Krvave Oči

image-1.8

Oči su jedno od Vaših najbitnijih osjetila, stoga im svakodnevno morate pružati odgovarajuću brigu i zaštitu kako bi se spriječio razvoj i nastanak određenih bolesti oka, koje u slučaju neliječenja mogu dovesti do znatnijih komplikacija.

Krvave oči česta su pojava kod ljudi u svim dobnim skupinama. Boravak u zadimljenom prostoru i nedovoljno sna može biti jedan od uzroka. Ako ste usred čišćenja, nije neobično da Vam se u oku nađe prašina ili neko strano tijelo poput trepavice. Sklop različitih okolnosti može dovesti do toga da se Vaše oči nadraže i postanu crvene i krvave. Crvenilo u očima koje je uzrokovano navedenim čimbenicima uglavnom prestaje nakon određenog, relativno kraćeg vremena. U slučaju da crvenilo ne jenjava ni nakon tjedan dana, obavezno posjetite oftalmologa.

Crvenilo i stanje krvavih očiju može se pojaviti kao alergijska reakcija, kao posljedica jakog kašlja, ali i naglog porasta očnog tlaka. Zanemareni i neliječeni povišeni očni tlak može dovesti do većih i ozbiljnijih problema s vidom.

Krvave oči kod djece češća su pojava nego kod odraslih. Igra u prašini ili pijesku te trljanje očiju prljavim rukama potiče razvoj bakterija što nadražuje oči. Postoje različite masti i kapi koje se koriste kako bi se crvenilo iz oka smanjilo i u potpunosti nestalo.
U slučaju da dnevno provodite puno vremena gledajući u monitor računala, kao nuspojava tome osjetit ćete umor očiju, zamućeni vid, glavobolju ili će Vam oči postati krvave i crvene. Zamor i krvave oči može izazvati kratkovidnost, dalekovidnost, veća osjetljivost na svjetlo ekrana, samofokusiranje i slično.

Kako biste barem djelomično smanjili napor očiju, a samim time i crvenilo koje se javlja uzmite u obzir položaj i osvjetljenje monitora te Vaš položaj tijela. Za „kvalitetno“ gledanje u monitor preporučuje se da on bude postavljen ravno ispred Vas, a pogled Vam treba biti malo spušten. Prilikom odabira monitora odlučite se za onaj s višom frekvencijom ili LED osvjetljenjem; rad na takvim ekranima je oku ugodniji. Previše svjetla također može dovesti do krvavih očiju.

Rasvjetu podesite tako da u potpunosti odgovara osvijetljenosti ekrana, a u njemu ne smiju nazirati odrazi prozora. Najvažnija stavka u svemu navedenom je da je nakon određenog vremena oči nužno odmarati. To možete upriličiti tako da svakih 20-ak minuta pogled usmjerite na predmet koji je na udaljenosti od oko 20 m te da ga promatrate 20 sekundi. Za sprječavanje crvenila i krvavih očiju koristite kratkominutne pauze nakon sat vremena gledanja u ekran.

Ako vaš posao uključuje, ranije navedeno, konstantno gledanje u ekran, preporučuju se češći oftalmološki pregledi jer su Vaše oči izraženije i sklonije nadraživanju.

Dodatne preventivne radnje koje bi mogle spriječiti učestalo javljanje crvenila u očima odnose se na redovito osvježavanje odnosno prskanje kapaka i područja oko očiju svježom vodom. Ako nosite kontaktne leće svakako ih redovito skidajte i vodite brigu o higijeni Vaših ruku. Prilikom gledanja televizijskog programa nastoje biti na udaljenosti od 3 m ili većoj, jer dodatni umor za oči predstavlja dugo gledanje u iznimno mali ekran. Što se tiče Vašeg radnog okruženja, neka u njemu prevladava prirodno svjetlo, no ono ne smije izravno padati na ekran u koji gledate. Umjetna rasvjeta je u redu ako nije prejaka, ako Vam ne ide izravno u oči te ako se ne reflektira na određenim površinama.

Krvave oči i crvenilo oko očiju svakodnevna je pojava kod ljudi. Važno je otkriti njezine uzroke kako bi se moglo učinkovito djelovati na njih te njihov štetni utjecaj svesti na minimum.

Ostavite svoj komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>