Fotoosjetljive kontaktne leće – Acuvue Oasys Transitions

image-1.8

Kontaktne leće koje potamne kada su izložene svjetlu?

Pogledajte nove Acuvue® Oasys kontaktne leće s Transitions ™ Light Intelligent Technology ™

Johnson&Johnson, proizvođač kontaktnih leća Acuvue Oasys udružio  se s Transitions Optical, tvrtkom poznatom po izradi fotoosjetljivih naočalnih leća, kako bi se ta jedinstvena tehnologija primijenila i u proizvodnji kontaktnih leća.

Ako Vam nije drago nositi dioptrijske naočale, Acuvue Oasys fotoosjetljive kontaktne leće spasit će Vas od nošenja sunčanih naočala.

Transitions fotoosjetljive kontaktne leće imaju ugrađene  fotokromne molekule koje reagiraju i mijenjaju svoju molekularnu strukturu kada su izložene ultraljubičastoj svjetlosti.
Kao rezultat strukturne promjene, moći će apsorbirati više svjetla koje pokušava proći u oko, štiteći oči korisnika i potamnjujući kontaktne leće.

 

Do sad je ta tehnologija bila dostupna samo u naočalama ali u Johnson&Johnson-u tvrde da su proveli posljednjih 10 godina prilagođavajući Transitions tehnologiju za upotrebu u kontaktnim lećama.
Nakon kliničkih ispitivanja na kojima je sudjelovalo više od tisuću pacijenata, Transitions fotoosjetljive kontaktne leće  su odobrene za upotrebu od nadležnih svjetskih institucija.

Dvotjedne zamjenske  kontaktne meke leće funkcioniraju slično kao Transitions naočalne leće, polako tamne kad izađete na otvoreno  gdje  ste  izloženi ultraljubičastoj svjetlosti.

Inovativne kontaktne leće prelaze iz prozirnih u tamne za manje od minute, pomažući Vašim očima da se prilagode na mijenjajuće svjetlosne uvjete, istovremeno blokirajući štetne UV zrake.

Mrzite taj osjećaj da morate škiljiti kad god su Vam oči izložene jakoj svjetlosti?

Sada to nećete morati zahvaljujući novim Acuvue® Oasys kontaktnim lećama s Transitions ™ Light Intelligent Technology ™ koje automatski tamne kad su izložene svjetlosti.

Prve takve vrste kontaktnih leća – koje nude najvišu razinu zaštite od UV zračenja dostupne u kontaktnim lećama, uključujući 100% zaštitu od UVB zraka – potamnjuju za manje od minute a blijede natrag kako bi se posvijetlile za otprilike 90 sekundi kad više niste na jakom svjetlu.

Kao rezultat toga, dvotjedne zamjenske leće kontinuirano se prilagođavaju od prozirnog do tamnog i natrag, pomažući Vašim očima da se prilagode promjeni unutarnjih ili vanjskih svjetlosnih uvjeta učinkovitije nego što ih Vaše oči mogu učiniti samostalno.

“Trilijuni fotokromnih molekula raspoređeni su po svakoj leći” Ove molekule odlično reagiraju i na UV svjetlo i određene vrste jarkog svjetla, pa kada su izloženi bilo kojoj od njih, dolazi do kemijske reakcije koja ih tjera da promijene strukturu i potamne.”

To je tako uistinu inovativna tehnologija da je časopis „Time“ Acuvue Oasys s Transitions Light Intelligent Technology uvrstio na svoju listu 50 najboljih izuma 2018. godine.

Detaljan pogled na način rada inovativnih kontaktnih leća.
Želite saznati više o tome kako je sve ovo moguće?

Proces razgrađujemo u četiri koraka:

  1. Leće se sastoje od materijala zvanog senofilcon A, materijala koji se već koristi u Acuvue® Oasys lećama koji je nadaleko poznat po svojim izuzetnim performansama kada je riječ o udobnosti i korekciji vida. “Uzeli smo taj senofilcon i ugradili prilagođene fotokromne molekule unutar njih”, objašnjavaju stručnjaci Johnson& Johnson-a.

Fotokromne molekule godinama se koriste za izradu fotoosjetljivih naočalnih leća a Johnson & Johnson Vision surađivali su s Transitions Optical, vodećim proizvođačem fotokromnih naočalnih leća, kako bi kombinirali revolucionarne tehnologije Transitions Light Intelligent Technology sa svojim naprednim materijalom za kontaktne leće Acuvue.

“Kad biste duboko pogledali strukturu većine ovih molekula, vidjeli biste da su zatvorene poput spremnika”. Kao rezultat, kad su ove leće u mirovanju – što znači da nisu izložene UV ili svjetlosnim zrakama – kontaktne leće su prozirne.

  1. Kako se molekule skupljaju pod utjecajem svjetlosti, dolazi do kemijske reakcije koja uzrokuje da promijene svoju strukturu. “Čim ih napadnu UV ili svjetlosne zrake, zatvorene se molekule otvaraju”. Kao odgovor, one potamne i apsorbiraju vidljivu svjetlost – i sve manje od jedne minute.                                              
  2. Pri punoj aktivaciji leće mogu blokirati do 70% vidljive svjetlosti. Znanstvenici Johnson & Johnson-a proveli su brojne kliničke studije prije nego što su napokon otkrili „pravu“ razinu fotokromne koncentracije – „dovoljno jaku da učinkovito blokira svjetlost i UV zrake, istovremeno minimizirajući kozmetičke promjene“.

Neće potamniti poput sunčanih naočala.

Da je to slučaj, ljudima svijetlih šarenica, poput plave ili zelene, oči bi se privremeno pojavile u boji lješnjaka ili smeđoj. Nisu mislili da ljudi žele koristiti kontaktne leće koje bi u potpunosti maskirale njihovu boju očiju. “

Također je važno napomenuti, da kontaktne leće nisu zamjena za sunčane naočale. Iako leće pružaju zaštitu od UV zraka na područjima koja prekrivaju, drugi dijelovi oka, kao i okolna koža, još su uvijek izloženi UV svjetlu, pa sunčane naočale trebate nositi kako biste zaštitili cijelo područje oko očiju kad god ste na otvorenom.

  1. “Onog trenutka kad niste izloženi UV ili jakim svjetlosnim zrakama, leća će se početi mijenjati”. “Fotokromne molekule počinju se zatvarati i leća se počinje vraćati svojoj izvornoj prozirnoj boji.” Leće blijede iz tamnog u prozirno za oko 90 sekundi.

Isto tako , podsjećamo :

kao i kod fotoosjetljivih naočala, Transitions fotoosjetljive kontaktne leće vrlo malo zatamnjuju u vozilima pa tada treba koristiti sunčane naočale.