Kupovina online ?

RIZICI KUPNJE KRIVOTVORINA

Od 3407 proizvoda kupljenih na webu samo 3 originalna !
online shoping riskKrivotvorena odjeća, obuća, informatička oprema, higijenske potrepštine, modni dodaci, igračke te lijekovi preplavili su svjetsko tržište a kupci tome pridaju sve manju pažnju jer im je cilj proći što jeftinije bez obzira na sve.

Zato je u Hrvatskoj pokrenuta kampanja protiv piratstva, naziva “Ne kupujte mačka u vreći ! ”  jer su statistički podaci poražavajući .
Naime, od 3407 proizvoda koje je Carinska uprava zaustavila u poštanskom i ekspresnom kurirskom prometu zbog sumnje na povredu prava intelektualnog vlasništva, u samo tri paketa su bili originalni proizvodi!

Što se tiče lijekova, Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je oko 50 posto lijekova koji se prodaju u virtualnom svijetu čista krivotvorina koja itekako može ugroziti zdravlje i život ljudi.

Građani EU, a posebno hrvatski građani, skloni su kupnji piratskih proizvoda na internetu. Kupnja preko interneta ima određenih pogodnosti, ali je visokorizična i lako se dovede u zabludu kupca. Na dnevnoj bazi građani zasipaju pozivima Hrvatski potrošački centar u Hrvatskoj obraćajući se pritužbama da su dobili pismo od carine jer su kupili preko interneta krivotvorenu robu. Ako se već kupuje online, treba se kupovati od provjerenih trgovaca – apelira voditeljica odjela u HPC-u.

Potrošači ne razumiju da jeftiniji proizvod može biti puno skuplji jer šteti zdravlju i sigurnosti kupaca.

Hrvati najviše kupuju krivotvorenu odjeću, obuću i modne detalje.

Kako naočale, dioptrijski okviri i kontaktne leće pripadaju u tu skupinu, treba biti svjestan rizika što se dobiva online kupovinom.
Da li riskirati i za stotinjak kuna dobiti jeftiniji / možda krivotvoreni / proizvod ili …
kod optičara s dugogodišnjim stažom:
– isprobati desetke okvira i dobiti dobronamjeran savjet u pogledu kvalitete, udobnosti, funkcionalnosti, mogućnosti ispravne ugradnje naočalnih leća, estetike …
– nakon kupnje imati mogućnost servisa, popravaka, naručivanja rezervnih dijelova …

Jeste li i Vi razmišljali o kupnji jeftinih naočala online?

Ili ste možda bili u iskušenju da kupite jeftine naočale na kiosku, u ljekarni, pošti ili jeftine  dioptrijske  naočale za čitanje u trgovini s popustom?

Uostalom, zašto biste platili tisuće kuna za dioptrijske naočale kada jeftine naočale izgledaju jednako dobre, zar ne?

Koliko god svi želimo izbjeći neprestano trošenje zarađenog novca, ponude koje se čine previše dobrim da bi bile istinite, pri kupnji naočala ne razlikuju se od ponuda koje su previše dobre da bi bile istinite pri kupnji bilo čega drugoga. No, proizvod često ne ispuni Vaša očekivanja.

A kada je riječ o dioptrijskim naočalama, neke jeftine naočale zapravo mogu naštetiti Vašim očima a da niste ni svjesni.

Jeftine naočale: opasnosti za kupca ?

Biti mudar potrošač naočala zahtijeva malo dublju procjenu razumijevanja čimbenika koji utječu na kvalitetu i vrijednost dioptrijskih i sunčanih naočala.
Evo par stvari koje morate znati ako razmišljate o jeftinim dioptrijskim ili sunčanim naočalama:

Izdržljivost okvira samo je jedan faktor koji odvaja jeftine naočale od kvalitetnih naočala.

 

1. Zašto su online naočale naizgled jeftinije ?

Online trgovci koji prodaju jeftine dioptrijske ili sunčane naočale često kažu da mogu ponuditi niske cijene jer nemaju iste troškove vezane uz trgovinu u poslovnom prostoru / lokalu / kao što je visoka najamnina, troškovi plaća u maloprodajnim dućanima itd.
Ali ono što Vam ne kažu, jest da njihove niže cijene dolaze sa skrivenim troškovima – više ne dobivate osobnu pažnju i stručnost kvalificiranog optičara koji će Vaš okvir i naočalne leće odabrati točno za Vaše potrebe. To je ogroman dio jednadžbe vrijednosti.
Umjesto toga, sami ćete odabrati okvir i leće za svoje jeftine naočale i nadati se najboljem.

2. Čuvajte se tvrdnji “iste vrhunske kvalitete”.

Prodavači jeftinih dioptrijskih i jeftinih sunčanih naočala brzi su u tvrdnji da pružaju naočale “iste vrhunske kvalitete” kao i naočale koje kupujete od svog lokalnog kvalificiranog optičara.

Ali kako to utvrditi?

Činjenica je da postoje značajne razlike u otpornosti na ogrebotine različitih leća i slojeva na lećama, različitih razina optičkih performansi između različitih materijala i marki leća, te različite razine udobnosti i trajnosti između različitih okvira – čak i između okvira iste modne marke.

Također, mnogi online trgovci koji prodaju jeftine dioptrijske naočale proizvode leće u vlastitim optičkim laboratorijima umjesto da koriste velike i poznate proizvođače naočalnih leća koji su se specijalizirali za pružanje ove usluge optičarima.

I dok Vam to može pomoći da dobijete jeftine naočale desetak posto povoljnije / brže – nikako /, od naočala kupljenih kod optičara s iskustvom, u većini će slučajeva kvaliteta gotovog proizvoda patiti.

 

3. Veći izbor često nije bolji izbor – to samo zbunjuje.

Online prodavači jeftinih naočala ističu da optičke trgovine ne mogu parirati njihovom ogromnom virtualnom inventaru okvira. To može biti točno. Ali koliko od tih stotina ili tisuća okvira odgovara Vašem obliku glave i lica? A tko će vam pomoći odabrati?

 

4. Virtualno simuliranje i virtualno isprobavanje dioptrijskih okvira ne mogu osigurati zadovoljstvo.

Ako kupujete jeftine naočale na webu, često ćete imati pristup značajki “virtualnog isprobavanja” – gdje ćete uploadati svoju fotografiju a zatim možete postaviti slike različitih okvira na lice kako biste vidjeli kako izgledaju.

Ali, dok Vam virtualni pokušaj može pružiti grubu ideju o tome kako ćete izgledati noseći različite okvire, ne može Vam ništa reći o tome kako ćete se osjećati noseći te naočale. Žuljaju li na nosu, iza uha, idu li preko obrva, gledate li ispod okvira …

Također ne može pokazati detalje izrade okvira.

Također, ovisno o kvaliteti virtualnog probnog alata, veličina naočala možda nije točna – okviri mogu izgledati veći ili manji nego što zapravo jesu. I nije neobično da se boja stvarnog okvira razlikuje od boje prikazane na ekranu.
Čak i ako Vam online trgovac šalje okvir koji ćete isprobati kod kuće prije nego što izvršite svoju konačnu kupnju, nećete znati hoće li naočale biti previše teške nakon što se dioptrijske leće ugrade … ili koliko će biti debele Vaše buduće naočalne leće. To je osobito važno ako ste osjetljivi na težinu naočala jer imate problema sa sinusima ili osjetljivu kožu.

 

Kupovanje progresivnih naočala putem interneta ?

Naravno, čak i progresivne naočale danas možete naručiti online…  Zaboga, nemojte…
Pa čak i ako kažu da dobivate najbolje. Sigurno nećete. Za par kuna povoljnije.

Ni naočale s jednom dioptrijom nije pametno kupovati online.

Kako ćete izabrati okvir koji Vam ispravno sjedi na nosu ?
Hoće li biti ispravne veličine, hoće li biti udoban ?
Kako će Vam se precizno uzeti mjere,  razmak zjenica svakog oka posebno ? Kako će Vam se izmjeriti visina centra za gledanje na daljinu ?
Podešavanje okvira, servis i reklamacije ?

Cijeli niz važnih detalja da bi Vam progresivne naočale služile kako treba.

Odlučite sami.