Kupovina online ?

RIZICI KUPNJE KRIVOTVORINA

Od 3407 proizvoda kupljenih na webu samo 3 originalna !
online shoping riskKrivotvorena odjeća, obuća, informatička oprema, higijenske potrepštine, modni dodaci, igračke te lijekovi preplavili su svjetsko tržište a kupci tome pridaju sve manju pažnju jer im je cilj proći što jeftinije bez obzira na sve.
Zato je u Hrvatskoj pokrenuta kampanja protiv piratstva, naziva “Ne kupujte mačka u vreći ! ”  jer su statistički podaci poražavajući .
Naime, od 3407 proizvoda koje je Carinska uprava zaustavila u poštanskom i ekspresnom kurirskom prometu zbog sumnje na povredu prava intelektualnog vlasništva, u samo tri paketa su bili originalni proizvodi!
Što se tiče lijekova, Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je oko 50 posto lijekova koji se prodaju u virtualnom svijetu čista krivotvorina koja itekako može ugroziti zdravlje i život ljudi.
Građani EU, a posebno hrvatski građani, skloni su kupnji piratskih proizvoda na internetu. Kupnja preko interneta ima određenih pogodnosti, ali je visokorizična i lako se dovede u zabludu kupca. Na dnevnoj bazi građani zasipaju pozivima Hrvatski potrošački centar u Hrvatskoj obraćajući se pritužbama da su dobili pismo od carine jer su kupili preko interneta krivotvorenu robu. Ako se već kupuje online, treba se kupovati od provjerenih trgovaca – apelira voditeljica odjela u HPC-u.
Potrošači ne razumiju da jeftiniji proizvod može biti puno skuplji jer šteti zdravlju i sigurnosti kupaca.

Hrvati najviše kupuju krivotvorenu odjeću, obuću i modne detalje.

Kako naočale, dioptrijski okviri i kontaktne leće pripadaju u tu skupinu, treba biti svjestan rizika što se dobiva online kupovinom.
Da li riskirati i za stotinjak kuna dobiti jeftiniji / možda krivotvoreni / proizvod ili …
kod optičara s dugogodišnjim stažom:
– isprobati desetke okvira i dobiti dobronamjeran savjet u pogledu kvalitete, udobnosti, funkcionalnosti, mogućnosti ispravne ugradnje naočalnih leća, estetike …
– nakon kupnje imati mogućnost servisa, popravaka, naručivanja rezervnih dijelova …
Odlučite sami.