Korištenje računala

Svakodnevna aktivnost većeg dijela stanovništva, od dječjih igrica do rada za računalom kao dijela osnovnog zanimanja.Većina ljudi koja redovno koristi kompjuter pati od tzv. računalnog vizualnog sindroma. On se sastoji od niza problema s očima kao i bolovima u vratu, ramenima, leđima, glavoboljom. Iako nije riječ o nečemu ozbiljnom, preporuča se poduzeti određene mjere kako se stanje ne bi pogoršalo.

Rasvjeta – manja nego uobičajena, indirektna.
Sjajnost računalnog zaslona
– uskladiti s osvjetljenjem okoline. Kontrast znakova na zaslonu trebao bi biti maksimalan, a veličina i boja slova podešeni tako da su ugodni za oči.
Odsjaj  rasvjete sa zidova i monitora također uzrokuje zamor očiju.
Antirefleksni sloj na lećama dioptrijskih naočala može ga uvelike smanjiti, pa bi Vam ga svakako preporučili jedan od kvalitetnijih: Essilor Crizal Forte, Rodenstock Solitare Protect Balance, Zeiss Duravision Platinum.
Treptanje – prilikom rada na računalu osobe trepću znatno rijeđe nego inače, pa se oči nedovoljno vlaže suzama, postaju crvene i iritirane. Klimatizaciju prostorija treba dozirati, a ako treba, koristiti „umjetne suze“.
Akomodacija – čestim dizanjem pogleda od računala i gledanjem u daljinu, odmara se očni mišić zadužen za izoštravanje bliskih predmeta, a oči se ovlaže suzama.

Pregled oštrine vida – svakako učiniti ako imate navedene smetnje. Prikrivena dalekovidnost ili astigmatizam i kod najmanjih vrijednosti uzrokuje velike tegobe, a mogu se lako otkloniti korištenjem odgovarajućih dioptrijskih naočala. Kod određivanja dioptrije važno je napomenuti za što će se naočale koristiti, jer vrijednost dioptrije za gledanje ekrana na 60-80 cm u pravilu nije ista kao dioptrija za rad na blizinu.

 

Preporuke Optike Ćurin:              

Eyezen naočalne leće eyezen essilor naočalne leće ćurin

 

ZA MLAĐE RADNO AKTIVNE KORISNIKE DIOPTRIJSKIH NAOČALA

Essilor Eyezen naočalne leće – patentirani dizajn naočalne leće namijenjen otklanjanju simptoma zamora gledanja. To je problem koji se javlja zbog suvremenog načina života svih radno aktivnih prilikom dužeg naizmjeničnog gledanja udaljenih – bliskih predmeta / npr.ekran računala – čitanje /.
Essilor Eyezen naočalne leće u svom donjem dijelu imaju optimiziranu dioptriju za gledanje na blizinu, te Vam pomažu izdržati cjelodnevni rad bez zamora očiju.
Optika Ćurin preporuča naočale s Eyezen lećama svim korisnicima naočala u dobi 35 do 45 godina.

eyezen naočale


 

LEĆE ZA SREDNJU UDALJENOST

Mladim prezbiopima kao prve naočale za čitanje, da prilikom gledanja na blizinu ne moraju dizati pogled preko okvira – uvijek u kontaktu s okolinom. Prezbiopima koji već imaju naočale za čitanje, a moraju gledati srednju udaljenost npr. ekran računala.

Essilor – InterView® su interaktivne naočalne leće kojima jasno vidite ne samo bliske predmete, već i one na većoj udaljenosti. Dok radite na računalu, čitate, kuhate ili radite u uredu, ne morate dizati pogled preko okvira – uvijek ste u kontaktu s okolinom. Na sastanku ste ili službenoj večeri, radite za kompjuterom ili u slobodno vrijeme kod kuće.
Essilor InterView® leće produljile su Vaše vidno polje od jednog do nekoliko metara. Ove leće dopuštaju Vam da uživate u prednostima kvalitetnog vida na blizinu – baš kao i standardne naočale, ali bez njihovih nedostataka. Rezultat je do konstrukcije leće s dvije različite dioptije, jače u donjem dijelu i slabije u gornjem dijelu.

Zeiss Officelens naočalna leća, osim što nudi savršenu oštrinu za gledanje bliskih predmeta, omogućava oštar pogled i na ekran računala te udaljene predmete u radnoj okolini.
Mogućnost biranja udaljenosti do koje želite vidjeti oštro.

 

Cijeli dan ste u uredu, koristite pametni telefon, gledate ekran računala i komunicirate s okolinom ?
Varilux Digitime bi mogle biti naočalne leće za Vas.
Varilux Digitime su nove progresivne naočalne leće za korištenje u radnom okruženju posebno dizajnirane za digitalne aktivnosti presbyopa.
Varilux Digitime leće postoje u tri varijante optimizirane prema vrsti ekrana koji se najčešće koristi i udaljenosti do koje imate potrebe jasno vidjeti.
Dođite u Optiku Ćurin po detaljnija pojašnjenja i demonstraciju.

varilux eyezen naočale

Besplatni savjeti o naočalama za rad na računalu na tel. 01 2335 – 273

 

rodenstock protect balance naočalne lećeHoyaBlueControl naočalne leće.
Uvijek uz ekran – uvijek uz plavo svjetlo.

Ne možemo i ne želimo živjeti bez njih: elektronički uređaji s ravnim ekranima postali su dragi i prirodni suputnik današnjeg svakodnevnog života. Počinje s prvim pogledom na pametni telefon odmah nakon što se probudite i završava provjerom e-pošte na Vašem tabletu neposredno prije odlaska na spavanje.
Međutim, posljedice toga nisu nimalo ugodne. Jedna od najvažnijih je manjak sna.
Bilo da je to Vaš pametni telefon, prijenosno računalo ili moderan flat screen TV, LED rasvjeta i njegova prekomjerna emisije plavog svjetla narušava prirodni ritam tijela. Razlog leži u njihovim svjetlećim diodama. U usporedbi sa starijim ekranima, oni emitiraju veću količinu plavog svjetla koji ima značajne posljedice za naše tijelo. 
Stručnjaci su dokazali da naše tijelo ima ritam koji je sinkroniziran na 24 sata dnevno-noćnog ciklusa i vrlo je osjetljiv na izlaganje plavoj svjetlosti. Tijelo daje naredbu “ostati budan!”.
Taj se problem može riješiti HoyaBlueControl zaštitnim slojevima. One smanjuje pretjeranu količinu plavog svjetla i pomažu uravnotežiti Vaš unutarnji sat.
Nadalje, naočalne leće sa HoyaBlueControl sojevima pojačavaju kontrast koji dodatno olakšava pritisak na Vaše oči . To će dovesti do dugog i mirnog sna bez obzira na pretjerano korištenje Vašeg pametnog telefona ili tableta.
I na kraju, naravno, najvažnija kvaliteta naočalnih leća sa zaštitom od plave svjetlosti: smanjena opasnost od štetnog djelovanja plave svjetlosti na razvoj mrene ili oštećenja očnog živca !