Održavanje naočala

Optika ĆurinGdje bi trebali držati naočale?
Tvrda futrola je najbolje mjesto za čuvanje Vaših naočala kada ih ne koristite. U slučaju da futrola nije pri ruci stavite Vaše naočale na sigurno mjesto, ali nikada ih nemojte stavljati na površinu lećama nadolje.

Kako očistiti leće?
Najbolji način za čišćenje Vaših leća je da ih držite pod mlazom mlake vode a za pranje koristite deterdžent za suđe. Masnoća se jednostavno ispere s naočalnih leća i ne možete im nanijeti štetu. Nakon toga ih osušite čistom i mekanom tkaninom.

Mlaka voda, deterdžent za suđe i mekana maramica su Vam uvijek pri ruci. Alkohol je, naravno, izvrstan dezinficijens ali ako je u previsokoj koncentraciji može kao i druga agresivna sredstva za pranje / prozora npr. / oštetiti Vaše naočalne leće.

tekućina za pranje naočalaNajpraktičnije bi bilo imati malu sprej-bočicu, napuniti je s vodom, alkoholom /do 10% / i par kapi deterdženta za suđe.

Brisanje suhim papirnatim ručnicima s grubim vlaknima nije dobar način.

Krpice od mikro vlakana namijenjene  čišćenju naočala su dobro rješenje ali one vrlo brzo postaju pune prašine koja će oštetiti površinu leće. Isto tako, one ne mogu očistiti masnoću s Vaših naočalnih leća, već će Vam ta masnoća tom prilikom oštetiti premaze koje imate na lećama !

Visoke temperature mogu oštetiti Vaše leće!
Važno: nemojte izlagati Vaše naočale  temperaturama većim od 60 C kao što su saune, pećnica, roštilj, ili ih ostavljati ljeti u automobilu.

Lak za kosu će nepovratno ošteti Vaše naočalne leće.

 


 

Dezinfekcija naočala sprječava širenje COVID-19

naočale i korona virusNošenjem dioptrijskih ili sunčanih naočala možete se zaštititi od zaraze korona virusom. Međutim, postoji mogućnost da se virusne čestice slegnu na Vaše naočale. Razmislite o njihovoj dezinfekciji kad dođete kući.

Pritom nikako nemojte koristiti dezinfekcijska sredstva na bazi alkohola / 70 % /, klora – izbjeljivača, octa ili limuna. Ona će oštetiti Vaše naočalne leće i okvire !

Pranje hladnom vodom i blagim neutralnim sapunom je jedino rješenje.