Zaštita od plave svjetlosti

Essilor Crizal ® Blue UV Capture™ naočalne leće.

Štetne svjetlosti ima svuda oko nas. Postoji u obliku ultraljubičastog (UV) i plavo-ljubičastog svjetla
Izloženost štetnom svjetlu raste zbog našeg načina života. Izloženost plavom svjetlu ima veliki utjecaj na naprezanje Vaših očiju .
Sunce je najveći izvor štetnih ultraljubičastih (UV) zraka .
LED rasvjeta i ekrani pametnih uređaja najveći su izvor štetne plavo-ljubičaste svjetlosti.

Prekomjerna izloženost dovodi do rane pojave mrene /katarakte / , oštećenja mrežnice i vrlo opasne degeneracije očnog živca.

Crizal ® Blue UV Capture™ naočalne leće su novo najbolje rješenje za zaštitu Vaših očiju od plave i ultraljubičaste svjetlosti.

 

zaštita od plave svjetlosti

 


 

Essilor Blue UV Capture leća je koja uvodi nove leće s naprednom kombinacijom molekularne tehnologije u jezgru leće, poznatu kao Essilor Blue UV Capture, učinkovito filtrira štetno plavo-ljubičasto svjetlo, dopuštajući da prođe samo plavo-tirkizno svjetlo.

Računalni uređaji, smartphone-i glavna su emisija plave svjetlosti.

Na temelju studija, plava svjetlost koja ulazi u ljudske oči pomaže u jačanju pažnje, reakcije i raspoloženja tijekom dana.

Međutim, plavo svjetlo može uzrokovati oštećenje mrežnice koje dovodi do sljepoće.

Plavo svjetlo ima najkraću valnu duljinu i sadrži najveću energiju u spektru vidljive svjetlosti, može uzrokovati naprezanje očiju, glavobolju, uključujući i makularnu degeneraciju nakon dugog izlaganja.

Essilor Blue UV Capture leća pruža značajku blokiranja većeg dijela štetnog plavo-ljubičastog svjetla

Standardne leće s plavim filtrom obično izgledaju žućkasto, smanjujući estetiku i prirodni doživljaj boja. To je zbog toga što blokiranje plave svjetlosti dovodi do ostatne žute nijanse na leći.

Prema fizici, plava i žuta su komplementarne boje, kada se apsorbira plava svjetlost, pojavit će se žuta kao i druge komplementarne boje. Kako bi se uklonio izgled žute nijanse, u Blue UV Capture dodaje se sredstvo za bojenje koje neutralizira preostalu žutu nijansu za stvaranje optički prozirne leće.

Da li Blue UV Capture štiti od UV zračenja osim plavog svjetla?

Da. Blue UV Capture pruža 100% UV zaštitu jer filtrira štetni spektar ljubičaste svjetlosti, uključujući UV zrake koje emitira sunce.

 

Koja je razlika između Blue UV Capture i standardne plave filtar leće?

Blue UV Capture je materijal nove molekularne tehnologije koji se koristi za izradu leće, nalazi se unutar leće, dok je plavi filtar samo premaz na površini leće.

Zašto se ne blokira 100% plave svjetlosti ?

Nije sve plavo svjetlo štetno.

Filtriranje svih plavih svjetala utjecat će na prirodnu boju jer je izgubila plavu boju. Unutar plavog svjetla razlikujemo plavo ljubičasto i plavo tirkizno.

Plavo-ljubičasta pripada visokoenergetskim štetnim valnim duljinama u spektru svjetlosti, koje su štetne za oči.

Filtrirajući ga, preostaje bezopasno plavo tirkizno svjetlo koje čuva prirodan doživljaj boja okoline.

Jesu li Blue UV Capture naočalne leće učinkovite kod problema s očima uzrokovanih intenzivnim korištenjem računala ili mobilnih uređaja?

Tehnologija Blue UV Capture leća namijenjena je dugoročnoj zaštiti štetnog djelovanja plavog svjetla koje ulazi u oči, smanjujući rizik od oštećenja mrežnice i očnog živca.

Međutim, naprezanje očiju uzrokovano svakodnevnim intenzivnim radom za ekranom riješit ćete na načine koje ćemo Vam pojasniti u Optici Ćurin.


Hoya BlueControl naočalne leće.

BlueControl je transparentan anti-refleksni sloj koji ne propušta štetne plave zrake koje emitiraju displeji ravnih LED ekrana, LED rasvjeta, štedne žarulje u zatvorenim prostorima i sunčevo svjetlo. Sloj ima plavo-ljubičastu boju kod reflektiranja.

Optika Ćurin

Što je plavo svjetlo?
Plavo svjetlo, poznato kao visoko energetsko vidljivo (HEV) svjetlo, dolazi s plavog kraja vidljivog spektra. Valna duljina vidljivog svjetla je 380 – 495 nm.  Najsnažnije je svjetlo vidljivog spektra, budući da plavo svjetlo prolazi kroz rožnicu i leću direktno na mrežnicu.

Koji su izvori plavog svjetla?
Plavo svjetlo je prisutno u sunčevom svjetlu, emitiraju ga štedne žarulje u zatvorenim prostorima. Ima ga i u bijelom LED svjetlu, koje je prisutno u raznim ravnim ekranima televizora, monitora, tableta, računala, pametnih mobitela kao i drugih digitalnih uređaja. Budući da se korištenje i kvaliteta LED i LCD ekrana povećava, problem plavog svjetla sve češće je prisutno u Vašem životu (koristite više digitalnih uređaja koje su bolje kvalitete). Uz to, tendencija korištenja uređaja cjelodnevno ili kroz duži period znatno povećavaju izloženost.

Optika Ćurin

Koji su rizici učestalog korištenja digitalnih uređaja?
Učestalo korištenje digitalnih medija najčešće ima sljedeće posljedice:

  • Crvene iritirane oči: obično zbog gledanja u svjetlo ekrana kroz duži period.
  • Suhe oči: rezultat smanjenog treptanja. Ekrani postavljeni u razini očiju mogu uzrokovati suhoću očiju
  • Zamor oka: uzrokovan pretjeranom izloženošću plavom svjetlu i gledanjem u ekrane s malom veličinom slova i slikama.  
  • Bolovi u leđima, vratu i ramenima: pojavljuju se zbog lošeg držanja i nepravilne pozicije monitora. Bolni pritisak može se pojaviti na mišićima kada se vrat konstantno pomiče gore ili dolje.
  • Umor i pospanost: uzrokovani pretjeranim izlaganjem plavom svjetlu. Većina digitalnih uređaja emitira visoko energetsko plavo svjetlo. Obzirom da potiskuje stvaranje melatonina, plavo svjetlo utječe na mozak da bude budan i pripravan. Kao rezultat, smanjuje se pospanost (zbog promjene dnevnog ritma). Ovaj efekt je vjerojatniji kod korištenja digitalnih uređaja do kasno navečer, prije odlaska na posao (primjerice čitanje na iPadu u krevetu, gledanje TV-a do kasno navečer, provjera mobitela prije gašenja svjetla i sl.)
  • Mnogi vjeruju da pretjerana izloženost uzrokuje odumiranje stanica mrežnice i doprinosi razvoju makularne degeneracije/ žute pjege /

 

Ako ste tijekom dana više sati izloženi izvorima plavog svjetla, BlueControl antirefleksni sloj je najbolje rješenje za Vas.


 

Essilor Prevencia naočalne leće za zaštitu od plave svjetlosti.


Uvijek uz ekran – uvijek uz plavo svjetlo.

Ne možemo i ne želimo živjeti bez njih: elektronički uređaji s ravnim ekranima postali su dragi i prirodni suputnik današnjeg svakodnevnog života.

Počinje s prvim pogledom na pametni telefon odmah nakon što se probudite i završava provjerom e-pošte na Vašem tabletu neposredno prije odlaska na spavanje.

Međutim, posljedice toga nisu nimalo ugodne. 

Jedna od najvažnijih je manjak sna.

Bilo da je to Vaš pametni telefon, prijenosno računalo ili moderan flat screen TV, LED rasvjeta i njegova prekomjerna emisije plavog svjetla narušava prirodni ritam tijela. Razlog leži u njihovim svjetlećim diodama.

U usporedbi sa starijim ekranima, oni emitiraju veću količinu plavog svjetla koji ima značajne posljedice za naše tijelo. 

Stručnjaci su dokazali da naše tijelo ima ritam koji je sinkroniziran na 24 sata dnevno-noćnog ciklusa i vrlo je osjetljiv na izlaganje plavoj svjetlosti. Tijelo daje naredbu “ostati budan!”.

Taj se problem može riješiti Essilor Prevencia naočalne leće za zaštitu od plave svjetlosti.

One smanjuje pretjeranu količinu plavog svjetla i pomažu uravnotežiti Vaš unutarnji sat.
Nadalje, naočalne leće s Prevencia slojevima pojačavaju kontrast koji dodatno olakšava pritisak na Vaše oči . To će dovesti do dugog i mirnog sna bez obzira na pretjerano korištenje Vašeg pametnog telefona ili tableta.

I na kraju, naravno, najvažnija kvaliteta naočalnih leća sa zaštitom od plave svjetlosti: smanjena opasnost od štetnog djelovanja plave svjetlosti na razvoj mrene ili oštećenja očnog živca !