5 razloga zašto nositi jednodnevne kontaktne leće

image-1.8

Kada smo prije nekoliko desetljeća prvi put počeli prodavati kontaktne leće u Hrvatskoj, dnevne leće nisu ni bile opcija. Naše stranke koje su koristile zamjenske kontaktne leće, uglavnom su ih mijenjali svježim parom na mjesečnoj bazi. Dok imamo dosta klijenata koji još uvijek naručuju mjesečne i dvotjedne kontaktne leće, dnevne jednokratne leće su vruća roba u svijetu korekcije vida i to s pravom.

Budući da svakodnevno nosite dnevne leće i bacite ih na kraju dana, postoji nekoliko ključnih prednosti.

Ako se pitate: “Trebam li nositi dnevne jednokratne kontaktne leće?”, evo nekoliko najboljih razloga zbog kojih ih volimo.

Poboljšana udobnost  nošenjem jednodnevnih kontaktnih leća

U raspravi : dnevne kontaktne leće nasuprot mjesečnih, poboljšana udobnost je glavni plus. Razmislite o tome kako Vam se sjajno osjećaju očne jabučice prvih nekoliko dana nošenja novih kontaktnih leće. To je zato što proteini, lipidi, kalcij i drugi materijali još nisu imali priliku zalijepiti se na leće.

Bez obzira koliko ste vrijedni u održavanju kontaktnih leće čistima, samo toliko možete učiniti jer se te supstance prirodno nalaze u suzama. Nakon nekog vremena, otopine za čišćenje kontaktnih leća više nisu od pomoći. Naslage mogu stvoriti nelagodu i osjećaj grebanja, kao da imate strano tijelo u oku. Oči se osjećaju sve suše i nadraženije.
Budući da se dnevne jednokratne kontaktne leće nose samo jednom, ne morate se zamarati nakupljanjem naslaga. One su znatno ugodnije i zadržavaju svjež osjećaj. Svaki dan potpuno novi par. Nije li to sjajno?

Osim toga, budući da ih svakodnevno ne stavljate i iznova ne skidate, materijali leća nemaju vremena za uništavanjem i uzrokovanjem smetnji za korisnika.

Korist za zdravlje Vaših očiju nošenjem jednodnevnih kontaktnih leća

Grebanje i suzenje, akumulirane naslage, smanjena prozračnost i bakterije, sve su pitanja vezana uz kontaktne leće čak i uz odličnu higijenu. To je samo priroda nošenja nečeg stranog u Vašem oku tijekom određenog vremenskog razdoblja.

Dok su stručnjaci uvijek bili svjesni činjenice da što češće mijenjate leće, to je zdravije za Vaše oči, u prvim godinama raspoloživih kontaktnih leća, bilo je preskupo zamijeniti ih svaki dan ili čak svaki tjedan.

Zahvaljujući tehnologiji, poboljšanom materijalu i proizvodnim tehnikama, kontaktne leće su ovih dana znatno jeftinije. Kako su postale sve pristupačnije, došlo je do prirodnog pomaka prema njihovu propisivanju jer su sigurnije i imaju smanjen rizik od infekcije.

Dakle, budući da su sigurnije, možete li nositi istu dnevnu kontaktnu leću dva dana za redom ? Ne!

Poboljšani profil sigurnosti primjenjuje se samo kad se upotrebljavaju prema uputama. To znači pridržavati se datuma isteka, ne spavati s njima i nositi ih samo jednom.

Mjesečne i dvotjedne kontaktne leće dizajnirane su za dugoročnu upotrebu, međutim, kako smo spomenuli, ipak je idealno odabrati najkraće trajanje.

Nema potrebe za čišćenjem dnevnih kontaktnih leća

Čišćenje kontaktnih leća zahtijeva malo truda. Morate oprati ruke, brinuti se o šminki, maskari, svemu ostalom što možete dodirnuti. Trljati i isprati leće otopinom za kontaktne leće prije stavljanja u oči i nakon što ih izvadite i pohranite u čistoj posudici, potopiti i dezinficirati satima. Ima posla ?!

Mnogo se ljudi se okrenulo ka kontaktnim lećama s produljenim nošenjem / day & night /koje mogu ostati u oku preko noći kako bi izbjegli cijeli postupak čišćenja. Nažalost, većina stručnjaka za njegu oka nije veliki ljubitelj ovih leća jer mogu povećati rizik za pojavu mnogih problema.

Dnevne kontaktne leće za jednokratnu upotrebu bolji su izbor.

 

Praktičnost nošenja dnevnih kontaktnih leća

Ne samo da mjesečne i dvotjedne kontaktne leće zahtijevaju temeljito čišćenje, također morate brinuti o Vašoj kutijici za pohranu leća / mora biti redovito zamijenjena – sterilna /. Morate pratiti raspored zamjene leća i paziti da uvijek imate višenamjensku otopinu na zalihi.

Korištenje vode iz slavine ili bilo koje druge tekućine za čišćenje i spremanje leća može uzrokovati ozbiljne infekcije pa čak i sljepilo. Za svakoga tko treba korekciju vida ne postoji ništa praktičnije od dnevnih kontaktnih leća.

Jednostavno ih bacite u smeće i uzmete novi par svaki dan bez održavanja.

Idealno za osobe u pokretu i sportaše

Svatko tko voli putovati, službeno ili privatno ili samo ima aktivan životni stil općenito, cijenit će čuda jednodnevnih kontaktnih leća. Ne morate proći kroz cijelu rutinu čišćenja na dugim letovima ili u vozilima, nakon zabave ili tijekom kampiranja usred ničega. Možete odustati od pakiranja Vaše glomazne posude otopine za čišćenje, posudice za čuvanje ili nabave putnog pakiranja otopine / skupo /. Sportaši znaju koliko je jednostavnije ako im se izgubi ili ispadne dnevna leća za vrijeme bavljenja sportom.

Ako se odlučite za dnevne kontaktne leće, pogledajte našu ponudu ovdje …