Biciklističke Naočale

image-1.8

Tags: sportske naočale s dioptrijom

Biciklističke naočale

S dolaskom toplijeg vremena, mnogi u pogon stavljaju svoje bicikle te se upućuju na duže ili kraće izlete u prirodu. Ukoliko bicikl koristite za više od vožnje po gradu ili za dolazak od točke A do točke B, tada ste zasigurno primijetili koliko vam u vožnji pomažu biciklističke naočale.

Kada je izumljen, u prvoj polovini 19. stoljeća, bicikl nije bio vrlo sigurno prijevozno sredstvo. No danas, kada ih na svijetu ima oko jedne milijarde, osim sigurnosti samoga bicikla, zaštitu pruža i dodatna oprema. Bez obzira bavite li se biciklizmom rekreativno ili profesionalno, kaciga i naočale za sigurno su njezin sastavni dio.

No, treba znati kupiti adekvatne biciklističke naočale koje će odgovarati svim vašim potrebama.

Koje biciklističke naočale odabrati?

Ovisno o tome koliko se ozbiljno bavite biciklizmom te u kakvim uvjetima i gdje se najčešće vozite, iznimno je važno izabrati biciklističke naočale s lećama koje zadovoljavaju sve vaše uvjete. Većina sportskih naočala ima mekane i savitljive dijelove koji idu iza ušiju kako bi stajale što sigurnije, te stakla osigurana od oštećena kojima su izložena puno češće od ostalih naočala.

Osim toga, stakla ovih naočala najčešće pružaju potpunu sigurnost od ultraljubičastoga zračenja, iznenadnog zamagljivanja te bljeska uzrokovanog naglim promjenama svjetla i sjene.

Leće biciklističkih naočala generalno su blago zaobljene i nešto šire od običnih sunčanih naočala kako bi povećale periferni vid te smanjile mogućnost nastanka takozvanog mrtvog kuta iza okvira naočala. Također, imaju različite karakteristike koje olakšavaju odabir onih koje su prikladne okolini i vremenskim uvjetima.

Prozirna stakla, primjerice, propuštaju 92% svjetlosti te su prigodne za sumrak i noćne vožnje; narančaste leće propuštaju 70% svjetlosti što ih čini idealnima za vremenske uvjete magle i snijega; zatamnjena stakla propuštaju 22% svjetlosti te stvaraju u potpunosti prirodno vidno polje. Biciklističke naočale višeslojnih leća propuštaju 18% svjetlosti, pojačavaju kontrast te su odlične u zaštiti od infracrvenih zraka.

Biciklističke naočale s fotokromatskim lećama

Premda postoje leće prigodne za sve vremenske uvjete, rijetko tko će nositi više pari naočala odjednom. S obzirom da ponekad može doći do iznenadne vremenske promijene, možete se naći u neugodnoj situaciji tamnih stakala po oblačnome vremenu, ili pak prozirnih stakala po jakome suncu.

Upravo s time na umu, dizajnirane su biciklističke naočale s fotokromatskim lećama koje se automatski i u potpunosti prilagođavaju svim iznenadnim promjenama u vremenskim uvjetima, neke čak i brzinom od 0.1 sekunde. Pritiskom na dugme, ili pomoću ugrađenoga senzora za svjetlost,  ove leće postaju tamnije i smanjuju postotak prolaska svjetlosti kada se ona povećava; smanjivanjem svjetlosti, naravno, čine suprotno.

Biciklističke naočale s dioptrijom

Ukoliko se aktivno bavite biciklizmom, a nosite dioptrijske naočale, tada vam nošenje svakih drugih naočala zasigurno predstavlja problem. Upravo stoga postoje biciklističke naočale s dioptrijskim lećama. Ovo, na žalost, nije moguće kod svih oblika i vrsta naočala, no većina ih se ipak može nabaviti u korektivnim staklima.  Ovakve naočale imaju jedno staklo koje je u isto vrijeme dioptrijsko, ali i štiti od vremenskih uvjeta.

Malo jeftinija opcija jest nabaviti biciklističke naočale koje imaju mogućnost instalacije drugih, dioptrijskih stakala s unutarnje strane naočala.

Pogledajte ovdje našu ponudu naočala s dioptrijom za biciklizam…