Da li nošenje progresivnih naočala može uzrokovati glavobolju ?

image-1.8

Tags: progresivne naočale

Da li nošenje progresivnih naočala može uzrokovati glavobolju ?

Saznajte što uzrokuje problem i kako ga riješiti ako Vam nove progresivne naočale zadaju glavobolje.

Ako Vas boli glava od nošenja novih progresivnih naočala, vjerojatnije je da je uzrok novo određena dioptrija, mjere za ugradnju ili prilagodba.

To što su naočale same po sebi progresivne ne bi bio uzrok glavobolje.

Prilagodba na progresivne naočale, ugrađene i pravilno izmjerene po ispravnim dioptrijama češće bi mogli uzrokovati neki osjećaj vrtoglavice, zbog promjene jačine dioptrije pri dnu naočalne leće.
U području za čitanje, predmeti izgledaju bliže nego kad ih gledate kroz područje slabije dioptrije.

Uznemirenost zbog primjećivanja bočnih područja zamućenja, moguća je dok ne naučite instinktivno više okretati glavu. Vašem mozgu treba neko vrijeme da neoštrinu pri pogledu u stranu protumači kao novu vrstu perifernog vida.

Uznemirenost dok ne naučite gdje se nalaze područja jasnog vida na leći i ne počnete držati svoju knjigu, telefon, računalo u pravoj poziciji.

Neki dizajni progresivnih naočalnih leća su također lakši za prilagodbu za određene prilike korištenja od drugih.
Na primjer, ako često koristite računalo – posao, igranje igara, filmove, programiranje itd. – i naručite najosnovnije, povoljne progresivne leće, vjerojatno ćete biti nezadovoljni.
Mudrije je naručiti kvalitetnije progresivne naočale ili tzv. radne progresivne naočale.

Osnovni dizajni su obično stariji, jeftiniji dizajni koji imaju uski kanal najveće jasnoće i puno bočnog zamućenja: dobro za daljinu, u redu za čitanje, ali stvarno usko na srednjoj udaljenosti (računalo).
To još uvijek ne bi trebalo značiti glavobolje; to znači da ćete puno više pomicati glavu i osjećati se kao da morate sjediti i usmjeriti glavu prilično precizno kako biste udobno vidjeli stvari na udaljenosti dužine ruke.

To može brzo postati neugodno ako veći dio vremena provodite gledajući taj srednji raspon ali ne i veliki problem ako uglavnom vozite, gledate TV i malo čitate).

Ako vas boli glava od novih naočala i niste se prilagodili na njih, vratite se u svoju optiku i zamolite ih da Vam pomognu riješiti ovaj problem.
Možda ćete morati zatražiti od svog optometrista da ponovno provjeri recept, jednostavno podesi krive naočale kako bi ispravno stajale ili da provjeri naočale kako biste bili sigurni da su izmjerene i pravilno izrađene.

Optika koja vam ih je izradila trebala bi imati mogućnost rješavanja problema s Vama.

Možda Vas zanima: progresivne naočale