Dijelovi Naočala

image-1.8

Naočale već dugi niz godina predstavljaju najbolje očno pomagalo koje ispravljaju poremećaje vida kao što su kratkovidnost, dalekovidnost ili astigmatizam. Osim korektivnih  naočala za vid, postoje i brojne druge naočale namijenjene različitim potrebama kao što su zaštitne naočale za zaštitu očiju pri radu, sunčane naočale za zaštitu od UV zračenja, 3 D naočale i slično.

Naočale se danas izrađuju od raznih tipova metalnih legura ili plastike, a leće se rade od mineralnog stakla ili plastičnih materijala. Svake naočale sastoje se od okvira koji drži staklo, odnosno leću, stakla ili plastike koje pružaju bistar vid, mosta na okviru, nosnih kapica, krila, navlaka za krila te ostalih detalja koji se lako mogu zamijeniti ukoliko dođe do puknuća određenih dijelova ili su dijelovi neodgovarajući.

S obzirom na to da naočale postaju dio vašeg lica kada ih stavite, a time i osobnosti, vrlo je važno odabrati idealne naočale koje nisu premale ili pak prevelike. Osim odgovarajuće dioptrije, važno je osigurati i odgovarajuće dijelove naočala. Naime, ponekad naočalna krila mogu savršeno pristajati, dok primjerice, nosne kapice previše pritišću nos i time stvaraju nelagodu.

Okviri

Okvir je jedan od najvažnijih dijelova naočala koji drži staklenu ili plastičnu leću. Oni se danas izrađuju od metala ili plastike. Metalni okviri su uglavnom se izgrađuju od kombinacije različitih vrsta metala ili od titana, berilija, nehrđajućeg čelika, fleksona te aluminija. Plastični okviri obično imaju manju kvalitetu od metalnih okvira. Osim svoje funkcije, okviri su danas vrlo značajni pod modnim nebom. Naime, postoje različiti oblici, veličine, boje i stilovi okvira, a koji se obično biraju po obliku i tenu samoga lica. 

Leće

Leće su najvažniji dijelovi naočala jer one ispravljaju mutan i nejasan vid te se zbog njih naočale zapravo i nose. One mogu biti konkavne ili konveksne. Naime, konkavne naočalne leće s oznakom minus ispravljaju kratkovidnost, dok se dalekovidnost ispravlja konveksnim naočalnim lećama s oznakom plus. Astigmatizam se, s druge strane, ispravlja lećama koje lome svjetlost točno na odrađenoj osi, a označavaju se s plus i minus. Leće se izrađuju od plastike, polikarbonata ili mineralnih materijala. Plastika je danas najpopularniji materijal jer je najlakši, staklo je najteže, ali i najkvalitetnije, a polikarbonat je većinom nelomljiv i lagan. 

Mostovi i nosne kapice

Most je vrlo važan dio naočala koji omogućuje normalno i nesmetano stajanje naočala na nosu. Oni danas dolaze u brojnim oblicima, no uglavnom je riječ o obliku slova U čija zakrivljenost može varirati. Vrlo je važno odabrati naočale s idealnim mostom koji neće previše stiskati nos, ali i koji se neće klimati na nosu. Osim mosta, tu su i nosne kapice koje omogućuju bolje prijanjanje i udobnost prilikom nošenja naočala. Nosne kapice uglavnom se izrađuju od plastike, najbolje je da su silikonske a neke su i podesive, to jest mogu se skupljati i širiti.

Krila

Krila, odnosno naočalne ručke omogućavaju normalno “sjedanje” naočala na ušima. Ona danas dolaze u različitim oblicima, bojama i veličinama te svatko može pronaći idealne ručke za sebe. Krila se većinom izrađuju od istih materijala kao i okviri, to jest od plastike ili metala. Međutim, ponekad ona mogu biti rađena od različitog materijala pa tako postoje naočale s, primjerice, metalnim okvirom i plastičnim krilima.