Dioptrijske naočale kao zaštita od korona virusa.

image-1.8

Koronavirus: kako naočale mogu igrati ulogu u njegovom širenju ?

Vaše bi oči mogle igrati važnu ulogu u prevenciji i smanjenju širenja korona virusa diljem svijeta.

Na primjer, liječnik sa Sveučilišta u Pekingu vjeruje da se zarazio dok je liječio pacijente zaražene korona virusom a  nije pri tome nosio zaštitu za oči. Zdravstveni stručnjaci su podijeljeni po tom pitanju.

Smanjenje mogućnosti zaraze korona virusom.

Da biste smanjili svoj osobni rizik od zaraze korona virusom, izbjegavajte dirati oči, nos ili usta neopranim rukama. Sluznice (membrane na površini različitih šupljina u tijelu) su najosjetljivije na prijenos virusa.
Korona virus kao i svi drugi virusi imaju omotač od masti. Zahvaljujući njemu najefikasnije sredstvo u borbi protiv prijenosa korona virusa je često pranje ruku toplom vodom i sapunom čime ćete isprati virus s Vaše kože.

Da li Vam nošenje dioptrijskih naočala pomaže u zaštiti od korona virusa?

Za razliku od zaštitnih maski za lice – od kojih većina ne djeluje – naočale zapravo mogu biti učinkovita barijera između vašeg tijela i smrtonosnog korona virusa. To je zato što se korona virus može širiti kroz oči, kažu stručnjaci.
Sunčane, tako i dioptrijske naočale mogu djelovati kao zaštitna barijera prolasku korona virusa do sluznice oka.

Za Vas koji već nosite naočale … to bi moglo pružiti dodatnu mjeru zaštite.

Virus se prenosi kapljicama kašlja ili kihanja zaražene osobe. Te kapljice mogu kroz nos, usta ili u nekim slučajevima i oči, ući u tijelo druge osobe. Nošenjem dioptrijskih naočala, vjerojatnost za to je znatno manja.

U zdravstvenim ustanovama uobičajeno je nositi zaštitnu opremu za oči, vidimo ovih dana i vizire. Često je prisutan rizik od izlaganja kapljicama, pa i sada. Naravno da standardne dioptrijske naočale nemaju karakteristike i nivo zaštite medicinskih vizira ali bolje i takve nego nikakve.

Dioptrijske naočale su lako i jednostavno rješenje za sprječavanje kapljičnog lebdećeg prijenosa korona virusa do lica i očiju. Naravno da ih treba upotrijebiti za nadopunu uobičajenih mjera opreza poput zaštite lica i izbjegavanja oboljelih.

Postoji još jedan razlog zbog kojeg bi naočale mogla biti dobra ideja: To je prepreka da ne dirate oči.

Dezinfekcija dioptrijskih naočala je svakako nešto što bi trebalo redovito činiti, pogotovo kad se vratite kući.

Alkohol veće koncentracije je najbolji dezinficijens ali morate obratiti pažnju da bi nešto manja koncentracija mogla smanjiti oštećenja slojeva naočalnih leća kao i plastičnih dijelova okvira.

Korona virus i kontaktne leće.

Liječnici preporučuju osobama koje nose kontaktne leće da pređu na nošenje dioptrijskih naočala kako si ne bi prenijeli korona virus kroz oči.

Neka izvješća sugeriraju da virus može izazvati blagi oblik konjuktivitisa, koji se ne može razlikovati od ostalih uzroka infekcije.

Sluznice, uključujući one oka, mogući su put kojim korona virus može ući u tijelo.
Nošenje naočala također može biti učinkovitiji način da se spriječi inficiranim kapljicama da iz zraka uđu u oči.

Ako ćete i dalje nositi kontaktne leće mudro je pojačati rutinu čišćenja ruku i leća.

Nosite naočale i ostanite negativni.