Dioptrijske naočale za korekciju vida

image-1.8

Refrakcijske greške oka lako se ispravljaju nošenjem dioptrijskih naočala. Poboljšanje vida uz pomoć dioptrijskih naočala pruža mogućnost odabira između različitih tipova i opcija naočalnih leća, dizajna okvira i zaštitnih premaza naočalnih leća za različite svrhe.

Vrste dioptrijskih naočala

Postoje dvije različite vrste naočalnih leća: jednodioptrijske, leće namijenjene za ispravljanje vida na daljinu ili za blizinu i multifokalne leće, namijenjene za istovremeno ispravljanje vida na daljinu i na blizinu (gornji dio naočalne leće sadrži područje fokusa za gledanje na daljinu,  dok se donji dio naočalne leće koristi za aktivnosti koje zahtijevaju gledanje na blizu, kao što je npr. čitanje).

Multifokalne naočalne leće služe za ispravljanje presbiopije, prirodnog smanjenja oštrine vida kod fokusiranja objekata u blizini, koje dolazi s godinama.

Bifokali omogućuju korekciju vida za čitanje, na donjoj polovici naočalne leće, i korekciju vida za gledanje na daljinu, na gornjoj polovici naočalne leće.

Progresivne naočalne leće u pravilu funkcioniraju na isti način kao i bifokali; međutim, ove naočalne leće imaju blagi nevidljiv  prijelaz između područja za gledanje u daljinu i na blizu, umjesto vidljive linije koja dijeli naočalnu leću na dva područja fokusa. Dok nevidljivi prijelaz kod progresivne naočalne leće može biti estetski ugodniji, područja fokusa su relativno mala, jer se veća površina naočalne leće koristi za prijelazno područje.

Progresivne naočalne leće uzrokuju više izobličenja na rubnim dijelovima od drugih vrsta naočalnih leća, zbog čega ih otprilike 10% stanovništva smatra teškim za korištenje. To se može međutim,  vrlo lagano neutralizirati pokretima glave lijevo-desno.

Ako Vam nije potrebna korekcija vida za gledanje na daljinu, možete dobiti kod Vašeg optičara naočale samo za čitanje, kako biste ispravili presbiopiju.

Niti jedna vježba ni lijekovi ne mogu zaustaviti niti izliječiti presbiopiju. Odgađanje uporabe naočala za čitanje nije od nikakve koristi. U dobi od 40 do 60 godina vjerojatno ćete s vremena na vrijeme morati provjeriti vid i dobit ćete drukčiji liječnički recept za dioptrijske naočale, jer će prirodna leća Vašeg oka i dalje gubiti fleksibilnost i prema tome, sposobnost fokusiranja.

Vrste materijala za naočalne leće

Leće za dioptrijske naočale nekad su se izrađivale samo od stakla, ali danas je većina naočalnih leća plastična. Plastične leće su lakše, fleksibilnije i sigurnije jer je manja vjerojatnost da će se razbiti. One također imaju inherentnu sposobnost blokiranja UV svjetlosti.

Za osobe koje nose naočale tijekom sportskih ili drugih aktivnosti koje mogu dovesti do ozljeda očiju, optičar će Vam preporučiti polikarbonatne naočalne leće. Polikarbonat je materijal koji se koristi za sigurnost oka, a koji je otporan na udarce.

Trivex je noviji plastični materijal koji zadovoljava iste sigurnosne standarde kao i polikarbonat, još je tvrđi i manje se iskrivljuje.

Druga vrsta naočalnih leća je tanka, lagana, plastična naočalna leća nazvana „lećom visokog indeksa“. Ove naočalne leće preporučuju se osobama kojima je potrebna viša dioptrija. Zbog svojeg tankog profila eliminiraju izgled „staklene boce“ koji često dolazi s dioptrijskim naočalama koje imaju debele naočalne leće.

Vrste zaštitnih premaza za naočalne leće

Dostupni su razni zaštitni premazi i slojevi za dioptrijske naočalne leće koji Vam pomažu očuvati zdravlje Vaših očiju.

Antirefleksni sloj pomaže smanjiti refleksije s površine Vaših naočala, omogućujući tako drugima da lakše s Vama uspostave kontakt s očima, a također poboljšava Vaš izgled. Naočalne leće s antirefleksnim slojem omogućuju da više svjetlosti prođe kroz njih, poboljšavajući osjetljivost na kontrast i oštrinu vida. Zbog smanjenog odbljeska i refleksije svjetlosti, može se smanjiti i naprezanje očiju. Neki od ovih zaštitnih premaza mogu biti osobito korisni osobama koje uznemiruju bljeskovi prednjih svjetala drugih automobila i ostalih svjetala tijekom noćne vožnje.

Druga vrsta zaštitnog premaza štiti Vaše oči od štetnog zračenja ultraljubičastog (UV) svjetla. Ova vrsta zaštitnog sloja možda neće biti potrebna na nekim vrstama plastičnih naočalnih leća, jer one same po sebi blokiraju UV svjetlo.

Plava svjetlost

Što je plavo svjetlo?

Plavo svjetlo, poznato kao visoko energetsko vidljivo (HEV) svjetlo, dolazi s plavog kraja vidljivog spektra. Valna duljina vidljivog svjetla je 380 – 495 nm. Najsnažnije je svjetlo vidljivog spektra, budući da plavo svjetlo prolazi kroz rožnicu i leću direktno na mrežnicu.

Koji su izvori plavog svjetla?

Plavo svjetlo je prisutno u sunčevom svjetlu, emitiraju ga štedne žarulje u zatvorenim prostorima. Ima ga i u bijelom LED svjetlu, koje je prisutno u raznim ravnim ekranima televizora, monitora, tableta, računala, pametnih mobitela kao i drugih digitalnih uređaja. Budući da se korištenje i kvaliteta LED i LCD ekrana povećava, problem plavog svjetla sve češće je prisutno u Vašem životu (koristite više digitalnih uređaja koje su bolje kvalitete). Uz to, tendencija korištenja uređaja cjelodnevno ili kroz duži period znatno povećavaju izloženost.

BlueControl je transparentan anti-refleksni sloj koji ne propušta štetne plave zrake koje emitiraju displeji ravnih LED ekrana, LED rasvjeta, štedne žarulje u zatvorenim prostorima i sunčevo svjetlo. Sloj ima plavo-ljubičastu boju kod reflektiranja.

Sunčane dioptrijske naočale

Druga mogućnost za korekciju vida s UV zaštitom su sunčane dioptrijske naočale.

Također, osobama koje vole nositi jedan par naočala u zatvorenim prostorima i na otvorenom, fotoosjetljive naočale su dobar izbor.

Fotoosjetljive naočale imaju boju koja varira ovisno o izloženosti naočala svjetlu, boja je tamnija na suncu i u jako osvijetljenim zatvorenim prostorima. Nedostatak fotoosjetljivih naočalnih leća je taj što ne reagiraju dobro u automobilima ili zrakoplovima, jer stakla blokiraju zrake koje aktiviraju promjenu boje leće. Može potrajati i do nekoliko minuta da se boja naočalne leće promijeni iz tamne u svijetlu.