Dječje Sunčane Naočale

image-1.8

Vjerojatno ste viđali na ulici djecu kako nose sunčane naočale. Ako je vaša prva pomisao bila kako je to pretjerivanje od strane njihovih trendovski nastrojenih roditelja, razmislite još jednom. Veća je vjerojatnost da to zaista predstavlja brigu o zdravlju očiju njihova djeteta. Važno je znati kako je oči potrebno zaštiti od štetnog ultraljubičastog (UV) zračenja, bilo da se radi o djeci ili odraslima. Oči ne samo da su osjetljive na jako svjetlo, već izlaganje suncu bez zaštite može kasnije dovesti u pitanje zdravlje očiju. Stoga su dječje sunčane naočale puno više od modnog izričaja njihovih roditelja.

Djelovanje sunčevih zraka

Ultraljubičasto zračenje prodire kroz kožu i oči, a osim preplanulosti kože uzrokuje boranje i starenje kože. Posljedice koje mogu uzrokovati na očima je razvoj zamućenja očne leće odnosno mrenu ili degenerativne promjene žute pjege. Rožnica ima sposobnost onemogućiti prolaz UV zračenja u unutrašnjost oka i zaštiti ga od štetnih posljedica. No, prekomjerno izlaganje UV zračenju bez zaštite dječjih sunčanih naočala može uzrokovati upalu rožnice. Može je se usporediti s opeklinama kože, ali, dakle, na rožnici oka. Ova pojava se naziva fotokeratitis koji se očituje kao privremeno sljepilo, odnosno privremeni gubitak vida, poput onog koji se dogodi kada vas naglo zabljesne izrazito jako svjetlo nakon čega se sve zabijeli pred očima. Vrlo je važno da je na dječjim sunčanim naočalama izražen podatak koliki postotak UV zračenja naočale blokiraju. Osim štetnog djelovanja za oči, UV zračenje može izazvati i rak kože. To se posebno odnosi na osjetljivo područje lica, poput tanke kože oko očiju i kapaka.

Karakteristike dječjih sunčanih naočala

Točnije, oči djece još je važnije zaštititi jer je očna leća kod djece manje sposobna blokirati UV zračenje nego što je to slučaj kod odraslih. Mrežnica u djece znatno je osjetljivija na svjetlo, stoga više štetnog zračenja prolazi kroz leću oka što u budućnosti može rezultirati degenerativnim promjenama oka. Što je izloženost sunčevim zrakama bez zaštite duža, to je veća vjerojatnost razvoja određenih promjena u strukturi oka. A kako djeca kroz igru provode puno vremena na otvorenom, polovina ukupne izloženosti UV zračenju cijelog životnog vijeka čovjeka, dogodi se upravo u tom periodu – do punoljetnosti. Stoga je vrlo važno da djeca pri svakom boravku na otvorenom nose dječje sunčane naočale, čak i kad je oblačno. Ulaganjem u kvalitetne dječje sunčane naočale brinete o dobrom vidu vaše djece u budućnosti. Dodatne karakteristike važne pri odabiru navedene su u nastavku.

Leće otporne na udarce, posebno one izrađene od polikarbonata. Leće od takvog materijala znatno su izdržljivije i lakše za nošenje od standardnih plastičnih leća. Time su idealna zaštita očiju dok se dijete igra, skače, pada. Važno je da naočalne leće znaju odgovoriti na ovakve zahtjeve aktivnog djeteta, a ujedno štititi njegove oči. Tu se svakako podrazumijevaju i fleksibilni okviri koji idu uz ovakve naočalne leće.

Okvir koji idealno odgovara obliku i veličini djetetova lica i glave. Takvi okviri zaštitit će oči i područje oko očiju od UV zračenja. A idealno prianjanje uz lice, smanjit će mogućnost ulaska prašine u oči tijekom igre te neće kliziti i padati s nosa. Kod djece je vrlo bitna ova praktičnost nošenja naočala kako ih ona ne bi odbijala nositi. Dodatno se mogu koristiti vezice za dječje sunčane naočale kako ne bi ispale i izgubile se.