Dnevne leće

image-1.8

Dnevne kontaktne leće namijenjene su za jednokratnu uporabu, odnosno one se uklanjaju na kraju svakoga dana, a novi, svježi par dnevnih leća ponovno se primjenjuje sljedeće jutro. Drugim riječima, one traju 24 sata. Ove kontaktne leće dobivaju sve više na popularnosti među osobama koje vole zdraviji način života i pogodnije prednosti. Valja naglasiti kako postoji razlika između dnevnih leća i dnevnih jednokratkih leća.

Naime, dnevne su leće namijenene nošenju samo preko dana, odnosno uklanjaju se prije spavanja te se mogu zamijeniti tjedno, mjesečno ili tromjesečno, ovisno o marki, dok se dnevne jednokratne leće, o kojima je i riječ u ovome tekstu, koriste samo za jedan dan. Ukratko, radi se o potpuno različim lećama, no svake od njih imaju svoje prednosti, ali i mane. One koje ćete odabrati ovise o vašim željama i zdravstvenom stanju.

Koje su prednosti dnevnih leća?

Češća zamjena kontaktnih leća osigurava zdravlje Vaših očiju te ugodniji osjećaj. Proteini, kalcij, lipidi i ostale tvari koje se prirodno nalaze u suzama mogu se nataložiti u običnim, nejednokratnim lećama. Ove naslage mogu stvoriti nelagodu te zamagljen vid, no nije neuobičajeno da simptoma nema, a problem je ipak prisutan. Kontaktne leće koje se ne mijenjaju svaki dan mogu izazvati i infekciju na očima, pogotovo kod osoba koje su tome sklone, odnosno imaju osjetljivije oči. Naravno, takve se leće mogu čistiti otopinom za leće, no čišćenje nije u svim slučajevima 100 posto učinkovito. Neke naslage ipak mogu ostati na njima i nastaviti se akumulirati tijekom vremena. Upravo su zbog toga jednokratne dnevne leće u velikoj prednosti te su sigurnije kada je u pitanju zdravlje vaših očiju, pogotovo za osjetljive oči.

Koja je razlika između dnevnih i ostalih leća?

Čak i prije pojave dnevnih leća, dobro se znalo koliko je česta zamjena leća važna za oči. Jedini je problem bio taj što su leće bile preskupe za tako brzo odbacivanje istih. Zbog toga su osmišljene različite otopine za čišćenje leća i uređaji koji produljuju vijek trajanja leća. Kasnije su proizvođači kontaktnih leća razvili nove proizvodne metode za proizvodnju visoko kvalitetnih leća po nižim cijenama, odnosno dnevnih leća, a što je dovelo do veće potrošnje i zamjene leća. Za razliku od običnih leća, dnevne leće su rađene od novih i drugačijih materijala, posebno namijenjenih za jednokratnu uporabu.

Kome su namijenjene dnevne leće?

Vaš optometrist ili oftalmolog najbolje će odgovoriti na pitanje jesu li dnevne leće idealan izbor za Vaše zdravstveno stanje. Ovo također ovisi i o marki kontaktnih leća. Naime, neki proizvođači imaju dnevne leće u bojama, a neki proizvode dnevne leće isključivo za astigmatizam, kratkovidnost ili dalekovidnost. Ako vaš recept ne preporučuje korištenje dnevnih leća, odnosno istaknute su standardne kontaktne leće, možda ćete morati i nositi iste. Ali prije svega, valjalo bi se posavjetovati sa svojim liječnikom. Vrlo neobični recepti mogu zahtijevati leće za višekratnu uporabu, to jest leće koje se mijenjaju jednom godišnje. No, dobra vijest je da svako oko zahtijeva drugačiji način terapije te sve ovisi o svakoj individui. Temeljita procjena vašeg optometrista ili oftalmologa može pomoći utvrditi jesu li dnevne jednokratne leće pogodne za vas i zdravlje vaših očiju.