Fotoosjetljive naočale – cijena

image-1.8

Fotoosjetljive naočale 

Transitions naočalne leće i druge naočalne leće prilagodljive različitim svjetlosnim uvjetima.

Fotoosjetljive naočalne leće su naočalne leće koje su prozirne (ili gotovo prozirne) u zatvorenim prostorima dok automatski potamne kada su izložene sunčevoj svjetlosti i UV zrakama. Nekad se za fotoosjetljive naočalne leće koriste i drugi nazivi, kao što su „naočalne leće prilagodljive na svjetlost“ ili „obojene naočalne leće“.

Najpopularnija marka fotoosjetljivih leća koji se nude u Hrvatskoj su Transitions naočalne leće (Transitions Optical). Zbog toga se neki ljudi, uključujući neke iz optičarske struke,  referiraju na fotoosjetljive leće s nazivom „transitions naočalne leće“. Postoje i druge marke fotoosjetljivih naočalnih leća kod nekih proizvođača. Molekule koje su odgovorne za potamnjivanje fotoosjetljivih naočalnih leća, aktivira sunčevo UV zračenje. Zato što UV zrake prolaze kroz oblake, fotoosjetljive naočalne leće potamnit će i za oblačnih dana jednako kao i na suncu. Fotoosjetljive naočalne leće u pravilu neće potamniti unutar vozila zato što vjetrobransko staklo blokira većinu UV zraka. U novije vrijeme, uz pomoć naprednije tehnologije / XTRActive/, neke fotoosjetljive naočalne leće reagirat će i na UV zrake i vidljivu svjetlost, omogućujući zatamnjenje naočalnih leća i iza vjetrobranskog stakla. Za detalje nas slobodno kontaktirajte.

Fotoosjetljive naočalne leće dostupne su u gotovo svim materijalima i svih dizajna, uključujući leće s visokim indeksom loma, bifokalne leće i progresivne naočalne leće. Dodatna prednost fotoosjetljivih naočalnih leća je ta što štite Vaše oči od 100% sunčevih štetnih UVA i UVB zraka.

Upravo zbog toga što se izloženost sunčevoj svjetlosti i UV zračenju tijekom životnog vijeka povezuje s nastankom mrene / katarakte /, dobro bi bilo razmisliti o uzimanju fotoosjetljivih naočalnih leća i za dječje naočale jednako kao i u  zrelijoj dobi. Polikarbonat je najsigurniji materijal za izradu dječjih naočalnih leća, jer u usporedbi s ostalim materijalima od kojih se proizvode naočalne leće pruža do 10 puta veću otpornost na udarce.

Iako je cijena fotoosjetljivih naočalnih leća u pravilu veća u odnosu na prozirne naočalne leće, upravo fotoosjetljive naočalne leće nude praktičnost jer uz njih ne morate sa sobom nositi još i sunčane dioptrijske naočale.

 

Marke fotoosjetljivih naočalnih leća

Popularni brendovi fotoosjetljivih naočalnih leća koji se prodaju u Hrvatskoj uključuju:

Transitions Signature (Transitions Optical) – Transitions Signature naočalne leće s Chromea 7 tehnologijom predstavljaju najnoviji napredak Transitions prilagodljivih naočalnih leća. Dostupne su u sivoj, smeđoj i grafitno-zelenoj boji. Naočalne leće potpuno su prozirne u zatvorenim prostorima i osjetljivije su na UV zrake i na sunčevu svjetlost, pa su prema tome tamnije kada bi Vi i željeli da budu tamnije. Transitions Signature naočalne leće, u odnosu na sve ostale Transitions proizvode, u najkraćem vremenu će opet postati prozirne u zatvorenim prostorima.

 

Transitions XTRActive (Transitions Optical)  – ove naočalne leće razvijane su za osobe koje su osjetljive na svjetlost i u zatvorenom prostoru, te žele tamnije leće za vožnju i boravak na otvorenom. Transitions XTRActive naočalne leće blago su zatamnjene u zatvorenom prostoru / 7 % / kako bi Vašim očima bilo udobno i prilikom izlaganja neugodnoj rasvjeti (fluorescentna svjetla, digitalni uređaji). Također zatamnjuju i iza vjetrobranskog stakla automobila i dostupne su u sivoj, smeđoj i grafitno-zelenoj boji.

 

Transitions Vantage (Transitions Optical) – ove leće lagano su obojene u zatvorenim prostorima i postaju polarizirane kako zatamnjuju na otvorenom radi veće kontrole odsjaja u svijetlim reflektirajućim uvjetima. Ova jedinstvena tehnologija pruža HD iskustvo vida jer se polarizacija kontinuirano prilagođava uvjetima na otvorenom kako bi se prilagodila razini odbljeska s ravne površine / cesta , stakla automobila, površina vode /, navodi tvrtka Transitions Optical. Dostupne su u sivoj boji. U Hrvatskoj ih za sad ne možemo naručiti.

 

Sensity (Hoya Vision Care) – predstavljene u SAD-u, u travnju 2016. godine, Sensity fotoosjetljive naočalne leće tvrtke Hoya, prema njihovim navodima, sadrže zaštićenu tehnologiju koja osigurava da leće budu dosljedne u različitim klimatskim uvjetima i na različitim temperaturama. Sensity naočalne leće dostupne su u sivoj boji i smeđoj boji s naglašenim kontrastom, te se nude u raznim dizajnima, materijalima i anti-reflektirajućim premazima.

 

PhotoFusion (Carl Zeiss Vision)  – proizvedene u Njemačkoj, PhotoFusion naočalne leće, prema riječima proizvođača, dostupne su u neutralno-sivoj boji za precizno gledanje boja u svim svjetlosnim uvjetima. Leće potamne do 20% brže i posvijetle u zatvorenim prostorima do dva puta brže u odnosu na prethodne Zeiss fotoosjetljive naočalne leće.

 

ColorMatic (Rodenstock) – naočalne leće također njemačke proizvodnje, ColorMatic naočalne leće, tvrtke Rodenstock, dostupne su u sivoj, smeđoj i zelenoj fotokromnoj boji. Tvrtka Rodenstock također nudi ColorMatic IQ Contrast fotoosjetljive naočalne leće koje naglašavaju kontrast narančastih i zelenih nijansi.

 

Fotoosjetljive sunčane naočale

Fotoosjetljive sunčane naočale prvenstveno su namijenjene za nošenje na otvorenom. One nisu prozirne u zatvorenom prostoru kao ostale fotoosjetljive naočalne leće ali omogućuju dodatnu udobnost na jakom sunčevom svjetlu i iza volana.

Drivewear fotoosjetljive polarizirane naočaleTransitions Drivewear (Transitions Optical and Younger Optics) — ove polarizirane prilagodljive leće dizajnirane su posebno za vožnju. Prema riječima tvrtke Transitions Optical, prilagođavaju se promjenjivim svjetlosnim uvjetima kada se nose u vozilu, pojačavaju kontrast, i poboljšavaju vizualne performanse za vožnju.

Transitions Optical također je ugradio fotokromnu tehnologiju tvrtke u liniju prilagodljivih sunčanih naočala, štitnike motociklističkih i biciklističkih kaciga i skijaške naočale. Ovi proizvodi poboljšavaju vizualne performanse za vrijeme aktivnosti na otvorenom, pružajući udobnost u promjenjivim svjetlosnim uvjetima, pojačavajući kontrast i omogućujući praktičnost ne mijenjanja različitih proizvoda u različitim svjetlosnim uvjetima, objašnjava proizvođač.

Ne-fotoosjetljive obojane naočalne leće

Alternativa fotoosjetljivim naočalnim lećama za poboljšanje udobnosti vida su obojane naočalne leće koje ne mijenjaju boju, bez obzira na svjetlosne uvjete.

Naočalne leće mogu se obojati u gotovo sve boje. Svjetlije, moderne nijanse koriste se prvenstveno iz kozmetičkih razloga kako bi se uljepšao izgled osobe koja nosi naočale. Tamnije nijanse omogućuju osobi da naočalne leće koristi kao sunčane naočale.

Boja se može dodati na leću u jednoj nijansi, tako da cijela leća ima istu gustoću boje, ili se leća može bojati stupnjevito, tako da je leća najtamnija pri vrhu i postepeno svjetlija prema dnu leće, koji može biti gotovo ili skroz proziran.

Cijene fotoosjetljivih naočalnih leća određene su vrstom materijala, tvrdoćom materijala, dioptrijom i kvalitetom zaštitnih slojeva.

Mineralne / staklene / fotoosjetljive leće : 50 do 70 Eura za par.

Plastične fotoosjetljive leće / starije generacije materijala / : 70 do 90 Eura za par.

Transitions Signature : 120 do 200 Eura za par.

Transitions XTRActive : 140 do 240 Eura za par.

Transitions Drivewear : 160 do 260 Eura za par.