Jeste li pripremili skijaške naočale ?

image-1.8

 

Osvijestite opasnosti od snježnog sljepila !

Skijaška sezona je stigla i u tijeku je odbrojavanje do stavljanja skija na noge ili skakanja na dasku.

Ali prije nego što se sjurite niz snježne padine, jeste li si uzeli vremena da poduzmete mjere opreza potrebne protiv opasne kombinacije sunca i snijega?

Boravak visoko u planinama, gdje je zrak toliko hladniji, može dovesti do lažnog osjećaja sigurnosti.
Možda nećete osjećati potrebu zaštititi oči jer nije vruće kao ljeti uz more ali ne zaboravite… što je visina veća, intenzivnije je ultravioletno (UV) zračenje jer postoji manje atmosfere da blokira štetne sunčeve zrake.
To znači, vrijedi se osigurati da ste ponijeli svoje skijaške sunčane naočale ili još bolje, dva para sunčanih naočala za zaštitu od sunca i UV zraka.

Svi nosimo sunčane naočale ljeti ali kada se radi o skijaškim putovanjima, lako je zaboraviti zaštititi se od oštrih efekata kombinacije snijega,vjetra i sunca.

Duže vrijeme provedeno na snijegu bez zaštite može uzrokovati pojavu tzv. snježnog sljepila, stanja uzrokovanog neprilagođenim zaštitnim naočalama u uvjetima visokih UV zračenja, koje okružuje snijeg.

Fotokeratitis ili snježno sljepilo, obično se javljaju na velikim visinama na visoko reflektirajućim snježnim padinama. Simptomi uključuju bol, osjećaj kao da imate pijesak u očima, crvenilo, osjetljivost na svjetlo, zamagljen vid zbog oštećenja rožnice, trzanje otečenih kapaka.

Ukratko, nije baš zabavno!

Ako mislite da možda patite od fotokeratitisa, nakon Vašeg putovanja, preporučujemo posjet oftalmologu a do nas dođite prije polaska po kvalitetne sunčane naočale ako ste to slučajno zaboravili.
Tamne sunčane naočale i izbjegavanje jakog svjetla olakšat će Vam tegobe.

Podsjećamo : u skijaške naočale možemo ugraditi i Vašu dioptriju !!!!

Budite sigurni i dobru zabavu.

Pogledajte našu ponudu …