Jesu li progresivne naočale dobre za rad na računalu ?

image-1.8

Rad na računalu : klasične ili radne progresivne naočale ?

Progresivne naočale dizajnirane su kako biste vidjeli oštro na svim udaljenostima. Područje za rad na računalu samo je najmanji dio naočalne leće! 

U većini slučajeva standardne progresivne naočale nisu najbolji mogući izbor za rad na računalu, pogotovo ako ste stariji od 50 godina.

Probajte s progresivnim radnim naočalama.
Nekad smo ih zvali office ili bussines naočale.

U ovom ćemo Vam članku objasniti kada biste mogli koristiti svoje uobičajene progresivne naočale u radu s računalom i kada biste trebali razmotriti druga rješenja.

Samo pogledajte sliku dolje. Pokazuje vam sliku progresivne leće. Ako pogledate kroz rubne dijelove van označenih područja vid vam će se zamagliti.
Ostali dijelovi leće imaju različite dioptrije da biste mogli oštro vidjeti u daljinu (narančasto)??, na računalnom zaslonu (zeleno) i plavo za čitanje iz blizine.

Kao što vidite, samo zeleni dio objektiva zapravo je napravljen za PC.

Ako imate 45 -50 godina, vjerojatno se možete izvući koristeći progresivne leće za rad na računalu.
Razlog je taj što se Vaše oko još uvijek može prilagoditi udaljenosti od računala.

Međutim, kad imate 55+ godina, Vaše oči to više ne mogu a ovisite o podršci zelenog područja računala kako biste vidjeli oštar zaslon ekrana.
Kao što možete zamisliti, gledanje kroz ovako maleno područje (zelenog) dulje vrijeme, može biti vrlo naporno.

Prisiljava Vas da ostanete u neprirodnom položaju, što može uzrokovati nelagodu u vašim očima, vratu i ramenima. Poseban razlog za to je  što većina ima tendenciju da podigne glavu kako bi zaslon bio oštar.

Svaka progresivna naočalna leća proizvedena je tako da Vam je oštar pogled dok  gledate ravno u daljinu u prirodnom položaju ramena i vrata.

Dok radite za računalom,ekran je većinom u visini očiju, Vaš pogled u ekran je kroz područje leće koje je zapravo napravljeno za daljinu.
Potrebna Vam je jača dioptrija za čitanje zaslona ekrana. Događa se pritom da naginjete glavu unatrag da biste gledali kroz područje jače dioptrije. Vrat i ramena užasno trpe, javljaju se bolovi na kraju radnog dana.

Govorimo li o stolnom  ili prijenosnom računalu ?

Ključ Vaših progresivnih naočala jest da Vas ne tjeraju u neprirodan položaj dok radite za računalom.

Ako koristite laptop, položaj zaslona obično je malo niži nego na uobičajeno postavljenom ekranu stolnog računala. To Vam omogućava da gledate kroz pravo (zeleno) područje svojih progresivnih naočala. U većini slučajeva  tijelo Vam može zadržati potpuno prirodan položaj. Ovdje možete koristiti svoje svakodnevne progresivne naočale u većini slučajeva. Razlog je taj što je ekran laptopa niže, bliže i manji je od stolnog ekrana.

Ova kombinacija funkcionira kod većeg dijela korisnika. Pogotovo kada nema stalnog prebacivanja između različitih udaljenosti, poput čitanja nečega ispisanog, vraćanja na pametni telefon te zatim povratak na prijenosno računalo. Svaki od ovih uređaja ima svoju udaljenost na kojoj ih čitate.

Što napraviti prije odlaska optičaru ?

Ako računalo često koristite ili Vam je potrebno za Vaš posao ili hobi,  izmjerite udaljenost i visinu ekrana. Ove informacije mogu biti vrlo korisne kad dođete kod Vašeg optičara. Pomoći će Vam da ispravno odaberete dioptrije i vrstu progresivne naočalne leće.

Ako su ti podaci poznati prije izrade leća, prilično Vam je jasno što možete očekivati ​​od novih naočala dok ih nosite na poslu. Potrebno je svega par minuta  da snimite situaciju na poslu i onda to prenesete svom optičaru koji će Vam predložiti najbolju moguću naočalnu leću za Vas.

Da li progresivne radne naočale  stvarno dobro funkcioniraju ?

Da, stvarno su efikasne zbog veličine površine koja ima dioptriju za udaljenost ekrana.

Na slici je prikazana usporedba vidnih površina standardnih  progresivnih naočala i radnih progresiva.

Dok Vam standardne progresivne naočale omogućuju gledanje oštro svih predmeta od blizine do beskonačne daljine, radnim progresivima  je domet do ekrana računala ili ako Vam je potreba do kraja radne prostorije.

Posljedica takvog dizajna leće je znatno veće područje leće za srednju udaljenost / ekran + radni stol / . Naočale za računalo nemaju samo veće zone za rad na računalu, već Vam omogućuju da sjedite u prirodnom položaju vrata i ramena što je ključno za koncentraciju i ugodan radni dan.

Računalne naočale su stvarno jednostavne za uporabu i na njih se puno brže navikavate u odnosu na uobičajene progresivne naočale.

Kod odabira okvira moraju se poštovati isti uvjeti dosjeda na nosu, nagiba, veličine, dubine ..…

progresivne naočale za rad na računalu 1

Kako Vam  pomažu naočale za računalo ?

  • Omogućuju Vam prirodno držanje glave u odnosu na normalne progresivne naočale
  • Smanjit će Vam se problemi s bolovima i žarenjem u ramenima i vratu
  • Smanjit će Vam se suzenje i pečenje u očima
  • Sa širokim oštrim vidnim poljem olakšavaju usredotočenost
  • Mogu umanjiti vrtoglavicu i glavobolju u usporedbi sa standardnim progresivnim naočalama

 

Više o progresivnim naočalnim lećama pročitajte ovdje…

 


tel. 01 2335 273