Kada otići s djetetom oftalmologu?

image-1.8

Kada otići s djetetom oftalmologu?

Najvažnije je da budete svjesni da Vaše dijete ne mora biti u dobi u kojoj može čitati ili čak govoriti da bi išlo na kontrolu vida. Postoje mnoge metode koje kvalificirani oftalmolog može koristiti da bi provjerio vid Vašeg djeteta.

Vrsni oftalmolozi mogu napraviti kontrolu vida djetetu koje je staro šest mjeseci, ako je potrebno.

Bebe imaju sposobnost vida kada se rode, ali njihove oči ponekad nemaju precizan fokus. Oči bebe ponekad mogu škiljiti (možda se neće uvijek međusobno podudarati), ali ako se čini da im oči stalno škilje, trebalo bi istražiti o čemu se radi. Njihove oči razvijaju se postepeno i za otprilike šest tjedana trebale bi moći očima pratiti nešto šareno ili interesantno.

Kod kuće možete napraviti jednostavan test kada je beba starija od šest mjeseci, kako biste provjerili da li Vas bebine oči prate kako se Vi krećete po sobi.

Ako Vam se čini da Vas beba ne može točno fokusirati to bi moglo značiti da ima neki problem s vidom, i to bi trebao provjeriti oftalmolog.

Sva djeca bi trebala ići na kontrolu vida, a mnoga djeca će imati izvrstan vid i neće trebati nositi naočale. Nemojte očekivati da će Vam dijete reći ako ima problem s vidom. Djeca pretpostavljaju da način na koji oni vide je normalan – ne znaju za drukčiji vid.

Ako Vaše dijete ima posebne potrebe ili se u povijesti bolesti obitelji javlja škiljenje očiju ili lijeno oko ili je većina članova obitelji nosilo naočale u mlađoj dobi, vrlo je važno napraviti kontrolu vida kod oftalmologa.

Neka djeca možda će napraviti kontrolu vida u školi. Međutim, što se ranije ustvrde eventualni problemi s vidom, rezultati će biti bolji. Ako se problemi s vidom ne otkriju u ranoj dobi djeteta, Vaše dijete možda će imati trajno smanjeni vid u jednom ili oba oka / slabovidnost /. Ako imate ikakvih sumnji u vezi očiju Vašeg djeteta ili ste u povijesti bolesti obitelji imali škiljavost oka ili lijeno oko, nemojte čekati pregled u školi. Odvedite svoje dijete oftalmologu na kontrolu vida.

 

Ako Vaše dijete pokazuje bilo koji od niže navedenih znakova ili simptoma, važno je napraviti kontrolu vida.

  • Kada jedno ili oba oka bježe – ovo se lakše može zamijetiti kada je dijete umorno
  • Često trljaju svoje oči
  • Imaju vlažne oči
  • Nespretni su ili imaju lošu oko – ruka koordinaciju
  • Vaše dijete izbjegava čitanje, pisanje ili crtanje
  • Zatežu oči prstima ili se mršte kada čitaju ili gledaju TV
  • Sjede jako blizu televizora, ili drže knjige i igračke preblizu uz lice
  • Imaju problem s ponašanjem ili koncentracijom u školi
  • Nisu dovoljno uspješni koliko bi mogli biti u školi
  • Žale se na zamagljen ili dvostruki vid ili imaju neobjašnjive glavobolje