Kako odabrati sunčane naočale

image-1.8

Odabrati prave sunčane naočale svakako nije lak zadatak, pogotovo jer nas pri ulasku u trgovinu ili optiku, očekuje velik izbor u kojem se samo dodatno izgubimo. Čak i ako ste znali što točno želite prije nego ste zakoračili u raj sunčanih naočala, sada je jasno da postoji barem pet modela s kojim biste željeli izaći na sunce. No, ne odgovara svaki model naočala svakom tipu lica, i baš je  zato prije odluke, potrebno znati koje sunčane naočale odgovaraju crtama vašeg lica i koje će vaše lice pokazati u pravom svjetlu.

U nastavku ćemo vam objasniti točno koji model odgovara kojem obliku lica, a na vama je da se samo pogledate u ogledalo i sve će vam biti jasno. Ako i dalje budete imali sumnje, optičar će vam dodatno savjetovati pri izboru i kupnji.

Odabir sunčanih naočala je… ipak jednostavan!

Ovaj ćemo savjetnik započeti s ovalnim licem pošto je ono najzahvalnije. Ovaj poznati savršeni oblik lica može odabrati oblik sunčanih naočala koji god žele, a tek je jedna stvar o kojima mora razmisliti prije same kupnje. Važno je da naočale nisu preširoke za lice – osim što to može dodatno proširiti lice, također neće biti stabilne te će vam stalno ispadati. Ovaj je savjet adekvatan i za ostala tri oblika lica, ipak je važno da vam naočale ne ispadaju.

Što se tiče kockastog lica, savjetujemo po dobro poznatoj izreci – suprotnosti se privlače. Drugim riječima, osobe kockastog lica trebaju odabrati sunčane naočale koje su okrugle kako bi se lice osvježilo te kako bi se dobio balans. Sve naočale sa „oštrim“ rubovima trebali bi izbjegavati, a što su naočale šire, to će vam bolje odgovarati.

Karakteristike okruglog lica su puni obrazi i brada slične strukture, a nastavljamo s izrekom iz prošlog odlomka. Osobe okrugla lica trebale bi pronaći naočale s više kuteva ili kockaste također kako bi se dobio balans lica, a i nešto deblja stakla će pomoći u postizanju toga. Slične sunčane naočale mogu odabrati i osobe s izduženim licem, no mogući odabir su i retro, odnosno okrugle sunčane naočale, te će im odlično stajati i one sportske.

O čemu prvo razmišljati pri odabiru sunčanih naočala?

Osim što želite da vam se sunčane naočale sviđaju i da budu privlačne, gledajte imaju li sunčane naočale UV zaštitu. Važno je da je na njima naznačeno UV ili UVB zaštita, i to uz postotak koji mora biti 99 ili 100 posto. Ako nemaju, nemojte ih ni kupovati. Ako sunčane naočale nemaju UV (UVB) zaštitu, može doći do raznih oštećenja očiju, poput oštećenja mrežnice koja nam pomaže da vidimo dobro. Osim toga, važno je paziti na materijal s kojim je „staklo“ sunčanih naočala napravljeno, a može biti izrađeno od plastike. Važno je da materijal s kojim je izrađen ne mijenja način na koji vidite. Popularno je mišljenje da ćete sa skupljim naočalama dobiti i bolju kvalitetu, no to ne mora uvijek biti slučaj – zbog toga pri odabiru, stavite naočale i nemojte samo pogledati kako vam stoje, već pogledajte oko sebe sa i bez naočala, kako bi vidjeli postoje li neke distorzije slike.

Odabir sunčanih naočala se ne temelji samo na izgledu njih i boji okvira, posebno se posvetite kvaliteti naočala koje kupujete jer vas nepažnja može skupo stajati u budućnosti.

Pogledajte našu ponudu sunčanih naočala.