Kako prezbiopija utječe na noćnu vožnju ?

image-1.8

Tagovi: progresivne naočale

Kako prezbiopija utječe na noćnu vožnju i savjeti za sigurniju vožnju.

Prezbiopija, koja utječe na Vaš vid na blizinu nakon 45. godine, također može otežati vožnju noću ili po kiši.

Na primjer, prednja svjetla i ulična svjetla mogu izgledati kao da imaju aureolu ili efekt zvjezdanog praska kada se vozi noću. Uočavanje oznaka prometnih traka i uličnih znakova također može biti izazov.

Dodajte kišu u mješavinu i odsjaj koji ona uzrokuje na cestama i bit će je mnogo teže vidjeti kada vozite noću.

Čak i brojčanike na kontrolnoj ploči koji pokazuju vašu brzinu i razinu goriva može biti teže vidjeti tijekom vožnje noću jer vaš vid na blizinu slabi zbog prezbiopije.

Prezbiopija je samo jedan od uzroka noćnog sljepila, koje karakterizira efekt poput praska zvijezda oko svjetla.

Što trebate znati:

Prezbiopija i noćno sljepilo ne moraju vas držati podalje od vozačkog sjedala.

Naočale su najčešći način korekcije učinaka prezbiopije tijekom dana i noći.

Progresivne leće vam mogu pomoći jer Vam omogućuju da vidite oštro na daleko ali i na blizinu što je bitno zbog komandne ploče automobila i navigacije.

Dodajte premaz protiv odsjaja svojim lećama kako biste smanjili one aureole i bljesak zvijezda oko ulične rasvjete i olakšali gledanje ceste po kiši.

7 savjeta za poboljšanje vožnje noću.

Bilo da Vam je noćna vožnja izazov zbog prezbiopije, noćnog sljepila ili nekog drugog razloga, evo sedam načina na koje možete poboljšati svoje vještine noćne vožnje:

1. Nabavite progresivne naočalne leće: Ako je Vaša noćna sljepoća po prirodi prezbiopija i imate problema s vidom na srednju ili veliku daljinu, korigiranje vaše prezbiopije progresivnim lećama biti će od pomoći.

2. Dodajte premaz lećama protiv odsjaja: na Vašim sljedećim paru naočala, provjerite imaju li vaše dioptrijske leće premaz protiv odsjaja (također nazvan anti-refleks ili AR premaz) kako biste blokirali zasljepljujuće svjetlo od nadolazećeg prometa.

3. Preusmjerite prednja svjetla: Premještanje vlastitih prednjih svjetala na cestu može pomoći. Dio razloga zašto se nadolazeća prednja svjetla čine tako svijetlima je taj što Vaša vlastita svjetla dodaju zrake.

4. Prigušite osvjetljenje upravljačke ploče: Ako su zaslon Vaše upravljačke ploče i digitalni sat presvijetli, mogli bi predstavljati veću smetnju nego što mislite.

5. Pazite na cestu — ne na druga svjetla: ponovno se obučite da gledate u cestu ili u krovove automobila a ne u njihova svjetla, kako bi vožnja noću bila mnogo lakša.

6. Očistite svoje vjetrobransko staklo: Crte na vašem vjetrobranskom staklu mogu povećati zasljepljujuću prirodu nadolazećih farova. Čišćenje vjetrobranskog stakla može pomoći.

7. Zamijenite brisače: Brisači s prugama prljaju vjetrobransko staklo. Pomozite poboljšati svoju noćnu vožnju — a posebno vožnju po kiši — redovitom zamjenom brisača.

Djeluju li “naočale za noćnu vožnju”?

Pitate se o onim “naočalama za noćnu vožnju” koje ste pronašli na internetu? Jesu li pomoć ili prijevara?

Naočale za noćnu vožnju tvrde da imaju posebnu nijansu u staklima koja pomaže nositeljima da se nose s noćnim sljepoćom ali jedna nedavna studija o naočalama za noćnu vožnju nije otkrila poboljšanje sposobnosti vozača da noću prepoznaju pješake.

Iako to ne znači da su naočale za noćnu vožnju neučinkovite, one vjerojatno neće biti čudesni lijek za noćno sljepilo.

Mogu li fotoosjetljive naočalne leće pomoći u noćnoj vožnji?

Fotoosjetljive naočalne leće kao što su Transitions, dizajnirane su da ostanu prozirne u zatvorenom prostoru i potamne na sunčevoj svjetlosti.

Budući da se fotoosjetljive naočalne leće ne mijenjaju pod umjetnim svjetlom, neće biti od velike pomoći u prigušivanju jakih svjetala nadolazećeg prometa.

Međutim, prozirne leće protiv odsjaja trebale bi biti od velike pomoći. Ako je Vaša noćna sljepoća uzrokovana prezbiopiom,  progresivne leće — s premazom protiv blještanja — mogu pomoći da vozite sigurnije noću.

Pitajte Optiku Ćurin za savjet.

 

tel. 01/2335-273

email: optika.curin@zg.t-com.hr