Koji su nedostaci naočala za čitanje?

image-1.8

Tagovi: progresivne naočale

Koji su nedostaci naočala za čitanje?

Nedostaci naočala za čitanje uključuju izgled, poteškoće u pronalaženju ispravne jačine dioptrije za željenu udaljenost gledanja — pa čak i pronalaženje naočala kad su Vam potrebne.

Naočale za čitanje mogu pomoći osobama s prezbiopijom da jasno vide stvari izbliza ali imaju i svojih nedostataka.

Nedostaci naočala za čitanje uključuju izgled, poteškoće u pronalaženju ispravne jačine dioptrije za željenu udaljenost gledanja — pa čak i pronalaženje naočala kad su Vam potrebne.

Osim naočala za čitanje, druge opcije za korekciju dalekovidnosti povezane sa starenjem uključuju progresivne naočalne leće / progresivne naočalne leće Vam omogućuju jasan vid na svim udaljenostima /, jednojakosne naočale, kontaktne leće i operaciju vida.

 

Koji su nedostaci naočala za čitanje koji bi Vas mogli navesti da odustanete od njih.

Nabrojimo neke od nedostataka naočala za čitanje kada se radi o prezbiopiji:

Izgled

Dok ste odrastali, vjerojatno ste zamišljali nekoga starijeg ako bi se pojavila tema o naočalama za čitanje a sada ste ta osoba Vi.  Posezanjem za parom naočala za čitanje da biste pročitali SMS ili Whats up poruku, cjenik u kafiću, restoranu možete učiniti da izgledate (ili se barem osjećate) starijima.

Barem Vaše moderne naočale za čitanje nemaju izdajničke crte bifokalnih naočala koje se također često povezuju s naočalama za starije osobe.

No, još uvijek je više nego očito kad ih morate skinuti svaki put kad želite pogledati na daljinu

 

Poteškoće u pronalaženju odgovarajuće jačine za udaljenost koja Vam treba.

Naočale za čitanje su praktične jer ih možete kupiti gotovo posvuda.

Laka dostupnost međutim povećava vjerojatnost da odaberete i koristite pogrešnu dioptriju, razmak zjenica a svakako ne dobivate ni astigmatizam koji je neophodan za oštro i ugodno gledanje.

Korištenje naočala za čitanje krive jačine i/ili razmaka zjenica lako može uzrokovati glavobolje, mučninu i naprezanje očiju.

Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, obratite se svom optometristu koji će Vam dati točan recept za naočale za čitanje ili bolju opciju koja će Vam pomoći u rješavanju Vaše presbiopije.

 

Naočale za čitanje pomažu samo kod vida na blizinu

Dok naočale za čitanje olakšavaju čitanje sitnih slova izbliza, one Vam ne pomažu da jasno vidite na drugim udaljenostima. To ima za posljedicu neprestano skidanje i stavljanje istih – čisti gubitak vremena. O estetici da ne govorimo.

Ako imate problema s uočavanjem znakova na cesti ili prepoznavanjem prijatelja i obitelji na srednjim udaljenostima, razgovarajte sa svojim oftalmologom o progresivnim naočalama ili multifokalnim kontaktnim lećama.

Progresivne leće omogućuju Vam da jasno vidite na blizinu i na daljinu i sve između, što znači da možete prekinuti ta glupa ograničenja koja Vam naočale za čitanje nameću.

 

Naočale za čitanje je lako izgubiti

Budući da naočale za čitanje možete nositi samo za, pa … čitanje, lako ih je zametnuti ili izgubiti kada ne čitate. To može biti frustrirajuće. Kada trebate naočale za čitanje, želite ih pri ruci.

Kako biste se tome suprotstavili, možete kupiti više pari naočala za čitanje i držati ih u svakoj prostoriji svog doma u automobilu ili u uredskoj ladici tako da par uvijek bude spreman.

 Loša strana kupnje više pari naočala za čitanje je to što to može biti skupo rješenje.

 

Alternative naočalama za čitanje

Prezbiopija je normalan dio starenja i naočale za čitanje mogu biti zgodno (a ponekad i ne tako zgodno) rješenje ali postoje načini da poboljšate dalekovidnost povezanu s godinama.

 

Pitajte svog oftalmologa mogu li naočale s dioptrijom (jednojakosne ili progresivne leće), multifokalne kontaktne leće ili operacija vida biti bolja opcija da Vam pomognu da jasno vidite kako se Vaš vid mijenja s godinama.

Više o progresivnim naočalama ovdje…..