13 razloga za i protiv kontaktnih leća

image-1.8

Koji su razlozi  ZA a koji PROTIV korištenja kontaktnih leća?

 ZA

  1. Odličan vid – Ako ste jako kratkovidni, naočalne leće su Vam debele i zbog periferne distorzije pri bočnom pogledu imate iskrivljenu sliku. Nošenjem kontaktnih leća tih problema neće biti.
  2. Pacijenti s vrlo visokom dioptrijom s kontaktnim lećama mogu imati bolje vizualne performanse nego sa standardnim naočalnim lećama. (Ne odnosi se na sve osobe).
  3. Čistoća – nema više čišćenja mrlja s naočala.
  4. Odlično vidno polje – Budući da se kontaktne leće stave izravno na zjenicu oka, Vaše vidno polje proteže se do kuda idu Vaše oči. S naočalama, vidno polje ograničeno je na veličinu Vaših naočalnih leća – sve van toga je zamagljeno.
  5. Možete nositi standardne sunčane naočale – Ako nosite dioptrijske naočale ne možete često mijenjati sunčane naočale. Sunčane naočale bez dioptrije jednostavno nije moguće nositi na dioptrijskim naočalama.
  6. Kontaktne leće luksuz su koji omogućuje pacijentima da smanje ovisnost o naočalama. Kontaktne leće zapravo ne bi trebale zamijeniti dioptrijske naočale ali odlične su za prilike kada se ne moraju dugo nositi. Kontaktne leće izvrsne su za sport i razne hobije. Može ih nositi svatko, od profesionalnih sportaša do onih koji jednom tjedno odlaze u teretanu.
  7. Nikada se ne zamagle i ne prekrije ih voda kada pada kiša.

 

PROTIV

  1. Posao: Njihovo stavljanje svakog jutra i skidanje svake noći može biti zamorno.
  2. Siesta:Vrste kontaktnih leća koje se moraju skidati prije spavanja nisu udobne ako zaspete s njima, oči  postanu jako suhe. Stoga, kontaktne leće mogu biti smetnja ako volite poslijepodnevnu siestu.
  3. Prašina: Prašina u očima može izazvati jake bolove ako nosite kontaktne leće. Na primjer ako vozite motor ili bbicikl, osobito vožnja na prašnjavim cestama, može Vam biti neugodna.
  4. Suhoća: Kada nosite kontaktne leće, oči postaju suhe, što ponekad može biti neugodno.
  5. Kontaktne leće mogu biti vrlo opasne. One mogu biti utočište za bakterije a bakterije se vole brzo razmnožavati. Ako njihov broj naraste do opasne razine (što je česta pojava, ali ovisi od osobe do osobe) mogu nanijeti ozbiljnu štetu očima, čak i uzrokovati trajan gubitak vida.
  6. Suhe oči: osobe koje redovito nose kontaktne leće imaju više komplikacija s očima kao što su suhoća očiju i alergije. Ova stanja također povećavaju rizik od bakterijske infekcije koju smo ranije spomenuli.

 

Nepridržavanje pravila je problem i kontaktne leće nisu idealne za „lijene“ osobe. Apsolutno nije dozvoljeno spavanje s kontaktnim lećama (bez obzira što čujete u medijima) i moraju se pravilno skinuti prije spavanja i kupanja. Ako ne nosite kontaktne leće za jednodnevnu/ jednokratnu upotrebu, nošenje kontaktnih leća podrazumijeva dosta brige oko njih, na pravilan način. Ako ne želite voditi pravilnu brigu o kontaktnim lećama, pročitajte više o bakterijskim infekcijama oka.

 

Najvažnije je da zapamtite da su kontaktne leće izvrstan „back-up“ naočalama. Nemojte zaboraviti da nam kontaktne leće ne trebaju. Kontaktne leće su luksuz s kojim si možemo priuštiti situacije u kojima ne moramo nositi naočale. Kada se o kontaktnim lećama vodi pravilna briga i odgovorno se prema njima odnosima, mogu nam biti od velike koristi.

 

Prijašnjih godina, ljudi nisu bili presretni s nošenjem kontaktnih leća i radije bi nosili naočale nego kontaktne leće radi njihove neudobnosti. Kako je tehnologija napredovala pojavile su se meke kontaktne leće. Izrađene su od vrlo mekanih plastičnih materijala što omogućuje slobodan protok kisika do rožnice. Također su prisutni i drugi mekani materijali kao što su silikon hidrogeli. Ove leće ne samo da su udobne, nego su i praktične jer ih je lakše namjestiti u odnosu na tipične kontaktne leće. Meke kontaktne leće dostupne su u više vrsta, kao što su sljedeće:

 

Meke kontaktne leće za svakodnevno nošenje – ovo je najčešći tip kontaktnih leća. Omogućuju lako privikavanje na kontaktne leće. Uspješno ispravljaju refrakcijske greške oka i druge probleme s vidom. Lako ih je nositi, čak se i djeca mogu lako naučiti. U usporedbi s konvencionalnim kontaktnim lećama, ove duže traju.

Kontaktne leće za produženo nošenje – ove kontaktne leće proizvođači preporučuju čak i za vrijeme spavanja / mi nismo tog stajališta/ali ove leće ne ispravljaju sve refrakcijske greške oka. To može dovesti do komplikacija pa su redovni pregledi od iznimne važnosti.

O čemu treba razmisliti prije korištenja kontaktnih leća

1) Temeljito operite ruke prije rukovanja s kontaktnim lećama.
2) Nemojte nositi kontaktne leće duže od perioda koji Vam je propisao Vaš specijalist.
3) Pažljivo vodite brigu o kontaktnim lećama, što uključuje čišćenje, pohranu, sterilizaciju i uklanjanje proteinskih naslaga.
3) Ukoliko želite promijeniti otopinu za kontaktne leće, savjetujte se s Vašim liječnikom.
4) Uvijek čistite obje strane kontaktnih leća i za čišćenje kontaktnih leća nikada ne koristite vodu iz slavine.

Ako se odlučite za kontaktne leće, pogledajte našu ponudu ovdje …