Kontaktne Leće u Boji

image-1.8

Osim što se kontaktne leće u boji koriste za poboljšanje vida, one također predstavljaju i modni dodatak za brojne žene, ali i muškarce. Zbog njihove posebne karakteristike, odnosno mogućnosti promjene boje očiju ili šarenice, postoje i kontaktne leće u boji bez dioptrije, a koje se isključivo nose kao modni detalj. Osim različitih vrsta boja kontaktnih leća, danas postoje i različiti uzorci te motivi na lećama. Stoga, u slučaju da susretnete osobu s mačkastim ili pak vražjim očima, nemojte se uplašiti – to su samo kontaktne leće u boji!

S druge strane, osobe koje koriste kontaktne leće u boji isključivo zbog dioptrije, a zatim i zbog promjene prirodne boje očiju, imaju mogućnost biranja između posebnih leća u boji, a koje pružaju potpuno prirodan izgled. Valja naglasiti kako ni jedna vrsta kontaktnih leća u boji ne može u potpunosti prekriti prirodnu boju očiju, zbog čega je važno zadržati realna očekivanja. Ovaj se slučaj najčešće događa kada osoba s tamno smeđim očima želi promijeniti svoju boju očiju u svijetlo plavu. Prije samog odabira i donošenja odluke, posavjetujte se sa svojim liječnikom te isprobajte leće na očnom pregledu kod specijaliste.

Vrste kontaktnih leća u boji

Danas postoje različite vrste kontaktnih leća u boji, a one se mogu podijeliti na prozirne te neprozirne kontaktne leće u boji. Naime, prozirne leće najčešće se koriste kod osoba koje žele snažnije izraziti svoju prirodnu boju očiju, a neprozirne kontaktne leće koriste osobe koje imaju prirodno tamnu boju očiju te koje žele značajnije promijeniti boju svojih očiju.

Crazy ili filmske kontaktne leće u boji upravo su one za koje smo vas upozorili da se ne plašite. One u svom sastavu imaju najveću količinu boje, a također su i manje udobne od običnih kontaktnih leća u boji. One su isključivo namijenjene zabavnoj industriji, odnosno glumcima, pjevačima ili nekim drugim poznatim osobama, no, nošenje konaktnih leća u boji brzo se proširilo na ostatak populacije.

Sada se na raznim proslavama, maskenbalima ili na Noći vještica možete bez problema pojaviti s očima vanzemaljca, vraga ili pak nekog drugog strašnog stvorenja. Veliki nedostatak ovih leća je mala propusnost kisika do očiju, zbog čega je njihovo korištenje ograničeno te se preporučuje minimalno nošenje.

Što je još potrebno znati o kontaktnim lećama u boji?

Kako je samo središnji dio konaktne leće u boji proziran zbog mogućnosti normalnog vida, lako se mogu dogoditi male smetnje vida. Tako primjerice, obojeni dio leća može narušiti vizualnu percepciju tijekom pomicanja leća pri treptanju. Vid se također može pogoršati, odnosno obojeni dio vam može zasmetati kada vam se zjenice značajnije rašire. Ipak, ovo su samo privremene smetnje za koje ne treba voditi brigu, jer se leća brzo vraća na svoje namijenjeno mjesto.

Iako kontaktne leće u boji bez dioptrije služe samo kao modni dodatak, posjet oftalmologu ili optometristu itekako je od velikog značaja. Naime, ipak je riječ o kontaktnu stranog predmeta s okom te također postoji određena doza opasnosti za zdravlje vaših očiju. Jedna od najčešćih pogrešaka u korištenju konaktnih leća u boji također je i isprobavanje leća drugih osoba ili posuđivanje istih. Ovo izbjegavajte u širokom luku, čak i kada je riječ o vašoj obitelji jer se na leći brzo nakupljaju bakterije s površine oka, a koje drugoj osobi mogu izazvati različite zdravstvene probleme, kao što je iritacija ili upala očiju.