Kontaktne leće za djecu i tinejdžere ?

image-1.8

• Koliko godina morate imati da bi nosili kontaktne leće?
Ne postoji dobna granica: mala djeca ih mogu nositi, pa tako i starije osobe. Mnogi oftalmolozi počinju poticati nošenje kontaktnih leća u dobi od 11 do 14 godina.
Pravo pitanje za tinejdžere nije dob, već jesu li dovoljno odgovorni da se ispravno brinu za kontaktne leće. Roditelji, tinejdžeri i njihovi oftalmolozi moraju zajedno donijeti ovu odluku.

• Zašto ne nositi samo naočale?
Tinejdžeri su samosvjesni, a često se osjećaju privlačnijima i prihvaćenijima ako nemaju naočale, bez obzira na današnje modne trendove. Kontaktne leće mogu pomoći tinejdžerima da osjećaju veće samopoštovanje. One su također prednost za aktivne tinejdžere koji se bave sportom.

• Koliko je potrebno brige oko kontaktnih leća ?
Režimi čišćenja lakši su nego ikad. Većina ljudi koristi samo jednu bocu višenamjenske otopine i kutijicu za čuvanje. Naravno, jedna vrsta kontaktnih leća – jednodnevne – za jednokratnu upotrebu – ne treba režim čišćenja, jer se leće bacaju u smeće na kraju svakog dana. Iz tog razloga, dnevne jednokratne kontaktne leće idealne su za djecu i tinejdžere / malo su skuplja opcija /.
Za kontaktne leće koji zahtijevaju brigu, mnogi oftalmolozi kažu da su tinejdžeri i djeca brižniji oko čišćenja kontaktnih leća nego što su odrasli, koji nakon godina nošenja često postaju opušteniji oko njege leća. I mladi su isto tako oprezniji zbog uputa koje im daje medicinski stručnjak.

• Trebate li recept da biste dobili kontaktne leće?
Da. Kontaktne leće su medicinsko pomagalo. Moraju savršeno odgovarati očima – inače može doći do ozbiljnijih problema. Zato ih mora prepisati oftalmolog koji će napisati recept za odgovarajuću dioptriju i zakrivljenost leće.

• Jesu li kontaktne leće jeftinije ili skuplje od naočala?
Nemoguće je generalizirati troškove. Kao i kod naočala, troškovi kontaktnih leća variraju, ovisno o marki, receptu i koliko često se leće zamjenjuju. Uvijek možete kontaktirati optičara i zatražiti raspon cijena. Također biste trebali uzeti u obzir troškove otopina za čišćenje /osim kod dnevnih jednokratnih /. Uz kontaktne leće morate imati i odgovarajuće naočale za rezervu i za odmaranje očiju, iako samo kod kuće.

• Što ako se kontaktna leća izgubi ili ošteti?
Obavezno ju morate zamijeniti novom. Tu je prednost u kratkotrajnijim lećama jer su povoljnije računajući komadno.
Uz dnevne jednokratne kontaktne leće roditelji mogu biti sigurni da njihovi tinejdžeri imaju čiste leće na svojim očima svakog jutra.

• Jesu li kontaktne leće udobne?
Moderne kontaktne leće su dizajnirane da budu vrlo udobne. Većina ih je izrađena od mekog materijala koji je tanak i jedva primjetan.
Kontaktne leće mogu postati neudobne tijekom vremena ako akumuliraju prljavštinu ili alergene koji se drže na njima. Pravilna njega i čišćenje će to spriječiti.

• Je li teško staviti kontaktne leće u oko?
Možda se pitate hoćete li se ozlijediti stavljanjem kontaktnih leće prvi puta. Strah je razumljiv kad razmišljate da Vam nešto dira površinu oka. Ali nakon što ste saznali kako umetnuti i ukloniti leće, vidjet ćete da je potpuno bezbolno i vrlo jednostavno. Mali je postotak onih koji ih ne mogu koristiti više sati.

• Jesu li kontaktne leće sigurne?
Za tinejdžere kontaktne leće mogu biti sigurnije od naočala u mnogim situacijama. Za razliku od naočala, mala je vjerojatnost da će leće biti oštećene tijekom nogometa, košarke i ostalih grubih sportova. Osim toga, ako sport zahtijeva sigurnosne naočale ili skijašku masku, prikladnije je i udobnije nositi ih preko kontaktnih leća nego preko naočala.
Inače, kontaktne leće su vrlo sigurne ako se brinete za njih. Tinejdžer ne bi trebao zamijeniti leće s prijateljima ili ih nositi dulje od propisanog, a redovni očni pregledi su važni.

• Može li se kontaktna leća zaglaviti iza oka?
Prirodna membranska barijera postoji između prednje i stražnje strane oka.Kontaktna leća ne može pobjeći iza oka ali se može sakriti pod kapak. Izvrtanjem kapka ćete ju jednostavno izvaditi.

Što je s kontaktnim lećama u boji i specijalnim efektima?
Ove leće su zabavne i sigurne sve dok su pravilno opremljene i propisane od strane liječnika za njegu oka. Nikada ih nemojte kupiti u salonu za uljepšavanje ili u bilo kojoj trgovini ili online bez recepta. Svaki trgovac koji Vam tako pokušava prodati kontaktne leće radi izvan zakona i ne brine se za sigurnost vaših očiju.

Je li u redu probati kontaktne leće od prijatelja ?
Ne. Opasni mikroorganizmi koji uzrokuju ozbiljne infekcije očiju mogu se sakriti u njima. Većina liječnika će osigurati besplatni probni par kako bi Vaš tinejdžer mogao vidjeti kako leće osjećaju ili izgledaju.

Je li u redu spavati u kontaktnim lećama?
Nisu sve kontaktne leće dizajnirane za nošenje preko noći. Nadalje, ne može se svatko prilagoditi ovome, čak i kada koristi odgovarajuće leće. Samo oftalmolog može procijeniti je li netko kandidat za spavanje s kontaktnim lećama.
Osim toga, nošenje preko noći također povećava zdravstveni rizik. Najzdraviji način nošenja je skidanje i dezinfekcija prije odlaska na spavanje..

Kako se odlučiti na pravu leću?
Vaš liječnik Vam može pomoći da odlučite koja je kombinacija značajki pogodna za Vašu tinejdžericu. Osim Vaših preferencija, liječnik će procijeniti strukturu oka, suze i vidnu oštrinu kako bi odredio koje će leće biti zdrave i udobne.