Korona virus, maska za lice i zamagljene naočale ?

image-1.8

Kako nositi dioptrijske naočale i masku za lice bez da se zamagljuju ?

Živimo eto u vremenu pandemije novog korona virusa. Stožeri civilne zaštite i epidemiolozi Vam savjetuju nošenje maske za lice za kako bi se spriječilo širenje COVID-19.  Opća se populacija prilagođava ideji nošenja maski kad je stvarno potrebno napustiti dom. To može predstavljati problem ljudima koji nose naočale.

Topli dah koji izlazi kroz vrh labave maske neizbježno zamagljuje naočalne leće čineći ih neprozirnim.

Srećom, postoje rješenja kako to svesti na najmanju moguću mjeru. Isprobajte trikove u nastavku i pogledajte koji Vam najbolje odgovara. Rezultati će se razlikovati ovisno o obliku maske za lice, Vašoj koštanoj strukturi lica, temperaturi i drugim faktorima.

Zašto se naočale magle dok nosite masku za lice ?

Mnogo praktičnih vodiča pokazuje kako sašiti vlastitu masku za lice, kako je napraviti bez šivanja, pa čak i kako je napraviti samo s trakama od marame i gume. No, sve ove maske ne priležu licu čvrsto i tu počinje problem.

Evo kako se to događa:
Maska usmjerava Vaš vrući, vlažni dah prema gore na hladne naočalne leće. 
To je isto kao kad Vam se naočale zamagle kad uđete zimi s hladnoće u toplu prostoriju. Vodena para u Vašem dahu kondenzira na lećama a površinska napetost uzrokuje da kapljice ostanu na lećama. Čak i ako obrišete kapljice s naočala, one će se nastaviti oblikovati dok dišete.

Pogledajmo tri jednostavna načina za rješavanje ovog problema.

1. Operite naočalne leće sapunicom.

Studije u medicinskoj literaturi otkrivaju da su liječnici, čije su naočale zamagljene pod kirurškim maskama, uspjeli riješiti problem sa sapunom za pranje prije operacije.

Neposredno prije nošenja maske za lice, naočale isperite vodom i sapunom i riješite se viška. Potom ostavite da se naočale osuše ili nježno obrišite leće finom mekom tkaninom prije nego što ih ponovno stavite. Sada se leće za naočale ne bi trebale zamagliti kad se nosi maska ​​za lice.
Sapunica razbija površinsku napetost ostavljajući iza sebe tanki površinski aktivni film, koji otežava kondenzaciju vlage.

Ova metoda vjerojatno neće trajati cijeli dan ali bi trebala biti dobra nekoliko sati prije nego što ste u prilici to ponoviti.

Ovaj je trik sličan onome koji koriste plivači kako bi spriječili magljenje svojih naočala.

2. Preklopite gornji dio maske.

Ako je vrh Vaše maske prelabav, jednostavno preklopite prije nošenja gornji dio prema unutra. To će omogućiti da Vaš dah izađe iz maske prije nego dođe do unutarnje površine Vaših naočalnih leća. To se ne odnosi na maske s metalnim dijelom nosa.
Jedina mana ove metode je da smanjuje veličinu Vaše maske. Rubovi maske za lice trebali bi uvijek čvrsto priležati i prekrivati cijelo područje nosa i usta.

 

3. Pričvrstite presavijenu papirnatu maramicu na vrh maske s unutarnje strane. Ona će apsorbirati vlagu iz Vašeg daha i spriječiti kondenzaciju na naočalne leće.

 

4. No fog gel

Optika Ćurin ima u ponudi no fog gel. Nanošenjem ovog gela na naočalne leće znatno ćete smanjiti mogućnost i trajanje zamagljivanja Vaših naočala.

 

 

 

 

 

Bez obzira koju od ovih metoda isprobali, zapamtite da su maske učinkovite samo ako se koriste u kombinaciji s čestim i pravilnim pranjem ruku. Ako nosite masku, morate znati kako je koristiti i pravilno odlagati.