Mačkaste naočale

image-1.8

Povijest mačkastih naočala

Naočale koje imaju okvir u obliku mačjih očiju, poznatije pod nazivom “mačkaste naočale” namijenjene su  ženama. Takve su naočale bile popularne u 50-im i 60-im godinama te su ih većinom nosile moderne žene s povezanom, natapiranom frizurom. Veliku popularnost ove su naočale stekle kada su se s njima pojavile slavne dame kao što su Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor i Marilyn Monroe.

Međutim, mačkaste naočale nedavno su se ponovno pojavile pod modnim nebom kao jedne od najpopularnijih naočala vintage stila. One danas postoje u različitim bojama, veličinama i detaljima, a najčešće ih nose kreativne žene koje žele iskazati svoje modno razumijevanje.

Mačkaste naočale imaju dugu i bogatu povijest, a budući da su se prvi puta pojavile 1950. godine, njihov se dizajn dosta izmijenio. Naime, u 50-im i 60-im godinama, one su predstavljale ženstvenost i glamuroznost žene. Tijekom tog razdoblja mačkaste su naočale prihvaćene kao kultni, modni trend jer su se one počele nositi ne samo za zaštitu očiju od sunčevih zraka ili korekciju vida, nego i kao modni detalj.

Mačkaste naočale pružale su profinjeni izgled

Mačkaste su naočale tijekom 1950-ih godina bile popularne među ženama različitih dobnih skupina jer su pružale vrlo ženstven i profinjen izgled, a koji ostale naočale nisu omogućavale. Iako su u početku ove vintage mačkaste naočale imale lagano povišene vanjske rubove okvira, s godinama su se rubovi sve više pojačavali, odnosno povećavali. Naime, time su se povećavale i dioptrijske ili sunčane leće, a što je predstavljalo bolju i veću zaštitu očiju.

Uzorci i detalji na mačkastim naočalama

Povećanjem vanjskih rubova okvira te leća pružila se prilika i za dodavanje novih značajki u dizajnu, kao što je graviranje različitih detalja, ukrasa i uzoraka. Jedni od najpopularnijih detalja bili su zlatno lišće i blistavi cirkoni, a kasnije su se pojavili i životinjski te cvjetni uzorci.

Početkom 1960-ih godina, svaki je proizvođač stvarao različite vrste mačkaste naočale, tako da je broj stilova vrlo brzo narastao te su žene dobile vrlo bogati izbor mačkastih naočala.

Modne tvrtke nudile su vlastiti dizajn mačkastih naočala

U 1970-im i 1980-im godinama, brojne su modne kuće počele nuditi svoje vlastite varijacije mačkastih naočala koje su jedinstveno dizajnirane za određene stilove. Tako su, primjerice, neke mačkaste naočale bile ukrašene vještačkim dijamantima ili blistavim uzorcima koje su pružale glamurozni, dijamantni efekt.

Neke modne tvrtke dizajnirale su mačkaste naočale s uzorcima cvijeća, grožđa, lišća ili srceta, a koji su bili ugravirani izravno na vanjskim rubovima. Nakon 1980-ih godina, dizajneri su počeli dodavati i “obrve” na mačkastim naočalama, to jest različite ukrasne detalje na vrhu okvira. 

Mačkaste naočale ne izlaze iz mode

Moglo bi se reći kako mačkaste naočale nikada nisu u potpunosti izašle iz modnog svijeta. Naime, postojala su samo razdoblja u kojima su se one nosile rjeđe. Tako su se one počele i danas češće koristiti, bilo da je riječ o dioptrijskim ili pak sunčanim naočalama.

Oblike, boje i dizajn današnjih mačkastih naočala nije potrebno ni spominjati jer je izbor zaista bogat. Također, osim što one predstavljaju vintage stil, danas možete pronaći mačkaste naočale koje vam mogu pružiti i moderan, mladolik, zabavan, profinjen ili pak konzervativan izgled.