Meke Leće

image-1.8

Meke leće, kao što i sam naziv govori, imaju mekšu strukturu od polutvrdih i tvrdih kontaktnih leća. Danas one predstavljaju vrlo popularan način korekcije vida zbog mogućnosti nošenja tijekom tijelesnih aktivnosti i kratkotrajnog privikavanja. Također, meke leće pridonose prirodnijem pogledu na svijet te smanjuju rizik od raznih očnih infekcija zbog same strukture od koje se sastoji.

Naime, prema materijalu od kojih su napravljene meke leće mogu se podijeliti na hidrogelne i silikonske hidrogelne leće. Hidrogelne leće vrlo su udobne. Sastoje se od hidrofilnih materijala s različitim sadržajem vode, a zbog čega su odličan izbor za osobe koje imaju problema sa suhim očima. S druge strane, silikonske hidrogelne meke leće omogućuju veliku propusnost kisika i liječenje različitih bolesti rožnice, no manje su udobne od običnih hidrogelnih leća.

Meke leće prema učestalosti zamjene dijele se na godišnje, polugodišnje, tromjesečne, mjesečne, dvotjedne i dnevne leće koje se nose samo jedan dan. Također, postoje i meke leće u boji koje su izvrstan izbor za one koji žele promijeniti boju svojih očiju. Zbog njihove posebne karakteristike, postoje i kontaktne leće u boji bez dioptrije, a koje se isključivo nose kao modni detalj.

Kako se stavljaju i skidaju meke leće?

Prije rukovanja s kontaktnim lećama poželjno je oprati ruke te isprati leće otopinom za ispiranje i provjeriti jesu li čiste i bez naslaga. Prilikom vađenja leće iz kutijice provjerite je li leća pravilno okrenuta, a zatim ju pažljivo stavite na kažiprst. Srednjim prstom iste ruke povucite donji kapak prema dolje, a kažiprstom i srednjim prstom druge ruke možete podići gornji kapak. Nakon toga pažljivo prislonite leću na šarenicu oka, zatvorite oko te pogledajte je li leća pravilno sjela.

Prije skidanja mekanih kontakntih leća također je potrebno oprati ruke i pripremiti otopinu za ispiranje. Gledajte prema gore i srednjim prstom povucite donji kapak, a kažiprstom lagano uhvatiti leću od rubova prema dolje. Nakon toga je potrebno leću odložiti u kutijicu i isprati ju otopinom te ju ostaviti u tekućini za dezinfekciju i održavanja leća tijekom cijele noći. Isti postupak ponavlja se na drugom oku. Valja naglasiti kako je poželjno redovito skidati leće prije spavanja kako bi se rožnica opskrbila kisikom.

Kako se održavaju meke leće?

Meke kontaktne leće moguće je održavati na dva načina, odnosno all-in-one sistemom ili peroksidnim sistemom. Naime, all-in-one sistem je jednostavniji način održavanja jer je jedna otopina dovoljna za čišćenje, dezinfekciju i čuvanje leća. Dovoljno je samo napuniti kutijicu svježom otopinom i otopiti leće te ih ostaviti tijekom cijele noći. Peroksidni sistem ima složeniji, odnosno drugačiji način održavanja te je potrebno držati se propisanih pravila.

Pogledajte našu ponudu kontaktnih leća !