Koji su neki uobičajeni mitovi o prezbiopiji?

image-1.8

 

Koji su neki uobičajeni mitovi o prezbiopiji?

Unatoč onome što ste možda čuli, prezbiopija je neizbježna kod odraslih osoba starijih od 45 godina, a spol ne igra ulogu u dalekovidnosti povezanoj s godinama.

U ovom članku odvajamo činjenice od fikcije u vezi s nekim uobičajenim mitovima o prezbiopiji:

 

Mit 1: Nikada vam neće trebati naočale za prezbiopiju ako imate stopostotnu oštrinu vida.

Čak i ako ste cijeli život imali kristalno jasan vid, iskusit ćete učinke prezbiopije kad pređete 40. godinu. Imat ćete problema s čitanjem teksta izbliza. Ova promjena oštrine vida prirodni je dio starenja.

Iako su naočale najčešći tretman koji Vam pomaže da jasno vidite jelovnike restorana i izvode kreditnih kartica, Vaš oftalmolog može preporučiti kontaktne leće ili operaciju vida kako bi spriječio Vašu presbiopiju.

No, velike su šanse da ćete trebati neki oblik naočala (progresivne leće ili naočale za čitanje, na primjer) kako biste jasno vidjeli kad pređete 40. godinu.

 

Mit 2: Veća je vjerojatnost da će žene dobiti prezbiopiju.

Prezbiopija nema spolnu preferenciju, što znači da bi svi koji se približavaju 40-oj trebali očekivati ​​da će imati više poteškoća s čitanjem etiketa na hrani, mekih uveza i sitnog teksta na ekranima.

Postoje studije koje pokazuju da udaljenost čitanja može utjecati na brzinu razvoja prezbiopije. Istraživanja pokazuju da žene imaju sklonost čitanju s manje udaljenosti, zbog čega se prezbiopija razvija ranije kod žena nego kod muškaraca.

Na kraju, svi, bez obzira na spol, iskuse dalekovidnost povezanu s godinama.

 

Mit 3: Standardna LASIK operacija može ispraviti prezbiopiju.

Neki kirurški zahvati oka, poput monovision LASIK-a i inlay operacija rožnice, mogu poboljšati vid zahvaćen prezbiopijom ali standardni LASIK ne može.

Zašto LASIK nije opcija liječenja prezbiopije? Budući da prezbiopija nije povezana s oblikom rožnice (područje fokusa tijekom LASIK operacije), postupak neće ispraviti prezbiopiju.

Očni stručnjaci obično ne preporučuju LASIK za starije pacijente jer je slabljenje vida svojstveno procesu starenja. Neki pacijenti ipak izaberu LASIK kako bi ispravili postojeće oštećenje vida a zatim odluče nositi naočale za čitanje prema potrebi kako bi ispravili simptome prezbiopije.

 

Mit 4: Ako radite vježbe za oči, možete izbjeći presbiopiju.

Iako mnogi ljudi vježbe za oči smatraju izvrsnim načinom borbe protiv digitalnog naprezanja očiju i općeg umora, one ne mogu odgoditi ili preokrenuti pojavu prezbiopije.

Ima smisla misliti da bi vježbe za oči mogle pomoći u prevenciji starosne dalekovidnosti jer su dio problema slabi cilijarni mišići. Međutim, otvrdnuće očnih leća tijekom vremena ono je što zamagljuje vid na blizinu, ostavljajući slike iza mrežnice a ne unutar nje.

Dok vježbe mogu donekle ojačati cilijarne mišiće, nikakve vježbe ne mogu poboljšati fleksibilnost očnih leća.

Vaš optometrist može preporučiti najbolju metodu za korekciju Vaše presbiopije.

S povjerenjem se obratite u Optiku Ćurin, imamo preko 30 godina iskustva u rješavanju problema sa starosnom dalekovidnošću.

 

Kontakt :

tel. 01/2335-273