Muške sunčane naočale

image-1.8

Muške sunčane naočale

Iako su u današnje vrijeme sunčane naočale većinom univerzalne, ipak postoji distinkcija između njih. Muške su sunčane naočale jednostavnije, te su stakla u neutralnim bojama sivozelene, sive, smeđe, i nešto rjeđe plave boje, dok stakla ženskih sunčanih naočala mogu biti i ljubičasta.

Svakako, sam oblik okvira je drugačiji – a to se može objasniti samo time da izgledaju muževnije ili sportskije nego ženske istog proizvođača. Osim toga, ženske su naočale često većih stakala, dok su muške širih okvira.

Dva vječna trenda muških sunčanih naočala

Kroz 20. stoljeće najpoznatije sunčane naočale su poznate avijatorice, koje iako su u ženskom rodu, savršeno pristaju svakom muškarcu. Dizajn avijatorica osmislila je tvrtka Bausch & Lomb još davne 1936. godine, a sada je ta tvrtka poznata pod imenom Ray-Ban. Ovaj su tip sunčanih naočala razvile kako bi piloti mogli zaštiti svoje oči tijekom letenja, a danas u 21. stoljeću od sunca avijatorice brane i muškarce i žene.

Osim avijatorica koje još uvijek žare i pale i nakon sedamdesetak godina postojanja, postoji još četiri izbora muških sunčanih naočala s kojima nijedan muškarac ne može pogriješiti. Druga je vrsta također Ray-Ban-ov model, a poznate su pod imenom Wayfarer. Ovaj je model na tržište izašao krajem 70-ih, a na njihovu popularnost veliki je utjecaj imao John Belushi jer ih je nosio u filmu Braća Blues. 

Ove se naočale mogu opisati kao tzv. hipsterske sunčane naočale, no otkada su u modu ponovno došle sredinom 2000-ih – postale su nezaobilazan mode svake trgovine.

To nije ni čudno, pošto izgleda kako ovaj model sunčanih naočala pristaje svima, a odlične su za muškarce koji se žele, bez puno razmišljanja i biranja, zaštiti od sunca.

Osim u klasičnoj crnoj boji s crnim staklima, za one muškarce koji se vole istaknuti, postoje i modeli u raznim bojama, s kamuflažnim printom ili čak potpune kožne, koje je Ray-Ban na tržište izbacio sredinom 2014. godine.

Kako odabrati one prave sunčane naočale?

Osim ova dva tipa muških sunčanih naočala, također se muškarci mogu odlučiti za one sportske koje su više funkcionalnije nego lijepo dizajnirane. Sportske sunčane naočale na lice moraju „sjesti“ apsolutno savršeno jer moraju biti stabilne i dok radite različite aktivnosti, poput trčanja. Jedno su vrijeme u trendu bile i muške sunčane naočale bez okvira, no u zadnjih ih se nekoliko godina ne može baš ni pronaći po trgovinama, pa se čini kako je taj trend potpuno izumro.

Prije svakog odabira sunčanih naočala, ne samo muških, potrebno je pronaći one koje odgovaraju tipu vašeg lica, u čemu vas mogu savjetovati u najbližoj optici te vam pomoći u izboru onih savršenih. Također, vrlo je važna kvaliteta stakla, jer nekvalitetna stakla mogu utjecati na povećanje dioptrije, odnosno uništavanja vida.

Za one muškarce koji vole jednostavnost a opet žele pokazati da su u trendu i profinjeni, prva dva navedena modela koje je dizajnirao Ray-Ban, odličan su izbor s kojim ne možete pogriješiti. Za razliku od običnih avijatorica i Wayfarer sunčanih naočala, sada ti tipovi naočala postoje od različitih proizvođača s različitim karakteristikama. Izbor je velik, a samo je potrebno malo volje i pronaći ćete savršene sunčane naočale.