Najbolje progresivne naočalne leće – jesu li vrijedne?

image-1.8

Tags: progresivne naočale, cijene progresivnih naočala

Jesu li tehnološki najnovije progresivne naočalne leće vrijedne ulaganja ?

Ako nosite naočale, samo za čitanje ili samo za daljinu a zašli ste u 50–e godine života, sigurno ste čuli za progresivne naočalne leće.

To su naočalne leće koje imaju različite dioptrije za različite udaljenosti.
One će Vam omogućiti da jasno vidite na blizinu, srednju udaljenost / ekran računala npr./  i daljinu, bez potrebe za stalnom zamjenom različitih naočala.
Progresivne naočalne leće praktičnije su i udobnije od bifokalnih recimo ali imaju nešto višu cijenu.

Isplati li se uložiti u nove, tehnološki naprednije progresivne naočalne leće?

Evo nekoliko čimbenika koje treba uzeti u obzir.

Kvaliteta vida:

Progresivne naočale višeg ranga obično imaju šire vidno polje i manje izobličenja od onih nižeg ranga. To znači da možete vidjeti jasnije i prirodnije, osobito u perifernim područjima.

Progresivna stakla više klase također imaju bolje zaštitne slojeve koji smanjuju odsjaj, ogrebotine i mrlje, što može poboljšati Vašu vizualnu udobnost i sigurnost.

 

Prilagodba:

Nekim ljudima je teže prilagoditi se na progresivne naočalne leće:

1/ Prvi put ste ih počeli koristiti u kasnijoj životnoj dobi / 60+/.

2/ Imate složeniju dioptriju: viša dioptrija, veće vrijednosti astigmatizma i najvažnije, veća razlika između dioptrije za daljinu i dioptrije za čitanje.

Međutim, nije samo jačina dioptrije ono što  utječe na Vašu mudru odluku.

Nešto ovisi i o pristajanju okvira na licu, ispred očiju.

Prepustite Vašem optičaru /ako je stručan i s iskustvom / da među dioptrijskim okvirima koji Vam se sviđaju, odluči koji je najpogodniji za kvalitetnu  ugradnju progresivnih stakala, što će u konačnici rezultirati Vašim zadovoljstvom progresivnim naočalama.

Dioptrijske naočale ispred očiju koje su previše zakrivljene, koje ne sjede dovoljno blizu očima, koje nisu dovoljno ukoso prema licu, smanjit će konačno zadovoljstvo gledanja progresivnim naočalama.
To će potaknuti optičara da preporuči najnovije i najnaprednije progresivne leće, jer one dovode do manje zamućenih područja i općenito oštrijeg vida.
Budući da se High End progresivne leće mogu fino podesiti na položaj nošenja kada se to ne može učiniti s jeftinijim progresivnim lećama.

Naravno, ima nešto subjektivnog i onda ovisi o individualnom dojmu svake osobe. To znači da postoje ljudi koji imaju visoku kratkovidnost ili dalekovidnost i jako nakošen okvir na licu i ne primjećuju nikakvu razliku između standardnih i high end leća.

Neke osobe mogu osjetiti vrtoglavicu, glavobolju ili naprezanje očiju dok se prilagođavaju različitim zonama leća.

Progresivne naočale višeg ranga obično imaju „glađe“ prijelaze i manje efekta “plivanja”, što može olakšati i ubrzati prilagodbu.

Stil:

Progresivne naočale višeg ranga često imaju više opcija za okvire i boje, što može odgovarati Vašim osobnim preferencijama i stilu. Također možete odabrati tanje i lakše leće, koje mogu učiniti da Vaše naočale izgledaju elegantnije i diskretnije.

Trošak:

Naravno, progresivne naočale višeg ranga imaju nešto višu cijenu od onih nižeg ranga.
Cijena može varirati ovisno o proizvođaču, karakteristikama i mjestu gdje ih kupujete.

Možda ćete ih također morati češće mijenjati ako se Vaša dioptrija promijeni ili ako se oštete.

Međutim, dugoročno možete uštedjeti novac izbjegavajući gnjavažu mijenjanja više pari naočala ili uživajući u boljem vidu i udobnosti.

 

Poslužit ćemo se i jednim uobičajenim izračunom koliko je nešto stvarno “skupo “:

Računajući kolika je razlika u cijeni najjeftinijih u odnosu na najkvalitetnije progresivne naočalne leće, koliko ćete ih vremena koristiti, trošak je veći za oko 10 centi dnevno!

 

Odluka o nadogradnji na naprednije naočale ovisi o Vašim individualnim potrebama, preferencijama i proračunu. Možda ćete se htjeti posavjetovati sa svojim oftalmologom ili optičarom kako biste saznali koje su Vam opcije dostupne i koje pogodnosti mogu ponuditi.

U konačnici, najbolje progresivne naočale su one uz koje dobro vidite i osjećate se dobro.