Naočale bez dioptrije

image-1.8

Naočale bez dioptrije

Naočale su već od prvih stoljeća poslije Krista bile u uporabi, dok prvi zapisi o sunčanim naočalama datiraju iz 12. stoljeća iz Kine. No, naočale su prošle daleki put od toga da su samo pomagalo osobama s problemima s vidom i zaštita od sunca.

Naočale su postale modni dodatak koje zahtijevaju dobar odabir i detaljno isprobavanje skoro svih pristupačnih modela a žele ih nositi i one osobe koje nemaju problema s vidom.

Većina osoba koje su primorane nositi naočale, vjerojatno ne razumiju tu potrebu, no naočale bez dioptrije zadnjih su godina pravi hit. Povezuje ih se sa popularnom „hipster“ kulturom, koja se može objasniti tako da je u toj modi in nositi sve što je u zadnjih pet desetljeća bilo na vrhuncu mode i sve što odiše retro stilom.

Osim s „hipster“ kulturom, naočale bez dioptrija povezuju se i s „geek“ kulturom, odnosno kulturom štrebera koja je također uzela maha u posljednjih nekoliko godina. Najčešće se u obje te kulture pronalaze tinejdžeri i mladi jer se žele uklopiti u određeno društvo ili se istaknuti u njemu. No, baš zbog toga što se naočale bez dioptrije sada mogu pronaći u svakom trgovačkom centru i lancu trgovina, više se ne radi o trendu koji ističe osobe – već ih svrstava u osobe koje samo prate trendove.

Najpoznatiji model naočala bez dioptrije

Kao i u svijetu naočala s dioptrijom, vodeću ulogu ima model tvrtke Ray-Ban a radi se o Wayfarer okvirima. To je model s nešto većim staklima a osim tvrtke Ray-Ban, u sličnim ih verzijama proizvode i drugi dizajneri naočala. Okviri Ray-Ban Wayfarer su plastični, najčešće crni, iako dolaze i u drugim bojama i s različitim motivima koji se najčešće nalaze na unutrašnjoj strani okvira.

Druge upotrebe naočala bez dioptrije

Zbog prihvaćene činjenice da su osobe koje nose naočale inteligentnije, nošenje naočala bez dioptrija automatski može osobu takvom prikazati, odnosno tako ju mogu definirati osobe koje ju susretnu. Još jedna od čestih pojava je da su muškarci ti koji nose ove naočale kao modni dodatak a razlog tome je što inače imaju mali izbor modnih dodataka. Pri korištenju naočala bez dioptrije, mogu zadovoljiti potrebu za naočalama bez dioptrija, kao i ispasti inteligentniji u očima osoba koje ih privlače.

Nekada ih osobe koriste i kako bi sakrile određene mane na licu, odnosno kako bi naočale privlačile više pažnje od dijela lica koje žele sakriti. Ako se odabere okvir koji idealno odgovara tipu lica, može se u potpunosti promijeniti način na koji se nečije lice i percipira.  

Osim kao modni dodatak, naočale bez dioptrije mogu imati zaštitne slojeve koji nam olakšavaju višesatno provođenje vremena pred računalom. Radi se o naočalama s antirefleksnim slojem koje smanjuju refleksiju stakla i ublažavaju umor očiju od gledanja u ekran. Posebno bi tu istakli Blue Control slojeve za zaštitu od plave svjetlosti koju emitiraju smartphoni, tableti, ekrani računala i televizora.

Svakako, ako smatrate da bi naočale osvježile vaše lice ili želite biti u trendu, ne suzdržavajte se od korištenja naočala bez dioptrija. Važno je da ih birate kao i sunčane naočale i naočale s dioptrijom, odnosno da pronađete model i okvir naočala, kao i boju, koja će vam omogućiti da se u svakom trenu s njima osjećate posebno.