Naočale za Računalo

image-1.8

U današnje se vrijeme sve češće pojavljuju očne smetnje i oštećenja zbog korištenja računala. Naime, gotovo 90 posto korisnika računala koji svakodnevno ispred njih rade nekoliko sati pati od različitih očnih smetnji kao što su zamor očiju, suhoća očiju, vrtoglavica i glavobolja izazvana dugotrajnim gledanjem na blizinu, lošim podešenjem računalnog zaslona te neodgovarajućom rasvjetom radne okoline s puno raspršenog plavog svjetla.

Plavo svjetlo u radnoj okolini dolazi iz računalnih zaslona i fluorescentne rasvjete koja u kombinaciji sa svijetlo obojenim zidovima i brojnim staklenim površinama koje reflektiraju to svjetlo uzrokuju probleme pri fokusiranju oka, zamućen vid i zamor. Za osobe s dioptrijom koje često rade na računalu nisu dovoljne obične naočale koje korigiraju kratkovidnost, dalekovidnost ili astigmatizam. Naime, u tom su slučaju potrebne naočale za računalo.

Naočale za računalo namijenjene su za bliže i srednje udaljenosti, do otprilike četiri metra. Glavna razlika između običnih naočala i naočala za računalo je u širini vidnog polja. Naočale za računalo posebno su dizajnirane za rad na računalu, a stakla od kojih se sastoje smanjuju naprezanje i zamor očiju, omogućavajući na taj način očima opuštenost i adekvatnu zaštitu. Naime, ove naočale filtriraju svjetlost ekrana, smanjuju refleksiju i tako dodatno štite oči.

Još jedan način opuštanja i štićenja očiju su posebni tonirani filteri koji pružaju bolji kontrast tako da detalji na računalu postaju bistriji i jasniji. Neke naočale za računalo u svom donjem dijelu imaju optimiziranu dioptriju za gledanje na blizinu, a prema gore se dioptrija smanjuje, što s jedne strane omogućuje jasnoću i blizu i na udaljenosti računala, a s druge strane ne utječe na porast dioptrije kao kod korištenja monofokalnih naočala.

Isto tako, ove naočale omogućuju prirodan položaj glave pa se na taj način izbjegavaju bolovi u vratu, glavobolja, vrtoglavice i slično. Osim što naočale za računalo pružaju opušteno radno iskustvo, one također dolaze u različitim oblicima i bojama te svaki muškarac i žena može pronaći svoje idealne naočale za rad. Stakla ovih naočala su blago tonirana zbog filtera koje posjeduju, no to ne utječe na promjenu boje koju vidite na računalu.

Kako bi se sprječile ili smanjile posljedice uzrokovane svakodnevnim radom za računalom, naočale za računalo namijenjene su svim radnicima za računalom kao što su dizajneri i programeri te svi oni koji svakodnevno provode više sati ispred računala. Naočale se mogu koristiti svakodnevno prilikom korištenja računala, a redovno brisanje stakala krpicom za naočale također je važno. Stakla se ne smiju brisati alkoholom ili nekim jakim sredstvima.