Naočale za Vid

image-1.8

Naočale za vid

Iako su nekada bile ismijavane, naočale za vid danas su pravi modnih hit. Toliki hit, štoviše, da neki nose i naočale bez dioptrije. No, kako znati trebaju li vam naočale, i koje izabrati u moru ponuđenih okvira.

Neki od simptoma lošijeg vida su glavobolje u prednjem dijelu glave te umor i naprezanje očiju, kao i otežano čitanje, posebice na računalnim ekranima. Ukoliko primijetite da se i vama ovo događa, možda su vam potrebne naočale za vid.

Prvi korak je posjetiti oftalmologa ili optometrista kako bi saznali jeste li kratkovidni ili dalekovidni. Ovaj jednostavni pregled počinje stavljanjem kapi koje će vam proširiti zjenice. Nakon toga, specijalist će napraviti niz testova, poput ispitivanja oštrine vašega vida pomoću Snellerova optotipa, odnosno čitanja slova na daljinu, ili testa za astigmatizam.

 Nakon toga, s receptom na kojemu se nalazi vaša dioptrija, možete se zaputiti do optike kako izabrali idealni par naočala za vid.

Kako izabrati idealne naočale za vid?

Baš kao i sunčane naočale, naočale za vid imaju mnogo oblika a na Vama je da izaberete onaj koji vam se najviše sviđa i koji najbolje pristaje vašem obliku lica.

S obzirom da su ponude u optikama vrlo velike te će vas broj izloženih okvira vjerojatno zbuniti, bitno se adekvatno pripremiti za kupovanje naočala za vid. Prije svega odlučite koliko ste novčano spremni izdvojiti za okvir – želite li najjednostavnije naočale koje će vam pomoći da bolje vidite, ili pak svoje naočale za vid želite koristiti kao modni detalj te ste spremni platiti više novca za neku od poznatiji modnih marki.

Ukoliko se odlučite za skuplju opciju, možete izabrati jedan od klasičnih modnih brendova: Ray-Ban,  Vogue,  Dolce & Gabana,  Silhouette i sl.

Kako uskladiti oblik naočala za vid s oblikom lica

S obzirom da ćete naočale za vidi nositi svakodnevnom, osim udobnosti, bitno je razmisliti i o tome koji okvir će vam najbolje odgovarati. Tu je bitan oblik okvira, kao i njegova boja i veličina. Sve ovo treba uskladiti s oblikom vašega lica.

Primjerice, ukoliko imate okruglo lice, najbolje će vam pristajati pravokutni okviri. Uski okviri također će pristajati onima okrugloga lica, kao i onima četvrtastoga oblika lica, dok će naočale za vid oblika oraha najviše će odgovarati ovalnome licu. Na kraju, trokutastim licima najbolje će pristajati naočale koje su posebno naglašene gore ili dolje, ovisno o tome je li lice šire pri vrhu ili pri dnu.

Osim oblika vaših naočala za vid, bitna je i boja okvira koji odaberete, pa tako pripazite da ide uz boju vaših očiju i kose, Vašeg tena, odnosno odredite pripadate li u hladni ili topli tip. Generalno vrijedi pravilo da uz hladniji tip idu hladnije boje, poput plave, ljubičaste ili sive, dok uz topliji tip više pristaju crvena, narančasta ili zlatna – toplije boje.

Ipak, najbitnije od svega jest da se osjećate ugodno kada stavite svoje nove naočale za vid, da se one sviđaju vama te da vam pomažu da bolje vidite.