Zašto vidite mutno kroz Vaše progresivne naočale ?

image-1.8

Nekoliko razloga zašto vidite mutno kroz Vaše progresivne naočale…

Uzroci zašto vidite mutno kroz Vaše progresivne naočale su:

-Krivo izmjerena dioptrija Vaših progresivnih naočala.

-Neispravno centriranje – ugradnja Vaših progresivnih naočala.

Zvuči prilično jednostavno. Dobrodošli u svijet progresivnih naočala.

Malo detaljnije ćemo istražiti što može uzrokovati neoštru sliku. Nakon što pročitate članak, nadam se da ćete bolje razumjeti što uzrokuje probleme.

Osobito u početku, korisnici svojih prvih progresivnih naočala obično gledaju kroz mutne dijelove progresivne naočalne leće. Što više iskustva stječete, to se Vaše tijelo više prilagođava kako bi vidjelo oštro na svaku daljinu.

Međutim, u ovom ćemo članku raspravljati o uzrocima koji nisu u vezi s Vašom prilagodbom.
Govorimo o mutnim, neispravnim naočalama koje Vas ne zadovoljavaju.

Gravure – ako su ukošene, pojavit će se zamućenje.

Svaka progresivna leća ima svoje gravure. To su sitne laserom urezane oznake. Neke služe za centriranje a neke označavaju vrstu i jačinu leće.

Možete ih pronaći držeći leću prema izvoru svjetla. Imate ih s lijeve i s desne strane leća, na rubovima. Možete vidjeti jesu li leće u ravnini. Samo potražite dvije identične oznake u obliku sitnih kružnica. Te dvije sitne kružnice moraju biti u vodoravnom položaju u odnosu na okvir. Ne moraju biti u obje leće na istoj visini ako Vam visina zjenica nije ista na oba oka.
essilor-progresivne naočale gravure

 


 

Što se događa ako su progresivne naočalne leće ugrađene previsoko ?

Ako su leće postavljene previsoko, morate pognuti glavu i pogledati kroz područje koje je zapravo više nego gdje biste zapravo gledali. Samo pogledajte u daljinu da provjerite jesu li Vaše leće previsoko.
Pogledajte neki detalj  u Vašoj visini na barem desetak metara udaljenosti. Možete li to jasno vidjeti ili trebate „pronaći oštro područje“ spuštajući glavu dolje?  Ako trebate spustiti glavu, leće su previsoke.

 

Što se događa ako su progresivne naočalne leće ugrađene prenisko ?

Ako su leće preniske, s naočalama ćete teže čitati. Ako čak i uspijete naći područje leće za čitanje, morate značajno podignuti bradu. Dignuvši glavu u ovaj neprirodan položaj, možda ćete moći čitati, ali uz veliko opterećenje.

Međutim, ne treba zaboraviti, da se kroz progresivne naočale čita na blizu kroz najdonji dio leće. To ipak iziskuje prinošenje teksta bliže tijelu i blago podizanje glave u odnosu na naočale samo s jednom dioptrijom.

 

Ako je dioptrijski okvir Vaših progresivnih naočala pogrešno nagnut, slika neće biti oštra.

Na ovo se mora paziti kod odabira okvira za dioptrijske naočale a posebno za progresivne dioptrijske naočale. Prihvatite sugestije optičara po tom pitanju jer to treba biti ispred estetskog kriterija prilikom odabira.

 

 

 

Što se događa ako je razmak zjenica (PD) prevelik?

Ako je PD prevelik, zone za čitanje se ne mogu istovremeno koristiti. Ovisno o tome koliko je razmak zjenica prevelik, širina vidnog polja za čitanje će se smanjiti.
Ako je PD zaista izvan svog mjesta i prevelik, možete samo koristiti jedno oko za čitanje, zakretanjem glave ulijevo ako želite čitati desnim okom i obrnuto s lijevim okom.

Da bi sve ovo navedeno izbjegli, preporuka je izabrati optičara s višegodišnjim iskustvom u izradi progresivnih dioptrijskih naočala. Raspitajte se kod Vaših poznanika s dobrim iskustvima.

Optika Ćurin izrađuje progresivne naočale preko 30 godina i ima tisuće zadovoljnih kupaca. Detaljnije…

I na kraju ponavljamo…
Ne kupujte naočale online……