Održavanje kontaktnih leća – otopine

image-1.8

Uđete li u odjeljak dućana gdje se nalaze proizvodi za njegu kontaktnih leća, bilo da se radi o supermarketu ili drogeriji, naići ćete na zbunjujući niz proizvoda.     

Iako se možda čini obeshrabrujuće, nužno je razumjeti pravilnu njegu kontaktnih leća: nepravilno održavanje kontaktnih leća može dovesti do raznih infekcija oka, uključujući one koje mogu uzrokovati sljepoću.

Zapravo njega kontaktnih leća lakša je nego ikad. Sistem njege s jednom bočicom i jednokratne kontaktne leće razlog su zašto pravilna briga o kontaktnim lećama danas zahtijeva puno manje vremena, troškova i napora u odnosu na prijašnje godine. Prije nego što započnemo, bitno je da razumijete da biste se oko postupaka pravilne njege kontaktnih leća prvo trebali posavjetovati s Vašim liječnikom za oči. Neki proizvodi namijenjeni za njegu kontaktnih leća nisu međusobno kompatibilni ili nisu primjereni za neke kontaktne leće. Odabir krivih, nekompatibilnih proizvoda može potpuno uništiti Vaše kontaktne leće ili nanijeti štetu Vašim očima.

Da biste razumjeli svrhu svih bočica i kutijica namijenjenih za njegu leća, pomoći će Vam ako znate koji su koraci potrebni za pravilnu njegu mekih kontaktnih leća.

Posebno je važno slijediti upute za sigurno rukovanje mekanim kontaktnim lećama, osobito zbog nedavnih epidemija ozbiljnih gljivičnih infekcija oka povezanih s jednim popularnim (sada obustavljenim) brendom otopine za čišćenje/ dezinfekciju kontaktnih leća.

Kako biste očistili kontaktne leće s višenamjenskom otopinom, stavite kontaktne leće na jedan dlan Vaše ruke, nanesite veliku količinu otopine i lagano trljajte leće na dlanu s Vašim kažiprstom druge ruke tako da radite pokrete naprijed-natrag (ne kružne).

  1. Operite Vaše ruke kako ne biste prenijeli prljavštinu i bakterije na Vaše oči. Pokušajte izbjegavati hidratizirajuće sapune jer oni nisu dobri za kontaktne leće. Osušite ruke ručnikom bez dlačica.
  2. Skinite prvo jednu leću i očistite ju preporučenom otopinom. Čišćenjem se uklanjaju razne očne naslage, kozmetika i ostali otpad koji ometa udobnost kontaktnih leća. Preporučujemo Vam da protrljate leću na dlanu s nekoliko kapi otopine, čak i ako koristite proizvod na kojem piše da ne zahtijeva trljanje.
  1. Ponovo isperite leće da biste uklonili otpuštene otpatke i pri tom poštujte vrijeme ispiranja koje se navodi u uputama za korištenje otopine: ispiranje je važan korak.
  2. Stavite leću u Vašu, čistu kutijicu za leće ili držač leća i napunite ju svježom otopinom; nemojte nadolijevati svježu otopinu na već korištenu otopinu. Dezinfekcija ubija mikroorganizme na lećama.

Proteinske naslage. Ovisno o vrsti kontaktnih leća koje nosite i količini proteinskih naslaga koje Vaše oči talože na leće, Vaš liječnik će Vam možda preporučiti neki proizvod za uklanjanje proteinskih naslaga.


Ako imate osjećaj da su Vam oči suhe, možete Vaše kontaktne leće ponovo namočiti s kapima za podmazivanje.

Iako se čišćenjem leća uklanja nešto proteinskih naslaga, one se svejedno s vremenom mogu taložiti na Vašim lećama i time ih učiniti neudobnim. Zato, ako duži period nosite iste leće vrlo vjerojatno će Vam biti potrebno sredstvo za uklanjanje proteinskih naslaga.

Na primjer, ako nosite jednokratne kontaktne leće, vjerojatno Vam neće trebati ovakvo sredstvo. Međutim ako nosite vrstu kontaktnih leća koje se zamjenjuju samo jednom ili dva puta godišnje sigurno će Vam trebati sredstvo za uklanjanje proteinskih naslaga. Proizvodi za uklanjanje proteinskih naslaga uključuju enzimski čistač i otopine za svakodnevno uklanjanje proteinskih naslaga.


Suhoća i iritacija očiju.
Koristite kapi za oči za kontaktne leće kako biste ovlažili svoje oči i kontaktne leće.

Osjetljivost oka i alergije. Mali postotak osoba koje nose kontaktne leće razvije alergiju očiju na kemikalije prisutne u otopinama za kontaktne leće. Ako i Vi spadate u ovo skupinu, ne trebate dodatan proizvod. Samo trebate promijeniti proizvod koji koristite s onim koji ima oznaku „bez konzervansa“.

Otopina za svakodnevno čišćenje namijenjena je za čišćenje Vaših kontaktnih leća. Na jedan dlan Vaše ruke stavite nekoliko kapi otopine i pažljivo trljajte Vaše leće onoliko dugo koliko piše u uputama, obično je to oko 20 sekundi. Obavezno očistite obje strane kontaktnih leća. Za ispiranje i dezinfekciju koristite druge proizvode.

Višenamjenska otopina koristi se za čišćenje, ispiranje, dezinficiranje i pohranjivanje Vaših kontaktnih leća. Očistite Vaše leće kao što biste ih očistili s otopinom za svakodnevno čišćenje leća, zatim ih isperite (toliko dugo koliko stoji u uputama) i dezinficirajte, sve s istom otopinom; ili isperite kontaktne leće dva puta i zatim ih spremite u čistu kutijicu za leće koju ćete napuniti s otopinom, kako bi se očistile i dezinficirale. Kada ste spremni za nošenje leća, ponovo ih isperite. Kada koristite višenamjensku otopinu, nisu Vam potrebni ostali proizvodi za njegu kontaktnih leća.

Otopina za svakodnevno uklanjanje proteinskih naslaga uklanja proteinske naslage s Vaših kontaktnih leća, u tekućem je obliku i koristi se na dnevnoj bazi. Koristi se za vrijeme dezinficiranja s višenamjenskom otopinom. Prije korištenja otopine za svakodnevno uklanjanje proteinskih naslaga, očistite i isperite Vaše kontaktne leće koristeći druga sredstva. Napunite Vašu kutijicu za kontaktne leće s višenamjenskom otopinom i zatim dodajte po kap otopine za svakodnevno uklanjanje proteinskih naslaga na oba utora za pohranjivanje leća.  Dezinficirajte Vaše leće kao i obično.

Kapi za oči za kontaktne leće koriste se za podmazivanje Vašeg oka i ovlaživanje kontaktnih leća. Pažljivo odaberite brend koji je siguran korištenje s kontaktnim lećama. Kapi za oči koje nisu namijenjene za kontaktne leće mogu privremeno uzrokovati neudobnost pri nošenju leća ili mogu skinuti boju s kontaktnih leća.

 

Višenamjenske otopine puno olakšavaju pravilnu njegu kontaktnih leća, ali za najbolje rezultate ne zaboravite očistiti leće prema uputama. Uz pomoć višenamjenskih otopina zadržat će se vlaga na površini kontaktnih leća i tako oči ostaju vlažne tijekom cijelog dana.

Proizvodi za osjetljive oči pomažu ljudima koji imaju alergijske reakcije na otopine za kontaktne leće. Ove alergije mogu se pojaviti čak i ako ste godinama koristili iste proizvode bez poteškoća. Neki od simptoma mogu biti svrbež, suzenje oka, osjećaj stranog tijela, pečenje, crvenilo i iscjedak iz oka. Ako Vam se pojave ovi simptomi svakako posjetite svojeg liječnika, jer uzroci mogu biti razni.

Utvrđeno je da konzervans pod imenom thimerosal uzrokuje probleme kod oko 10% pacijenata, tako da ga većina brendova danas više ne koristi. Fiziološka otopina koja ne sadrži thimerosal obično ima oznaku „za osjetljive oči“.

Međutim, ljudi imaju alergijske reakcije i na druge konzervanse i stoga moraju prijeći na otopine za leće bez konzervansa. Neka od ovih otopina sadrže konzervanse koji imaju svojstvo „nestajući“ odnosno oni nestanu prije nego što otopina dođe u kontakt s Vašim očima.

Dobro obratite pažnju na rok trajanja na svim otopinama za kontaktne leće, osobito na onima „bez konzervansa“. Na primjer, fiziološka otopina bez konzervansa koja ne sadrži aerosol mora se baciti u roku od dva tjedna nakon otvaranja, kako bi se smanjio rizik od onečišćenja.

Većina korisnika mekih kontaktnih leća u zadnje vrijeme preferiraju višenamjenske otopine za njegu svojih kontaktnih leća radi jednostavnosti korištenja – samo jedan proizvod dovoljan je za čišćenje, dezinfekciju i ispiranje kontaktnih leća.

Kada odlučite koji proizvod želite isprobati, prodiskutirajte svoj plan s Vašim liječnikom. Nemojte mijenjati brendove bez provjere da li je novi brend koji želite koristiti kompatibilan s ostalim proizvodima koje koristite i s Vašim kontaktnim lećama.

Neovisno o tome koje brendove sredstava za njegu leća koristite, ne zaboravite:

  • Nikada ne naslanjajte vrh bočice s otopinom za leće na bilo koju površinu, čak ni na svoje tijelo: to može uzrokovati onečišćenje otopine.
  • Izbjegavajte kontakt vode iz slavine s Vašim kontaktnim lećama i vezanim dodatnim priborom, jer u vodi može biti mikroorganizam nazvan Acanthamoeba koji uzrokuje ozbiljne infekcije oka.Ne zaboravite očistiti Vaš pribor za kontaktne leće (kutijicu za odlaganje kontaktnih leća, pribor za čišćenje i dezinfekciju, bočice za enzimski čistač i tako dalje) prema uputama za korištenje.
  • Kutijice za kontaktne leće, kada nisu u uporabi, trebale bi se isprati vrućom vodom iz slavine i osušiti (budući da mikroorganizam Acanthamoeba može biti prisutan u vodi iz slavine i može preživjeti godinama nakon sušenja, neki liječnici za ispiranje kutijica za leće preporučuju korištenje samo otopine za dezinfekciju kontaktnih leća ili višenamjensku otopinu).
  • Nedavne studije ukazuju na to da brisanje kutijice za kontaktne leće s čistom maramicom i/ ili postavljanje kutijice naopako na drugu čistu maramicu može biti dobar postupak za izbjegavanje bakterija. Upitajte Vašeg liječnika za mišljenje.
  • Zamijenite kutijicu za leće jednom mjesečno, ili prema uputama, kako biste smanjili rizik infekcije.

Najvažnije, očistite i dezinficirajte Vaše kontaktne leće jednom dnevno. Ako koristite kontaktne leće za duže nošenje, očistite i dezinficirajte leće odmah nakon što ih skinete, osim ako u uputama piše da se moraju baciti odmah nakon prvog korištenja. Ne samo da će Vaše oči biti sigurnije i zdravije, već će i Vaše kontaktne leće biti udobnije za nošenje.

 

Pogledajte našu ponudu kontaktnih leća ….