Polutvrde Leće

image-1.8

Polutvrde leće, kao što i sam naziv govori, imaju tvrđu strukturu od mekanih kontaktnih leća, a mekšu od tvrdih leća. One se izrađuju od polimera koji imaju odlična optička i mehanička svojstva te, za razliku od tvrdih leća, izvrsnu propusnost kisika. Ovaj nedostatak tvrdih leća često je i razlog rijetke uporabe. Polutvrde leće su dokazano najbolji izbor kontaktnih leća te se često preporučuju kod mlađih osoba.

Za razliku od mekanih kontaktnih leća, polutvrde leće su oblikom manje, a što omogućuje veću pokretljivost, bolju kvalitetu vida, bolju izmjenu suza te veću opskrbu oka kisikom. One su idealan izbor za prezbiopiju, keratokonus i astigmatizam jer se ne savijaju u oku prilikom nošenja te omogućuju odličnu oštrinu vida, što je od velike važnosti za osobe s visokim astigmatizmom. Velika prednost polutvrdih leća je i duži vijek trajanja.

Polutvrde leće, za razliku od ostalih kontaktnih leća, upijaju manje suza pa dolazi do smanjenog nakupljanja proteinskih naslaga. Zbog njihove strukture, korištenje polutvrdih leća je jednostavnije. Međutim, potrebno je duže privikavanje na polutvrde leće, a koje traje oko dva do tri tjedna. U početku nošenja moguća je neudobnost te nelagodni osjećaj, no, uz pravilnu uporabu taj osjećaj brzo prolazi.

Kako nositi i održavati polutvrde leće?

Pravilna higijena je najvažnija kada su u pitanju bilo koje kontaktne leće. Prije stavljanja ili skidanja leća, pranje ruku je neophodno. Najbolje sredstvo za pranje ruku je onaj sapun koji nema nikakvih uljnih dodataka, kao što su, primjerice, pH neutralan sapun te antibakterijski sapun. Prilikom rukovanja lećama koristite svoje jagodice prstiju, a izbjegavajte diranje leća noktima jer njima možete ozlijediti rožnicu ili oštetiti leću.

Prije stavljanja polutvrdih leća preporučljivo je staviti ručnik ispod, kako ih ne biste izgubili u slučaju ispadanja leća. Obratite pozornost na lijevu i desnu leću te ih nikako nemojte zamijeniti. Izvadite desnu leću iz kutijice, isperite ju tekućinom za ispiranje leća te dobro provjerite je li leća dovoljno čista. Zatim ju postavite na jagodicu kažiprsta desne ruke, srednjim prstom desne ruke povucite donji kapak oka prema dolje, a srednjim prstom lijeve ruke povucite gornji kapak prema gore.

Gledajte ravno u ogledalo i čvrsto držite kapke prstima, što bliže trepavicama, kako biste bili sigurni da nećete ranije trepnuti. Nakon toga, polutvrdu leću postavite direktno na šarenicu, pustite donji kapak, a zatim i gornji te trepnite nekoliko puta kako bi leća dobro “sjela”. Ukoliko leća nije na šarenici, pogledajte u suprotnu stranu od leće, zatvorite oko te s jagodicama prstiju na gornjem kapku pomičite leću prema središtu oka.

Prije skidanja kontaktnih polutvrdih leća, također je preporučljivo raditi iznad ručnika, kako se leća ne bi izgubila ako ispadne. Podsjećamo, nemojte zaboraviti i na pranje ruku! Pripremite sve što je potrebno za održavanje leća, odnosno tekućinu za čišćenje i ispiranje te kutijicu za leće. Širom otvorite desno oko i desnim kažiprstom povucite vanjski kut oka prema van, to jest prema uhu, te trepnite, a leća će izaći iz oka. Nakon toga, dobro isperite leću u tekućini za ispiranje te ju spremite u kutijicu za leće koja je prethodno napunjena tekućinom za održavanje leća.

Kao što je navedeno u tekstu iznad, potrebno će vam biti oko dva do tri tjedna privikavanja na polutvrde leće. Kako biste pravilno i mirno prošli kroz ovaj period, leće biste trebali nositi svakodnevno jer svaki prekid nošenja koji je duži od nekoliko dana, zahtijeva ponovnu prilagodbu i privikavanje. U slučaju eventualnih poteškoća, smetnji ili crvenila, obratite se svom oftalmologu.