Posljedice nenošenja dioptrijskih naočala

image-1.8

Sada gledane kao modni izričaj, naočale su popularnije nego ikad. Čak i pored svoje novo stečene slave, neki kojima trebaju naočale još uvijek ih ne nose. Bez obzira na razlog, nenošenje naočala može imati ozbiljne kratkoročne i dugoročne posljedice.

Stezanje, glavobolja i umor.

Stezanje, česte glavobolje, trljanje očiju i umor, sve su znakovi da bi Vam trebale dioptrijske naočale. Nenošenje naočala Vas također ometa u ispunjavanju svakodnevnih zadataka, možete naletjeti na predmete u okruženju ili pasti preko njih, ne vidjeti ih na daleko ili izbliza (o tome kasnije ) ili imate poteškoće s čitanjem ili gledanjem noću.
Manje očiti znakovi upozorenja razlikuju se ovisno o dobi. Na primjer, odrasli bi knjige mogli držati dalje, dok djeca mogu izbjegavati aktivnosti koje zahtijevaju oštar vid, poput domaćih zadaća.

Povećan rizik od ozljeda.

Kad god netko kome trebaju naočale za vid odluči da ih ne koristi, uskraćen je za oštru sliku. Budući da se gotovo 90 posto reakcijske sposobnosti osobe za vrijeme vožnje oslanja na vid, kad netko sjedne za volan bez dioptrijskih naočala riskira ozljeđivanje sebe i drugih.
Također, ako djeca ne nose naočale, znatno je veći rizik od ozljede u školi, na igralištu ili sportu a koje bi se lako mogle izbjeći.

Dugoročni učinci nenošenja dioptrijskih naočala.

Dugoročni učinci nenošenja naočala u djece i mladih mogu uključivati nepotpun razvoj očiju, posebno očnog živca. Jasna slika koja stiže na mrežnicu pomaže očima da se razvijaju, pa kad vid nije jasan, onemogućuje normalno razvijanje očiju.

Ako ste kratkovidni…

Ljudi koji imaju kratkovidnost (poznata i kao miopija) imaju poteškoće s gledanjem predmeta koji su daleko i mogu se usredotočiti samo na objekte u blizini. Recept za naočale kratkovidnih ima predznak minus, jer snagu treba oduzeti od oka da bi mogao vidjeti na daljinu. Kad mlada kratkovidna osoba ne nosi dioptrijske naočale, riskira da njihove oči postanu lijene.

Ako ste dalekovidni…

Ako oči djeluju jače kako bi se usredotočile na objekte u blizini, smatraju se dalekovidnima. Kad netko s dalekovidnošću ne nosi naočale, oči se moraju jače fokusirati, što često dovodi do glavobolje i umora.
Česta pritužba djece koja su dalekovidna je da ne vole čitati. Moći će se usredotočili na predmete u blizini ali uz znatno naprezanje očnog mišića koji je za to zadužen/ cilijarni mišić /. Dugoročno, umor očiju , glavobolje, dvostruka slika…

Važnost nošenja naočala s ispravnim dioptrijama.

Nošenje naočala prejakih dioptrija može biti jednako problematično kao i nenošenje. Previše jake naočale za čitanje zahtijevat će od korisnika da stvari drži bliže licu. Također, naočale s prejakim dioptrijama mogu uzrokovati glavobolju i umor.

Personalizacija je izuzetno važna kada je u pitanju optimizacija performansi novijim naočalnim lećama. Nekoliko čimbenika poput položaja očiju, kuta i položaja okvira i udaljenosti između zjenica čine dioptrijske naočale jedinstvenim za svakog korisnika.
Stoga se dioptrijske naočale nikada ne smiju dijeliti, čak i ako se pretpostavlja da su sličnih dioptrija.