Pregled Vida

image-1.8

Pregled vida ne mora biti tajanstven i zastrašujuć, kao što se to mnogima čini. Naime, postoji niz različitih pregleda a zdravstveni djelatnici preporučuju kompletni ili ciljani pregled vida svake dvije godine, dok se za četrdesetogodišnjake ili starije, preporučuje svake godine.

Pregled vida može otkriti potencijalno, za vid, opasne očne bolesti, koje se mogu liječiti, zatim poremećaje refrakcije kao što su kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam te čak znakove tumora ili drugih bolesti mozga.

Pregled obično započinje anamnezom, odnosno pitanjima o početku bolesti, tegobama, očnim bolestima u obitelji, te općenito, o načinu života. Liječnici koriste različite testove i postupke za ispitivanje vida, od najjednostavnijih, kao što je čitanje slova na grafikonu, pa do onih složenijih testova.

Ispitivanje se najčešće sastoji od vanjskog pregleda, nakon čega slijede specifični testovi za oštrinu vida, funkciju zjenica, pokretljivost očnih mišića, ispitivanje očnog tlaka, vidnog polja, pregled uz pomoć biomikroskopa te pregled očne pozadine.

Vanjski pregled očiju

Vanjski pregled sastoji se od pregleda kapaka, bjeloočnica, okolnih tkiva te palpacije.

Pregled oštrine vida

Oštrina vida je sposobnost oka da uoči sitne detalje a koja je kvantitativna mjera sposobnosti oka da se fokusira na određeni detalj u određenoj udaljenosti. Ovaj pregled izvodi se pomoću očnog (Snellen) grafikona.

Pregled Vida

 

 

 

 

 

 

 

 

Pregled funkcija zjenica

Ispitivanje funkcije zjenica uključuje pregled veličine zjenice, odnosno jesu li zjenice jednake veličine (normalnom razlikom smatra se do 1 milimetar), zatim pregled pravilnog oblika zjenica i reakcije na svjetlost.

Pregled pokretljivosti očnih mišića

Ispitivanje pokretljivosti očnih mišića se obavlja kako bi se utvrdilo koliko dobro oči mogu pratiti određeni predmet u pokretu te brzina pomicanja očiju na dva odvojena predmeta. Liječnik prvo vizualno procjenjuje ima li odstupanja, disfunkcija očnih mišića, odnosno paralize kranijskih živaca, koji inerviraju očne mišiće.

Pregled očnog tlaka

Oko se može shvatiti kao zatvoreni pretinac, u kojemu se događa stalna cirkuacija tekućine, a koja održava svoj oblik i unutarnji tlak. Očni tlak može se mjeriti uz pomoć tonometrije, a normalni raspon iznosi 10 do 19 mm Hg.

Pregled vidnog polja

Za izvođenje ovog pregleda, pacijent zatvara jedno oko, dok drugim okom fiksira pogled na liječnika ili određeni predmet. U nekim slučajevima, liječnici će provjeriti ima li prisutnosti slijepih točaka u perifernom vidu, a koje mogu potjecati iz očnih bolesti, kao što je glaukom.

Biomikroskopski pregled

Ovaj pregled koristi se za ispitivanje strukture oka pod velikim povećanjem, koje uključuje pregled kapaka, rožnica, spojnica, šarenica, leća, pa čak i mrežnica te vidnih živaca.

Pregled mrežnica

Ispitivanje mrežnica važan je dio općeg pregleda očiju, a posebne kapi za oči koje se koriste, uvelike poboljšavaju pogled te ispitivanje perifernih mrežnica.

Ostali specijalizirani pregledi:

Pregled daltonizma

Ovaj pregled ispituje vid boja, odnosno je li pacijent slijep na boje. Osim što ovaj test otkriva nedostatak vida boja, on također može i upozoriti na moguće očne probleme koji su uzrokovali daltonizam.

Pregled dubine percepcije

U ovom testu pacijenti uz pomoć 3D naočala pregledavaju određene ispitne uzorke. Svaki uzorak ima četiri mala kruga, a pacijentov zadatak je da istakne onaj krug koji mu se čini najbliži.

Pregled vida kod djece

Svoj prvi pregled vida djeca bi trebala imati već u šestom mjesecu života. No, ako roditelji smatraju da nešto nije u redu, djeca mogu doći i ranije na pregled.

Rani pregled vida kod djece je vrlo važan, jer djeca trebaju osnovne vizualne sposobnosti za učenje, a to su: blizina vida, udaljenost vida, pokretljivost očiju, sposobnost fokusiranja, periferni vid te koordinacija.