Prezbiopija ili staračka dalekovidnost – uzrok i liječenje

image-1.8

 

Što je prezbiopija ili staračka dalekovidnost?

Prezbiopija ili staračka dalekovidnost je stanje kod kojeg Vaše oči postepeno gube sposobnost  jasnog vida na blizinu. To je normalna pojava koja dolazi s godinama. Inače, riječ „prezbiopija“ na grčkom jeziku ima značenje „staro oko“.

Prezbiopiju možete početi primjećivati ubrzo nakon što napunite 40 godina. Vjerojatno ćete zamijetiti da sve više udaljavate materijale za čitanje kako biste ih jasnije vidjeli.

Što uzrokuje staračku dalekovidost ?

Vaša očna leća nalazi se unutar oka iza Vaše obojene šarenice oka. Ona mijenja svoj oblik kako bi usmjerila svjetlo na mrežnicu oka i time Vam omogućila oštar vid. Kad ste mladi, očna leća je mekana i fleksibilna, lako  mijenja svoj oblik. Zbog toga možete lako fokusirati bliže i udaljene predmete.

Nakon 40-te, leća postaje sve više kruta i ne može lako  mijenjati svoj oblik. Zbog toga postaje sve teže čitati, provlačiti konac kroz iglu ili raditi neki drugi zadatak izbliza.

Ne postoji način da se zaustavi ili promijeni normalan proces starenja koji uzrokuje prezbiopiju. Ipak, prezbiopija se može korigirati s dioptrijskim naočalama, kontaktnim lećama ili operacijom oka. Ako ne korigirate prezbiopiju možete imati smetnje u obliku glavobolje i naprezanja očiju.

 

Korekcija prezbiopije.

Naočale za čitanje

Ako je prezbiopija jedini problem koji imate s vidom (nemate kratkovidnost, dalekovidnost ili astigmatizam), naočale za čitanje su Vam dovoljne. Naočale za čitanje pomažu kod problema korigiranja vida na blizinu lomljenjem svjetla prije nego što uđe u Vaše oko. Ove naočale mogu se kupiti bez liječničkog recepta, ali točna jačina naočala za čitanje koje Vama trebaju trebala bi se odrediti kontrolom vida.

Bifokalne ili progresivne leće

Ako već nosite dioptrijske naočale zbog drugih problema s vidom, možda će Vam  trebati bifokalne ili progresivne naočalne leće.

  • Bifokalne naočalne leće ispravljaju vid na blizinu i daljinu. Crta, koje je nažalost vidljiva, dijeli leću. Donji dio leće lomi svjetlost za vid na blizinu. Gornji dio leće lomi svjetlost kako bi Vam omogućio da vidite udaljene objekte.
  • Progresivne naočalne leće korigiraju vid kao i bifokalne leće. Razlika je u tome što progresivne leće nemaju crto koja dijeli područja loma svjetlosti, refrakcija (lom svjetlosti) u leći postupno se mijenja od vrha prema dnu. Kod progresivnih naočalnih leća imate oštru sliku ne samo na daljinu i blizinu već i na srednjim udaljenostima  / ekran računala/.

Našu ponudu progresivnih naočala pogledajte ovdje …

 

Kontaktne leće

 Neki ljudi radije nose kontaktne leće nego dioptrijske naočale. Postoje dva tipa korekcije prezbiopije kontaktnim lećama:

  • Monovision. Ovaj tip korekcije kontaktnim lećama korigira jedno oko za gledanje na daljinu, a drugo oko za gledanje na blizinu. Potrebno je privikavanje na Monovision princip korigiranja presbiopije kontaktnim lećama. Mozak se mora adaptirati da jednim okom gledate daleko a drugim blizu. Dubinska oštrina i osjećaj prostora je malo na gubitku.

 

  • Multifokalne kontaktne leće. Ove kontaktne leće sadrže nekoliko prstenova ili zona s različitim jakostima leće. Uz pomoć ovog dizajna Vi zapravo istovremeno koristite leće za vid na daljinu ili na blizinu. Ipak, Vaš mozak s vremenom nauči automatski odabrati pravi fokus za ono što želite vidjeti. Možda ćete primijetiti kada nosite multifokalne kontaktne leće da Vam je vid manje oštar nego kad nosite monofokalne (jednojakosne) leće.

Našu ponudu kontaktnih leća pogledajte ovdje …