Progresivne naočale – cijena

image-1.8

Cijene progresivnih naočala

Donedavno su mnogi korisnici progresivnih (multifokalnih) naočalnih leća morali orobiti banku da bi si mogli priuštiti naočale koje su im potrebne. Međutim, tehnologija proizvodnje i rastuća tržišna konkurencija mijenja ovu situaciju nabolje. Samo morate paziti gdje kupujete.

Dakle, po čemu su progresivne naočalne leće drukčije u odnosu na običan par naočala? Progresivne naočalne leće podijeljene su u tri zone: gornju zonu za gledanje udaljenih objekata, donju zonu za čitanje i srednju zonu za gledanje objekata na srednjoj udaljenosti / računalo najčešće/ , s postupnim prijelazom među zonama. Na ovaj način, s jednim parom naočala možete vidjeti oštro na bilo kojoj udaljenosti.

Mnogo je proizvođača progresivnih naočalnih leća: Zeiss i Rodenstock u Njemačkoj, Hoya u Japanu, Essilor u Francuskoj i mnoge druge. Svaka kompanija proizvodi nekoliko vrsta progresivnih leća. Različita tehnologija koja se koristi u proizvodnji leća razlog je razlika među njima a i njome se određuju  glavni faktori:  širina vidnog polja, ugodnost  prijelaza među zonama i stabilnost kod hodanja.  Što su leće manje zakrivljene, to bolje, što je područje prijelaza među različitim zonama šire, prijelazi su manje uočljivi i lakše se na njih priviknuti.

Tri ranga cijena  progresivnih naočala.

Trenutno su najmanje skupe one progresivne naočalne leće koje se proizvode tehnologijom razvijenom prije 25 -30 godina. Ove leće imaju uže vidno polje i prijelazi imaju manju gradaciju u odnosu na sofisticiranije leće. 
Kako to da se starije leće još uvijek prodaju?
 „Neki ljudi manje su osjetljivi“. Ako i postoji neka distorzija ili su neke leće manje sofisticirane, korisnici se mogu na njih priviknuti. Cijena ovakvih leća iznosi od  250 do 350 Eura za par. Bez obzira, zahvaljujući dobrim povratnim informacijama korisnika, još uvijek su u ponudi.

Druga po redu i najčešća vrsta progresivnih leća, tehnologija je proizvodnje od prije desetak godina a ima poliranu prednju površinu. Cijena tih progresivnih naočalnih leća iznosi od 350 do 450 Eura za par. Otprilike 80-90%  korisnika koji nose progresivne naočale s ovim lećama privikavaju se na njih u par dana.

Ako je tehnologija ista, koja je razlika među lećama koje koštaju 300 Euira u odnosu na one koje koštaju 600 Eura? Cijena ovisi o tankoći i čvrstoći materijala, fotoosjetljivosti i zaštitnim slojevima.

Treća vrsta tehnologije progresivnih leća visoko je sofisticirana i uključuje poliranje stražnje strane leća. Prijelaz između zona jedva je primjetan, vidno polje je široko a stabilnost u prostoru najveća. Cijena ovih progresivnih leća iznosi od 450 do 650 Eura. Jednako kao kod leća koje su polirane s prednje strane, ne istrenirano oko teško će primijetiti razliku među lećama ove kategorije, bez obzira na razlike u njihovim cijenama.

Individualizirane progresivne naočalne leće.

Bez obzira na vrstu leća, dodatnu kvalitetu može se postoći naručivanjem tzv. progresivnih leća s individualnim parametrima. Kod tih leća, kod  izračuna u proizvodnji se uzimaju i vrijednosti pet parametara koji utječu na kvalitetu a koji su proizašli iz Vašeg lica i okvira. Razmak zjenica, visina zjenica, udaljenost leća od oka, zakrivljenost i nagib okvira.

Da li možete isprobati progresivne naočale prije kupnje?

Prilikom odabira vrste leća sigurno Vas zanima kako bi ih mogli unaprijed usporediti, prije kupnje. To, na žalost, nije moguće jer se izrađuju po narudžbi samo za Vas i moraju savršeno točno ugraditi u odabrane dioptrijske okvire. Do neke mjere, mogli bi reći da je ovo kupnja na slijepo. Ne postoji standard kojim bi se odredilo koja je od dviju vrsta progresivnih leća, koje su proizvele različite kompanije – koje više manje koriste istu tehnologiju –  bolja ili lošija. Jedan optičar bi Vam mogao reći za jednu leća da je bolja, dok bi drugi optičar to isto mogao reći za drugu leću.

Mi smo, u Optici Ćurin, izradili u proteklih 30 godina puno progresivnih naočala. Iskustvo je, istina, pokazalo da su naočale više vijene pružile više zadovoljstva našim korisnicima.
Međutim, imamo isto tako u ponudi  i one povoljnije za čiju kvalitetu možemo jamčiti.