Progresivne naočale i bol u vratu

image-1.8

Progresivne naočale i bol u vratu – kako to izbjeći ?

Većina ljudi nije svjesna da progresivne naočale mogu uzrokovati bolove u vratu ako se koriste pogrešno.

U ovom ćemo Vam članku reći koje bi progresivne naočale mogli koristiti kada dulje vrijeme provodite ispred ekrana računala.

Progresivne naočale same po sebi imaju sve potrebne dioptrije, od maksimalne daljine, preko računala do tekstova koji se čitaju iz neposredne blizine.

Istina? Istina.

No to ne znači da su svakodnevne progresivne naočale savršene za svaku od tih daljina.
Uobičajene dnevne progresivne naočale, bilo one standardne, bilo premium, proizvedene su na način koji Vam omogućava fokusiranje na daljinu dok vrat i brada drže, za Vas, prirodan položaj.

 

Zašto progresivne naočale mogu uzrokovati bolove u vratu?

Vi ne gledate većinu vremena  u daljinu. Koliko god to čudno zvučalo, istina je. Vaše svakodnevne aktivnosti izgledaju na sljedeći način. Sjedite u radnoj prostoriji i radite u neposrednoj blizini. Naravno, izlazite van ali većina Vas, većinu vremena, bulji u ekrane. Tijekom dana mijenjate uređaje. Sve se to događa u bliskom rasponu daljina.

Ovisno o progresivnim naočalama koje koristite, većinu svog radnog dana, koristite samo malu površinu svojih progresivnih naočalnih leća kako biste vidjeli oštro na blizinu.
Pogledajte samo sliku progresivne leće. Možete koristiti samo označena područja zelene i žute boje. Samo u ovom području imate podršku za čitanje izbliza. Plavo obojeno područje izrađeno je samo za daljinu.

To dovodi do neprirodnih položaja vrata i glave koje trebate održavati za čitanje na ekranu dok koristite računalo. Razmislite o tome i pogledajte sliku ispod.

Područja koja koristite tijekom rada na PC-u nalaze se u donjoj trećini progresivne leće. Ako želite koristiti ovo područje, trebate pogledati prema laptopu ili morate podići bradu i držati ovaj položaj dulje vrijeme kako biste vidjeli oštru sliku na stolnom ekranu. To može uzrokovati bol u vratu.

 

 

Kako izbjeći bolove u vratu ako koristite progresivne naočale ?

Kao što smo već spomenuli, jedan od razloga bolova u vratu mogu biti vrlo ograničena područja standardne progresivne leće koja možete koristiti za rad na PC-u.
Jednostavno rješenje su naočale koje su izrađene posebno za Vaše radno okruženje, radni progresivi. U usporedbi s normalnim progresivnim lećama, dobivate 10 puta veće područje za oštro čitanje u prirodnom položaju glave i vrata.

Na slici su naočale za računalo. U tom slučaju i dalje imate progresivne naočalne leće ali područja za čitanje i PC su ogromna u usporedbi s uobičajenim dnevnim progresivnim naočalama.

Da biste maksimalno iskoristili svoje naočale za čitanje, važno je da upoznate Vašeg optičara s udaljenostima koje većinom koristite u Vašem radnom prostoru.

Prije odlaska na mjerenje dioptrija izmjerite udaljenosti Vaših ekrana. To će i Vama i nama, koji Vam prepisujemo najbolje moguće naočale za rad na računalu, osigurati potpuno zadovoljstvo učinjenim. 
Nije ista dioptrija za laptop i ekran stolnog računala !