Progresivne naočale ili radni progresivi – što odabrati ?

image-1.8

Progresivne naočale ili radni progresivi ?

Oftalmolozi i optičari obično preporučuju progresivne dioptrijske naočalne leće, tj. progresivne naočale, u slučaju kada su Vam potrebne naočale za gledanje u daljinu i za gledanje na blizu.

Progresivne naočalne leće dizajnirane su tako da imaju postupan prijelaz među dioptrijama, od vrha naočalne leće za fokusiranje objekata u daljinu pa prema dnu naočalne leće, s više područja fokusa koja omogućuju jasan vid za sve udaljenosti, i to kroz samo jednu naočalnu leću.

Ovo praktično znači da ne trebate kupovati dva ili tri para naočala, jedne naočale za gledanje u daljinu i druge naočale za gledanje na blizu. Ako radite na računalu trebaju Vam i treće naočale s među dioptrijom.

U usporedbi s tradicionalnim bifokalnim naočalama, progresivne naočale nemaju podijeljeno područje za čitanje s vidljivom crtom prijelaza. Time se eliminira „skok“ (razlika u naglom prijelazu između različitih područja fokusa) unutar leće, što ih čini funkcionalnijim i kozmetički ugodnim.
Također, progresivne naočalne leće odlično skrivaju Vašu dob jer se s vanjske strane naočala ne može prepoznati vrsta naočalne leće koju nosite.

Progresivne naočalne leće sastoje se od tri dijela:

Dio za gledanje u daljinu: prema dioptriji koju imate za gledanje u daljinu

Dio za gledanje na srednjoj udaljenosti: progresivni dio leće između dijela s dioptrijom za gledanje u daljinu i dijela s dioptrijom za gledanje na blizu. Također se naziva i „vizualni koridor“.

Dio za gledanje na blizu: gdje je postavljena dioptrija za čitanje/ gledanje na blizu.

Na progresivne naočalne leće obično se može vrlo lako prilagoditi, pod uvjetom da su točno izmjerene i primijenjene sve dioptrije koje se odnose na progresivne leće, tijekom postupka izrade leće. Detaljne konzultacije s Vašim optičarom neophodne su za dobivanje pravih progresivnih naočala za Vašu upotrebu.
Progresivne naočale napravljene su tako da za gledanje objekata u daljini, gledate kroz gornji dio naočalne leće. Međutim, za čitanje, jednostavno spustite pogled i gledajte kroz donji dio naočalne leće. Također, progresivne naočale imaju i srednji raspon jakosti leće koji je koristan prijelaz između oba područja gledanja i služi najčešće za rad na računalu.

Postoje brojne različite vrste progresivnih naočala a svaka od njih nudi nekoliko značajki i prednosti, ovisno o Vašem životnom stilu i zahtjevima.

Glavne razlike među njima su:

  1. Veće područje namijenjeno za čitanje
  2. Šire polje vida srednjih udaljenosti također poznato kao „vizualni koridor“
  3. Manje periferno izobličenje

Za usporedbu, naprednije vrste naočalnih leća pružaju šire područje vida s manje perifernog izobličenja (mekani fokus) i prema tome jednostavniju prilagodbu, udobnost i učinkovitost.

 

Radni progresivi

Radni progresivi, naširoko je korišten pojam koji se odnosi na progresivne naočale posebno dizajnirane za uporabu u ograničenim radnim prostorima. Općenito, radni progresivi pružaju drastično šire vizualne koridore u odnosu na tradicionalne progresivne naočale. Ove kategorije naočalnih leća garantirano pružaju vrlo jasan vid za rad na računalu i za rad na blizu, ali za udaljenosti ne više od 4 metra.

Da bi se postigla ova razina izvedbe, potrebno je bilo napraviti kompromis u dizajnu. Kao rezultat toga, vidno polje za gledanje u daljinu vrlo je ograničeno, omogućujući time maksimiziranje udobnosti i jasnoće vida za rad na računalu i rad na blizu.

Općenito, dostupan je izbor naočalnih leća koje nude kvalitetan vid na različitim radnim udaljenostima. Obično su dostupne sa srednjim postavkama od jednog metra do četiri metra s vrlo glatkom progresijom na bližu zonu gledanja kroz kraću udaljenost, čime je prijelaz puno učinkovitiji. S porastom potražnje rada u manjim radnim sredinama, radni progresivi postaju „prvi izbor“ u pružanju puno poboljšanog vizualnog doživljaja.

Kako usporediti progresivne naočale i radne progresivne naočale?

Većina pacijenata voli udobnost svojih progresivnih naočala za svakodnevni život. Progresivne naočale omogućuju im veliku udobnost na svim udaljenostima gledanja, bez potrebe za izmjenom dva ili tri para naočala za gledanje objekata na različitim udaljenostima. Međutim, kako se razvijaju radna okruženja u mnogim područjima s povećanom uporabom računala, preporučuju se radni progresivi uz progresivne naočale, te redovite kontrole vida kod oftalmologa i optičara, kako bi se poboljšao vid na tim udaljenostima na kojima se najviše radi.
Cilj je smanjiti očni umor i poboljšati vid. Srednji dio naočalne leće puno je širi kod radnih progresiva nego kod tradicionalnih progresivnih naočala.