Simptomi krive dioptrije

image-1.8

Vaše naočale bi morale, naravno, imati točnu dioptriju.

Kad radite kontrolu vida ostaje malo prostora za greške. Kad prvi put stavljate nove dioptrijske naočale, možda ćete očekivati da Vam vid bude oštriji i jasniji nego sa starim naočalama. Međutim, ako Vaš vid nije kakav ste očekivali, morate znati razlikovati period privikavanja na nove naočale od Vaših novih dioptrija u novim naočalama.

Razumijevanje recepta za naočale

Prije nego što napustite optometrijsku ili oftalmološku ordinaciju, korisno je razumjeti recept propisanih naočala.

VOD označava postotak oštrine desnog oka, VOS se odnosi na lijevo oko, dok se VOU odnosi na oba oka zajedno.

Mjerna jedinica zvana dioptrija (koja ima predznak plus ili minus) označava koju vrstu naočalnih leća trebate. Na primjer , D.O.  + 2,75 znači da ste dalekovidni i leće koje imaju dioptriju od +2,75 će Vam izoštriti vid do postotka označenog s VOD.

U slučaju kratkovidnosti, vid će se korigirati s odgovarajućim lećama minus dioptrije.

 

Simptomi krive dioptrije

Nejasna ili zamućena slika najčešći je znak krive dioptrije na naočalama. Kada je u pitanju mala razlika, možda to nećete ni zamijetiti. Međutim ako je u pitanju velika razlika jačine dioptrije leća, manifestirat će se kao naprezanje oka, mučnina, vrtoglavica ili čak ošamućenost.

Nema dugoročnih posljedica zbog nošenja naočala s krivom dioptrijom. Vid se neće pogoršati niti će se oči oštetiti na bilo koji način. Međutim, možda ćete osjetiti poteškoće prilikom vožnje. Ošamućenost može utjecati na Vašu sposobnost upravljanja strojevima.

Neke dioptrijske naočale, kao što su progresivne, zahtijevaju razdoblje prilagodbe prije nego se osoba u potpunosti navikne na njih. Period navikavanja može trajati par dana ili čak nekoliko mjeseci. Uobičajeni znakovi poteškoća prilagođavanja na nove naočale uključuju osjećaj dezorijentiranosti i glavobolje.

 

Razmak zjenica

Ako imate bilo kakve smetnje nakon preuzimanja novih naočala moramo razmišljati i o tome da li je razmak zjenica izrađen prema Vašim vrijednostima. Razmak zjenica određuje optičar na odabranom okviru i to svakog oka zasebno.