Stavljanje kontaktnih leća

image-1.8

Kako staviti kontaktne leće u oko ?

Najbolji izbor za osobe s dioptrijom koje iz nekog razloga ne vole nositi naočale i ne žele ukloniti dioptriju laserskom operacijom definitivno su – kontaktne leće.

One mogu biti tvrde, polutvrde ili mekane, a također se dijele na dnevne, dvotjedne, jednomjesečne, tromjesečne  kontaktne leće.

One su najbolje rješenje za kratkovidne osobe, no kontaktne leće uspješno korigiraju i dalekovidnost te astigmatizam. Za osobe koje žele promijeniti svoju prirodnu boju očiju ili pak žele biti modno osviješteni, tu su i kontaktne leće u različitim bojama! No, za takve se leće ne preporučuje često nošenje.

Ono što mnoge ljude odbija kada su u pitanju kontaktne leće, to je definitivno stavljanje istih.

Ipak, situacija je u potpunosti obrnuta – kontaktne leće nisu teške za staviti. One se u stvari vrlo jednostavno stavljaju, ali i skidaju iz oka. Potrebno je samo malo prakse i naravno, strpljenja.

Nakon što se čvrsto odlučite za nošenje kontaktnih leća, potrebno je otići na pregled za leće gdje će vaš liječnik poduzeti niz mjera za pravilni odabir leća samo za Vas.

Na pregledu ćete također isprobati testne leće koje bi Vam trebale odgovarati, a liječnik će vas zatim naučiti i savjetovati kako se pravilno stavljaju i skidaju leće.

Kako staviti kontaktne leće u oči?

Sam proces stavljanja kontaktnih leća možda će vam se u početku činiti neobičan. Uostalom, Vaši će očni refleksi sami pokušati držati strane predmete što dalje od Vaših očiju, no kao što smo napomenuli, potrebno je samo malo strpljenja i prakse. Opustite se, duboko udahnite i polako krenite sa stavljanjem leća, korak po korak.

Također, pokušajte ne razmišljati o tome da stavljate kontaktne leće u oči. Naime, to nije točno – vi ih stavljate na oči i one vam pomažu da vidite bolje, bistrije i čistije.

  1. Operite ruke

Kako biste bili sigurni da na svoje oči nećete prenijeti razne bakterije i prašinu s prstiju te tako izazvati očnu iritaciju, trebali biste obavezno oprati ruke! Koristite običan sapun koji nema previše parfema i boja te dobro isperite ruke i osušite ih.

  1. Započnite s istim okom svaki puta

Vaše su kontaktne leće specifično namijenjene desnom i lijevom oku, kao i cipele, stoga trebate dobro paziti da ne zamijenite leće. Započnite s desnom lećom ako ste dešnjak, a lijevom ako ste ljevak.

  1. Pažljivo izvadite leću iz kutijice

Kontaktnu leću pažljivo i polako izvadite kažiprstom iz kutijice. Ona bi na vašem prstu trebala stajati poput male posudice. Prije nego što krenete stavljati leću na oko, još jednom očistite leću otopinom za leće kako biste bili sigurni da je čista.

  1. Držite svoj kapak i stavite leću na oko

Svojom slobodnom rukom podignite gornji kapak, a slobodnim prstima druge ruke spustite donji kapak. Kako biste izbjegli treptanje, gledajte u stranu dok stavljate leću na oko. No, ako možete, u redu je i gledati ravno u ogledalo.

  1. Trepnite i nasmiješite se – to je to!

Kako bi se vaša leća “udobno smjestila” na vašu šarenicu, potrebno je trepnuti nekoliko puta. Ako vam leća i dalje bježi, odnosno nije centrirana, pokušajte ju pomaknuti s kažiprstom. Kada se konačno budete osjećali dobro i vaše leće izgledaju normalno – gotovi ste!

Pogledajte našu ponudu kontaktnih leća !