Što je miopija i kako se liječi ?

image-1.8

Tags: MyCon Rodenstock naočalne leće za kontrolu progresije kratkovidnosti

Miopija ili kratkovidnost je česta refrakcijska pogreška oka

Razvija se najčešće tijekom djetinjstva i školske dobi ali se može pojaviti i u odrasloj dobi.

Primijeti se najčešće tijekom djetinjstva kad dijete ne može izoštriti predmete na daljinu.

Dijete skuplja oči ili se približava predmetima, najčešće televizoru.

Školsko dijete će Vam reći da ne može oštro vidjeti na školsku ploču.

Miopija se može pogoršati tijekom vremena posebno ako se pojavila pred pubertet. Kada dijete razvije kratkovidnost, svjetlost koja dolazi u oko ne pada točno na žutu pjegu a slike su neoštre i izobličene.

Miopija se dijagnosticira pregledom kod oftalmologa ili optometrista.

Ako se utvrdi potreba za korekcijom miopije, za početak se ordiniraju naočale s minus dioptrijom.
Srećom, postoji nekoliko načina tretmana miopije.

Miopija i dioptrijske naočale

Prvi i najčešći način ispravljanja miopije su dioptrijske naočale. Srećom, naočale su dostupne za većinu korisnika i mogu se koristiti za ispravljanje svih vrsta kratkovidnosti.
Kratkovidnost ne predstavlja problem ali je potrebno imati točno određenu dioptriju.

Miopija i kontaktne leće

Drugi najčešći tretman za miopiju su kontaktne leće. Kontaktne leće se koriste ako iz nekog razloga ne možete nositi dioptrijske naočale. Razlog može biti estetski ili recimo bavljenje sportom gdje su kontaktne leće puno praktičnije rješenje.

Miopija i laserska korekcija dioptrije

Ako više ne želite nositi naočale niti kontaktne leće, možete razmisliti o laserskoj korekciji dioptrije. U dogovoru s oftalmologom možete se podvrgnuti tom zahvatu nakon što će Vam on utvrditi da su ispunjeni svi preduvjeti.

Vrste miopije

Različite vrste miopije mogu pomoći u opisivanju ozbiljnosti stanja. Može biti korisno razumjeti ove vrste, osobito ako Vi ili član obitelji imate kratkovidnost.

JEDNOSTAVNA MIOPIJA

Najčešća je  vrsta miopije i karakterizira je predugačko izraslo oko za svoju optičku snagu (koju određuju rožnica i očna leća).  Smatra se da genetski i okolišni čimbenici, osobito značajna količina rada u blizini, pridonose razvoju jednostavne kratkovidnosti. Dioptrije nikad nisu visoke.

VISOKA MIOPIJA

Visoka miopija je izraz koji se daje za tešku razinu kratkovidnosti a u nekim slučajevima može dovesti do zdravstvenih komplikacija oka. Možda imate veći rizik od razvoja poput glaukoma, katarakte ili ablacije mrežnice. Visoka miopija se obično definira kao -5,00 D do -6,00 D ili više.

Nasljednost obično igra značajnu ulogu u razvoju visoke miopije. Ako ga imaju oba roditelja, mnogo je vjerojatnije da će ga razviti i dijete.

DEGENERATIVNA MIOPIJA

Degenerativna miopija može biti poznata i kao patološka ili maligna miopija. Može se pojaviti kada visoka miopija brzo napreduje i može dovesti do degenerativnih promjena koje zahvaćaju mrežnicu. To može uključivati kratkovidnu makularnu degeneraciju.

Pregled oka tijekom rutinskog testa može pomoći u određivanju bilo kakvih promjena, dajući oftalmologu priliku da otkrije sve komplikacije u zdravlju Vašeg oka.

PROGRESIVNA MIOPIJA

Progresivna miopija nastavlja se pogoršavati iz godine u godinu. Obično ju uzrokuje kontinuirano produljenje očne jabučice  i obično se javlja u djetinjstvu. U nekim slučajevima može se nastaviti do ranih odraslih godina. Progresivna miopija može se razviti u visoku kratkovidnost ali neke metode kontrole miopije mogu pomoći usporiti ili zaustaviti pogoršanje stanja.

Ostale pogreške oka pogledajte ovdje…