Sunčane Naočale za Okruglo Lice

image-1.8

Sunčane naočale izrazito su popularni modni dodatak, iako je prvotno njihova funkcija zaštita očiju i okolnog tkiva od štetnog djelovanja sunčevih zraka. Izloženost ultraljubičastom zračenju može izazvati opekline po koži, sivu mrenu, a u najgorim slučajevima rak. Može doći i do promjena na žutoj pjegi i ostalim očnim bolestima. Važno je spomenuti kako dobar dio sunčevih zraka stiže do naših očiju i tijekom oblačnog vremena. Sunčeve zrake koje se reflektiraju o površinu uzrokuju jednake smetnje kao i onda kada smo izravno izloženi sunčevom zračenju. Ne samo što su takve reflektirajuće zrake očima nelagodne već su posebno opasne jer površine poput vode, snijega i sl. dodatno povećavaju količinu UV zraka.

Na tržištu postoji veliki izbor sunčanih naočala sa zaštitom od UV zračenja. Ugrubo ih se može podijeliti na muške i na ženske sunčane naočale. Karakteristike i crte lica razlikuju se od osobe do osobe. Neki ljudi imaju srcoliko lice, neki ovalno, neki okruglo i sl. Stoga pri odabiru sunčanih kao i dioptrijskih naočala vodite računa o Vašim crtama lica. Na temelju izgleda brade, čela, naglašenih ili nenaglašenih jagodica, snažne vilice i ostalih detalja možete odabrati oblik sunčanih naočala koje će Vam najbolje pristajati.

Okruglo lice je lice kod kojeg crte lica nisu naglašene u potpunosti ili su naglašene, ali u iznimno maloj mjeri. Takvom je licu nužno dodati strukturu kako bi se okrugli oblik lica djelomično ili potpuno ublažio jer će točno odgovarajući okvir naočala sam po sebi definirati lice. Okruglo lice karakterizira jednaka dužina i širina lica; takvo se lice naziva „punije“ lice.

To ćete moći učiniti pomoću sunčanih naočala kod kojih su okviri ravnih linija i četvrtastog oblika. U mogućnosti ste, dakle, odabrati bilo koje naočale kvadratnog, četverokutnog ili višekutnog oblika. Nikako se nemojte odlučiti za sunčane naočale okruglih okvira jer bi oni mogli još više zaokružiti izgled Vašeg lica.

Općenito govoreći, izbjegavate okrugle forme na Vašem licu. Isto vrijedi i za prevelike okvire koji će, umjesto da Vam izduže lice, još više ga zaobliti i vizualno učiniti većim. Prilikom odabira sunčanih naočala ravnih linija okvira vodite računa da je mostić između okvira naočala jasno naglašen. To će pridonijeti tome da će se Vaše lice naizgled suziti i produljiti, a oči „proširiti“. Sada kada ste pronašli okvir sunčanih naočala koji u potpunosti odgovara Vašem licu, na red je došao izbor boja. U ponudi su razne nijanse i tonovi svijetlih, blagih i nježnih boja, ali prisutne su i tamne zemljane boje. Okruglom licu najbolje bi odgovarale naočale tamnijih boja. Nešto poput tamno smeđe, sive ili crne boje odlično će vizualno „uravnotežiti“ ovakav oblik lica.

Na kraju, kada ste se odlučili za oblik naočala i za boju njihovih okvira, još Vam ostaje pitanje želite li naočale s polariziranim lećama ili ne. Polarizirane naočale mogu smanjiti odbljesak od ceste ili odsjaj od morske površine te su izuzetno prikladne tijekom vožnje, stoga će Vam u potpunosti odgovarati ovakva vrsta naočala ako ste česti sudionik u prometu.

Pogledajte našu ponudu sunčanih naočala.