Djeca i kratkovidnost: je li Vaše dijete u rizičnoj skupini ?

image-1.8

Tagovi:  MyCon Rodenstock naočalne leće za kontrolu progresije kratkovidnosti

Uzroci kratkovidnosti u djece: je li Vaše dijete u rizičnoj skupini ?

Roditelji – osobito oni koji su kratkovidni i nosili su naočale tijekom djetinjstva – često su zabrinuti zbog uzroka kratkovidnosti i jesu li i njihova djeca osuđena na kratkovidnost.

Ako ovo zvuči poznato, pokušajte se ne brinuti previše.

Kratkovidnost je česta refrakcijska greška.

Lako se ispravlja naočalama ili kontaktnim lećama ( LASIK-om ili drugim kirurškim zahvatom, nakon što Vaše dijete postane mlada odrasla osoba) a nije striktno nasljedno.

Također, kratkovidnost obično ne utječe na djetetov uspjeh u obrazovanju niti ga na bilo koji način sputava. Zapravo, postoje dokazi da kratkovidna djeca imaju bolje rezultate u školi od svojih kolega s normalnim vidom, dalekovidnošću ili astigmatizmom.

Dječja kratkovidnost  – uzroci.

Iako točan razlog zašto neka djeca postaju kratkovidna, a druga ne, nije u potpunosti razjašnjen, čini se da je nasljedstvo faktor ali ne i jedini.

Je li vjerojatnije da će klinci koji puno čitaju biti kratkovidni za razliku od druge djece?
Neki istraživači i oftalmolozi tako misle ali dokazi nisu jasni.
Drugim riječima, ako su oba roditelja kratkovidna, postoji veći rizik da će i njihova djeca biti kratkovidna ali ne možete predvidjeti tko će postati kratkovidan samo gledajući njihovo obiteljsko stablo.

Neki istraživači misle da prekomjerno čitanje ili držanje knjige ili digitalnog zaslona preblizu očiju tijekom duljeg razdoblja može povećati rizik od kratkovidnosti kod djece.
Točni uzroci kratkovidnosti još su pod velom tajne…

Kako smanjiti rizik od kratkovidnosti kod djeteta ?

Ovo bi moglo zvučati šaljivo ali možda je jedna od najboljih stvari koje možete reći svom djetetu da smanji rizik od kratkovidnosti: “Idi van i igraj se!”
Brojne studije su otkrile da provođenje više vremena na otvorenom može pomoći u sprječavanju ili smanjenju napredovanja kratkovidnosti kod djece.

U svakom slučaju, bolje da Vam se djeca igraju na otvorenom i bave sportom nego da su za mobitelom ili računalom.

S obzirom na gore navedeno, sjajna je ideja potaknuti svoju djecu da provode više vremena na otvorenom (i ostave mobitel i druge elektroničke uređaje kod kuće ili u džepovima!).
To bi samo moglo smanjiti njihov rizik da postanu kratkovidni – ili usporiti napredovanje njihove trenutne razine kratkovidnosti.

Još bolje, pridružite im se na kvalitetnom zajedničkom druženju na otvorenom!

Također, zakažite barem jednom godišnje kontrole dioptrije kod svog optometrista kako biste pratili vid Vašeg djeteta tijekom školske godine.

Dječje oko uvijek mora vidjeti barem 95 % oštro da bi se očni živac razvio u potpunosti i spriječila slabovidnost.

 

Raste li kratkovidnost Vašeg djeteta iz godine u godinu ?

Neka djeca koja razviju kratkovidnost imaju kontinuiranu progresiju svoje miopije tijekom školskih godina, naročito u doba intenzivnog rasta.

Ako se kratkovidnost u djeteta pojavila prije puberteta velika je vjerojatnost za povećanje dioptrije sljedećih godina.

Sve više djece postaje kratkovidno.

I dok troškovi godišnjih očnih pregleda i novih naočala svake godine mogu predstavljati financijsko opterećenje za neke obitelji, dugoročni rizici povezani s napredovanjem kratkovidnosti mogu biti još veći.

Kratkovidnost je jedan od najčešćih očnih poremećaja u svijetu.
Prevalencija kratkovidnosti je oko 30 do 40 posto među odraslim osobama u Europi i Sjedinjenim Državama, te do 80 posto ili više u nekoliko istočno azijskih zemalja.
Procjenjuje se da će do 2050. godine otprilike polovica svjetske populacije biti kratkovidna.