Varilux progresivne naočale – koje su za Vas najbolje ?

image-1.8

Koja je Varilux progresivna leća najbolja za Vas ?

Svaka Essilor Varilux progresivna leća ima svoje prednosti.

Kako Vam prolaze godine, Vaše se potrebe za Varilux lećama mijenjaju jer Vam je potrebna veća dioptrija za čitanje.
Kad se to dogodi, pametno je povećati kvalitetu progresivne leće.

U ovom ćete članku dobiti detaljno objašnjenje što i kako.


varilux progresivne naočale 1

U gornjem grafikonu imate nekoliko okvirnih preporuka za izbor Varilux leća s obzirom na dodanu jačinu dioptrije za čitanje.

Prema desno u tablici su navedene tehnološki sve naprednije progresivne leće.
Prema dolje u tablici povećava se dodana jačina vrijednosti dioptrije za čitanje.

Kako se krećete dolje niz redove, jačina dioptrije za čitanje se povećava.
S jačinom dioptrije za čitanje povećavaju se izobličenja Varilux leća pri pogledu u stranu.
Svakih 0,25 dioptrije jača vrijednost za čitanje donosi Vam uže vidno polje oštrine.
Stoga, s jačinom snage dioptrije za čitanje potrebno je odabrati napredniju i optimiziraniju Varilux progresivnu leću.

Nije samo napredniji dizajn progresivne Varilux leće ono što Vam donosi veći komfor gledanja.

Postoji i nešto što se zove individualizacija.

Sve Varilux progresivne leće imaju mogućnost da posebnom, personaliziranom izradom baš za Vas, isprave odstupanja od standarda Vaših očiju, lica i dosjeda na nos dioptrijskog okvira.
Razmak zjenica, udaljenost leće od oka, nagib i zakrivljenost okvira su parametri koju mogu biti van standarda i utjecati na kvalitetu slike.

Varilux f360 izvedba progresivne leće uračunava te nepravilnosti i ispravi ih.
Malo nadoplate za puno kvalitete.
Spomenuta značajka f360 u kombinaciji s vrhunskim lećama definitivno ima smisla isto tako i kad su Vaša dioptrija ili astigmatizam prilično visoki a dodana vrijednost dioptrije niža.


progreivne naočale
Gornja slika, s desne strane, prikazuje vrhunsku Varilux leću i lijevo drugu Varilux leću, koja nema značajku f360.

Ovdje možete vidjeti različite boje koje predstavljaju Vašu vidnu oštrinu dok gledate kroz leće. Plava označava jasan vid, zelena je pomalo zamagljena a u crvenoj i žutoj zoni dolazi do zamućenja. U gornjoj polovici leće pronaći ćete dioptriju na daljinu a u donjoj dio za čitanje.

Varilux individualizirane progresivne leće to čine prilagođavanjem Vaših parametara:
kako Vam naočale sjedaju na lice, koliko je svaka zjenica udaljena od sredine nosa, udaljenost naočalne leće od oka, koliki je nagib okvira prema Vašem licu i kolika je zakrivljenost okvira…

Sa svim tim informacijama plave zone oštrine na leći mogu se najbolje rasporediti za Vas konkretno. Rezultat je upravo ono što želite: najšire vidno polje. 

Pitajte svog optičara da li imate i koliko parametara van idealnih vrijednosti.

Ako kaže nešto poput “da, razmak zjenica Vam je značajno van prosječnih vrijednosti” (64 mm),  ” zbog visokog i širokog korijena nosa okviri su Vam previše udaljeni od očiju i ne mogu biti  pod  nagibom u odnosu na lice“, tada uzmite progresivne leće s individualnim parametrima.

Možda ipak imate standardne parametre lica i naravno, tada ne biste imali koristi od značajke f360.
Kako se dodana jačina dioptrije za čitanje povećava, korist od individualizacije se više osjeti.

Varilux Comfort Max progresivne leće

Varilux Comfort Design progresivnih leća na tržištu je već dulje vrijeme a tijekom godina je ažuriran na novije standarde.

Ovaj je dizajn jedan od prvih koji je usvoji tzv. Freeform tehnologiju kako bi nositelju pružio prirodan vid s velikim zonama gledanja u kombinaciji s mekanim prijelazom na rubne mutnije dijelove leće.

Kada je periferija dizajnirana s tzv. mekim dizajnom (kakav danas ima većina progresivnih dizajna leća), izobličenja leće su manje primjetna dok izvodite pokrete očima u stranu.
Slika se samo malo zamagljuje, s blagim povećanjem što više gledate u bočne dijelove leće.

U usporedbi s mekim dizajnom, tzv. tvrdi progresivni dizajn leća ima šire jasne zone u sredini no iskrivljenja na rubovima leće će biti dosta primjetnija.

Situacija s Varilux Comfort progresivnom lećom je ta, da Essilor svaku novu tehnološku inovaciju pomalo implementira u dizajn.

Time se dobiva na kvaliteti a cijena je ostala ista, vrlo povoljna – kao prije dvadesetak godina.

Kod manjih dioptrija nema razloga da si ne priuštite ovu izvrsnu a povoljnu leću.

 

Ako imate vrlo visoke dioptrije ili puno koristite digitalne uređaje bilo bi dobro razmisliti o Varilux X dizajnu koji je optimiziran za te situacije. 

Međutim, ako nemate veće dioptrije i tek započinjete s progresivnim naočalama a dioptrija čitanja ne mora biti toliko jaka (poput +1,25), vjerojatno nećete primijetiti razliku između jeftinijih leća  i X dizajna (vrhunski model).

 

Varilux Physio 3.0 progresivne leće

JEDNOSTAVNA PRILAGODBA – neprimjetan prijelaz između vidnih polja.

OŠTAR VID – smanjeno izobličenje slike na cijeloj leći.

PROŠIRENO VIDNO POLJE – oštar vid na svim udaljenostima; blizina, daljina i sve između.

UŽITAK NOŠENJA PROGRESIVNIH LEĆA – brza prilagodba na Vaše nove naočale.

LEĆE ZA AKTIVNE NOSIOCE – zapazite sve detalje, čak dok ste u pokretu. Dobar vid bez napora. Harmoničan prijelaz između vidnog polja za daljinu i blizinu. Leće koje se prilagođavaju vama.

VISOKA REZOLUCIJA VIDA  – Kao i Vaše oči, Varilux Physio leće dizajnirane su da rade zajedno. Desna i lijeva leća savršeno se nadopunjuju pružajući savršenu oštrinu vida. Uživat ćete u izoštrenim detaljima, širem vidnom polju i boljem kontrastu, bez obzira na svjetlosne uvjete.

 

Varilux E – dizajn progresivne leće

Varilux E dizajn temelji se na izračunima nanoptixa koji rješavaju uobičajene probleme s progresivnim lećama.  Učinak plivanja.

Bez obzira na ugrađenu tehnologiju kontrole efekta plivanja u prostoru, preuzetu od najbolje Essilor progresivne leće Varilux X, mnogi se i dalje moraju prilagoditi svojim novim Varilux lećama.

Učinak manjeg izobličenja tijekom rotacije i naginjanja glave, kao i prilikom hodanja, bit će zamjetan.

Primjenom nanoptixa u izračune leća, može se smanjiti osjećaj neravnoteže koji mnogi ljudi imaju kada nose progresivne leće. To može poteći iz crta koje su zapravo ravne ali dok gledate kroz leće, čini se da su savijene.
Ovdje ne tvrdimo da su ti učinci potpuno nestali s E dizajnom ali mislimo da se prilično dobro riješio taj problem i povratne informacije naših kupaca to potvrđuju.

Varilux E progresivne leće preporučujemo posebno za prve progresivne leće kod korisnika u pokretu.
Cijena više nego prikladna za kvalitetu.

 

Varilux X – dizajn progresivne leće

S Varilux X progresivnim lećama Essilor je razmotrio nekoliko želja nositelja progresivnih naočala.

Kombinira se već spomenutu nanoptix tehnologiju kako bi se smanjio efekt plivanja u kombinaciji sa sinchroneyes tehnologijom kako bi istovremeno povećalo vidno polje oba oka.
Posljednje desetljeće je puno promijenilo u Vašem načinu života. Često ste više fokusirani na gledanje na blizinu, te neprestano mijenjate zaslone ekrana i udaljenosti. Smartphone, tablet, laptop, ekran stolnog računala…
Varilux X uzima to u obzir.

Rezultat su značajno manje potrebne kretnje glavom za pronalaženje pravih zona u progresivnoj leći kako bi se jasno vidjelo ono što je potrebno.
To vam kao nositelju daje veću udobnost gledanja jer imate šira vidna polja na blizu ( udaljenosti od 40 do 70 cm) i manje stresa s mutnim rubnim dijelovima leće jer ne trebate toliko prilagođavati glavu.
Imali smo više kupaca koji su rekli da su Varilux X progresivne leće zamijenile njihove progresivne – radne naočale za rad na računalu.
To, međutim ne bi trebalo uzeti kao pravilo.
Prije bi mogli reći da se radi o blagoj promjeni na bolje jer se ne mora toliko prilagođavati. To je i dalje progresivna leća kod koje treba koristiti pokrete glavom gore – dolje i lijevo – desno. Ovdje samo napredujemo u dodatnim poboljšanjima kako bismo Vam dali realna očekivanja.

Za dulji rad za računalom ćemo uvijek kao najbolje rješenje predložiti tzv. radne progresivne naočale.
Pitajte nas da Vam pojasnimo.