Veličina Sunčanih Naočala

image-1.8

Sunčane naočale u pravilu bi trebale štititi oči od neželjenog i štetnog sunčevog zračenja. Većina ljudi danas ih koristi i nosi isključivo kao modni dodatak te im za takve prilike nije od prevelikog značaja činjenica blokiraju li njihove odabrane naočale UV zrake ili ne. Sunčane trebaju imati EU certifikat i zadovoljavati određeni ISO standard koji označava ispunjavanje dogovorenih normi; točnije podrazumijeva se da takva naočale pružaju potrebnu zaštitu blokirajući i štiteći i od najmanjih UV zraka.

Još jedan, naizgled nebitan čimbenik koji sudjeluje i pridonosi boljoj zaštiti ne samo očiju već i okolnog tkiva, je veličina naočala. Osim što veličina sunčanih naočala mora estetski odgovarati pojedincu odnosno njegovim crtama lica, mora u što većoj mjeri sprječavati štetno djelovanje UV zraka na područje između naočala i lica. Veće sunčane naočale, odnosno naočale većih okvira pridonose boljoj zaštiti područja kože oko očiju, jer je prema logičnom razmišljanju pokriven veći dio kože. Tako je rizik od prodiranja zraka sa strane oka sveden na minimum, kao i rizik od razvoja i nastanka pigmentacijskih mrlja i bora.

Veličina naočala, odnosno mjere duljine naočala uvijek se izražavaju u milimetrima, a njihova težina u gramima. „Dijelovi“ naočala koji se uzimaju za određivanje veličine sunčanih (kao i dioptrijskih) naočala jesu širina stakla, visina stakla, širina okvira te širina mosta.
širina okvira mjeri se od najšire točke okvira na desnoj strani do najšire točke okvira na lijevoj strani širina mosta odnosi se na razmak između leća iznad nosa.

Most naočala, njegov dizajn i položaj, bitan je za udobno nošenje naočala te iz tog razloga širina mosta ne smije biti tijesna niti prevelika jer će Vam naočale „prikliještiti“ nos, a s druge strane naočale neće biti stabilne širina stakla predstavlja najveću udaljenost u lećama naočala, a mjeri se od jednog do drugog ruba stakla (mjeri se od mosta) visina stakla odnosi se na duljinu leće (stakla) od njezina vrha do dna. Mjerenje se obavlja na samoj sredini stakla.

Duljina ručki sunčanih naočala također se ubraja u mjere koje definiraju veličinu naočala. Kao i prethodne mjere naočala i duljina ručki navodi se u milimetrima. Ručke naočala mjere se od prednjeg okvira do krajnje točke na nosaču, naravno uključujući i zakrivljenost ručke. Ručke trebaju biti dovoljno duge da Vam naočale mogu udobno „sjediti“ na ušima.

Sve mjere naočala možete uzeti tako da naočale postavite na stol te koristeći ravnalo izmjerite točno određene i navedene udaljenosti. Mjere naočala mogu biti navedene na njihovoj unutarnjoj strani. Ako Vaše sunčane naočale sadržavaju spomenute mjere te imate potrebu nabaviti nove, jednostavno tražite naočale koje imaju dimenzije kao Vaše prijašnje naočale. U slučaju da podataka nema, izmjerite veličinu Vaših naočala na opisani način te podatke usporedite s podacima novih naočala.

Pored svega, ne zaboravite svakako isprobati naočale kako Vam stoje te kako se osjećate dok ih nosite. Iako se mjere naočala uzimaju u milimetrima, usprkos manjim odstupanjima razliku itekako možete osjetiti. Vodite računa da krajnji rub okvira nije veći i ne prelazi liniju Vaših obrva, a donjim rubom naočala ne biste smjeli „trljati“ Vaše lice čak ni kada se smijete. Iako je veličina sunčanih naočala bitna, odlučite se za one naočale čiji su okviri proporcionalni Vašem licu kako naočale na Vama ne bi djelovale nezgrapno.