Zašto fotoosjetljive naočalne leće ne potamne u automobilu?

image-1.8

Zašto  fotoosjetljive naočalne leće ne potamne u automobilu?

Ne reagiraju sve fotoosjetljive naočalne leće jednako u automobilu kao i na otvorenom – one potamne u prisutnosti ultraljubičastog svjetla (UV). Problem proizlazi iz činjenice da većina modernih vjetrobranskih stakala u automobilima već filtrira štetne UV zrake.

Vjetrobransko staklo obično se razlikuje od ostalih stakala, jer su dva komada stakla laminirana slojem plastike u unutrašnjosti – vinilom.

Tako da imate sistem troslojne zaštite… koji sadrži UV inhibitore koji štite plastiku i kao rezultat toga štite od bilo kojeg prijenosa UV zraka kroz staklo.

Dakle, vjetrobransko staklo s laminiranim staklom, blokira 98 do 99% svih UV zraka.

Ultraljubičasto svjetlo djeluje ispod vidljivog spektra i nevidljivo je ljudskom oku. Njegova prisutnost i učinak nema nikakve veze sa svjetlošću sunčeve svjetlosti, zbog toga možete i dobiti sunčeve opekline i ako se sunčate na oblačan dan. To ponekad dovodi do konfuzije o učinkovitosti fotoosjetljivih naočalnih leća i pitanja: „Ako jaka sunčeva svjetlost ulazi u moj automobil (i moje oči!) zašto moje fotoosjetljive naočalne leće ne zatamnjuju? Da li to znači da su fotoosjetljive naočalne leće neispravne?“

Ne, Vaše fotoosjetljive naočalne leće sasvim su u redu. Fotoosjetljive naočalne leće jednostavno ne mogu reagirati na izvor svjetlosti koji nije prisutan a u automobilu gotovo da i nema UV zraka. Možda ćete zamijetili lagano zatamnjivanje Vaših leća dok ste u svojem automobilu, to je zato što je uobičajeno da u automobilima samo vjetrobransko staklo blokira visok postotak UV svjetla.

Bočna stakla i stražnje staklo automobila rijetko su laminirana, tako da iako imaju neka svojstva blokiranja UV zraka, a ona također omogućuju dobar postotak prodiranja UV svjetla. Naravno, otvoreni prozori u nekim ambijentima propuštaju UV svjetlo,, ponekad dovoljno da Vaše fotoosjetljive naočalne leće reagiraju.

Pa kako se boriti protiv ovog učinka? Ako se Vaše dioptrijske naočalne leće ne zatamne dovoljno da biste se osjećali ugodno u automobilu, imate neke mogućnosti Možete kupiti posebne dioptrijske sunčane naočale za vožnju.

Također možete kupiti clip-on sunčane naočale za privremeno pričvršćivanje preko Vaših dioptrijskih naočalnih leća.

Tvrtka Transition Optical  je razvila i stavila na tržište seriju dioptrijskih naočalnih leća pod nazivom Transitions® XTRActive koje potamne i iza vjetrobranskog stakla automobila.

Transitions® XTRActiveTM naočalne leće najtamnije su Transitions® naočalne leće dostupne za svakodnevno korištenje. Ove naočalne leće osmišljene su za ljude koji borave u sunčanim uvjetima i koji žele naočalne leće za svakodnevnu uporabu, a koje se jako zatamnjuju na svim temperaturama. Poput njihovih sestrinskih leća (Transitions Signature), ove Transitions®XTRActive naočalne leće nude praktičnost nošenja istog para  naočala kako u zatvorenim prostorima tako i na otvorenom, te pružaju automatsku zaštitu od ultraljubičastog zračenja. Nisu osmišljene kao zamjena sunčanim naočalama, već kao naočalne leće za svaki dan.

Transitions®XTRActive naočalne leće osim što se aktiviraju u kontaktu s ultraljubičastom svjetlošću, aktiviraju se i u nižem spektru vidljive svjetlosti. Zato će zatamniti iza vjetrobranskih stakala automobila. 70% potrošača bilo je zadovoljno sa zatamnjivanjem Transitions XTRActive naočalnih leća tijekom vožnje automobilom u vrlo sunčanim uvjetima. Naočalne leće potamne do 90% na 23 stupnja Celzijusa i do 80% na 35°C. Kao i kod ostalih fotoosjetljivih naočalnih leća, što je temperatura niža, naočalne leće će jače potamniti pod utjecajem sunčevog svjetla.

Za razliku od Transitions Signature, naočalne leće Transitions® XTRActive imaju blage nijanse zatamnjenja čak i u zatvorenom prostoru.

Naočalne leće imaju 83% prenosivosti svjetlosti u zatvorenom prostoru (bez antirefleksnog sloja). Naočalne leće imaju sivu ili smeđu boju s laganom zelenom podlogom kako bi se razlikovale od Transitions Signature.

Dostupne su u najfinijim materijalima naočalnih leća, uključujući polikarbonat, Trivex i 1,67 visokog indeksa leća, te su dostupne za jednodioptrijske, ali i za progresivne naočalne leće.